HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος για τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων: Μάθημα αυτογνωσίας η ιστορική γνώση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μάξιμος για τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων: Μάθημα αυτογνωσίας η ιστορική γνώση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

 Εξαιρετικά πενιχρός ο έως τώρα απολογισμός εκδηλώσεων! 

Εκτός της Εκκλησίας αναμένουμε εκδηλώσεις και από την Αυτοδιοίκηση 

 

«Εκδηλώσεις, όπως αυτή της Μητρόπολης Λαρίσης στη Νίκαια, αφιερωμένες στον ξεριζωμένο ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης συμβάλουν ουσιαστικά στην ιστορική γνώση για το παρελθόν του έθνους και ιδιαίτερα των χαμένων, αλλά αλησμόνητων πατρίδων. Κυρίως, όμως, προσφέρουν αυτογνωσία για το ποιοι είμαστε, τι συναρτά την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, την οποία έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε έναντι απειλών, εμφανών και αφανών, που βρίθουν στις ημέρες μας.

Ήδη, ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο του επετειακού έτους μνήμης για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και, δυστυχώς, ο απολογισμός εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά πενιχρός. Θέλω να πιστεύω ότι μαζί με την εκκλησία και η επίσημη πολιτεία, όπως εκπροσωπείται με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, θα διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία (Μικρασιατών, Ποντίων, Θρακιωτών) και την προσφορά τους στη νέα πατρίδα που ρίζωσαν».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του αποχωρισμού από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολικής Θράκης, που διοργάνωσε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας η Ιερά Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. 

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, που παρακολούθησε την εκδήλωση, συνεχάρη τον δικηγόρο του κανονικού δικαίου κ. Νικόλαο Τσιρέλη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο ελληνισμός της Ανατολικής Θράκης -οι διώξεις, η απελευθέρωση, η προσφυγιά», για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, για την πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας να αναλάβει δράσεις για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού εθνικού ορόσημου της εκατονταετηρίδας της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 

Χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά…

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «είναι ευκαιρία να διδαχθούμε τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και να αντλήσουμε διδάγματα από αυτά. Πόσοι γνωρίζουμε ότι η Ανατολική Θράκη του Αγίου Νεκταρίου και του Γεώργιου Βιζυηνού παραδόθηκε στους Τούρκους χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά ή ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν σαφώς ελληνική σε αντίθεση με τη Δυτική Θράκη, που τελικά δέχθηκε μεγάλο μέρος των προσφύγων».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, την οποία διηύθυνε ο Καθηγητής της Σχολής κ. Γεώργιος Λεμονόπουλος, καθώς και ο νεοσυσταθείς Χορός Ψαλτών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας, με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Θεόδωρο Ξιώνη.

Εκτός του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Νταφόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Ρεντζιάς, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νίκαιας π. Αριστείδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.