HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πολιτικός κόσμος της Λάρισας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο πολιτικός κόσμος της Λάρισας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 1922-2022. 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης και τον βίαιο τερματισμό της τρισχιλιετούς ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας. Η μεγαλύτερη, διαχρονικά, συμφορά του ελληνισμού, ένα ανοιχτό τραύμα  στη συλλογική  μνήμη των απογόνων του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και στη συνείδηση  όλων των Ελλήνων. Επέτειος μνήμης που μας καλεί σε αναστοχασμό, αυτογνωσία, εθνική  ομοψυχία. Υποκλινόμαστε στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που με το ακατάβλητο, προοδευτικό πνεύμα, την στέρεα παιδεία και  την εργατικότητά τους, αποτέλεσαν   δύναμη επιβίωσης,  αναδημιουργίας και ανάπτυξης σε μια χειμαζόμενη, σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους ανθρώπους που   μετέφεραν ζεστά μέσα στην ψυχή τους και στους τόπους που εγκαταστάθηκαν αξίες,  ήθη,  έθιμα,  παραδόσεις,  τέχνες, γράμματα, μουσική, γεύσεις της μητέρας Πατρίδας. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες  επηρέασαν καθοριστικά  τη διαμόρφωση μιας νέας ανθρωπογεωγραφίας και προσέφεραν τα μέγιστα στην οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. 

Όσο  υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει ελπίδα. Σε μια εποχή που το παγκόσμιο ψεύδος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβληθεί,  το να αναγνωρίζεις, να αποδέχεσαι, να τιμάς  στην πράξη την ιστορική αλήθεια, είναι μια πράξη επαναστατική και βαθύτατα ηθική.

 

Ε. Λιακούλη: «Η Διεθνής Αναγνώριση της Μικρασιατικής Γενοκτονίας, συλλογικό χρέος της Ρωμιοσύνης»

 

Στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ημέρα «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος», που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Σε σχετική Δήλωσή της, υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Στρέφουμε το βλέμμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στα “ματωμένα χώματα”, και προσευχόμαστε για τις ηρωικές ψυχές που μαρτύρησαν βάναυσα, θύματα της ανελέητης Γενοκτονίας.

Υποκλινόμαστε με δέος μπροστά στους ξεριζωμένους συμπρατριώτες μας, που είδαν τις ζωές τους να γίνονται στάχτη και πήραν το δύσβατο δρόμο της προσφυγιάς.

– Τους θαυμάζουμε, για το σθένος να χτίσουν μια νέα ζωή, από το μηδέν, να αναγεννηθούν και να προκόψουν.

– Τους ζητούμε συγγνώμη, για τις κακουχίες, την καχυποψία και τις επιθέσεις, που βίωσαν κατά την άφιξή τους στη Μητέρα – Ελλάδα.

– Τους ευχαριστούμε, γιατί διατήρησαν αναλλοίωτα πολύτιμα κεφάλαια του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Πίστης.

– Τους ευγνωμονούμε, για την αναπτυξιακή δημιουργική πνοή που εμφύσησαν στην πατρίδα μας.

Πριν εκατό χρόνια, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της “Μεγάλης Ελλάδας”. Έναν ολόκληρο αιώνα από το μαρτυρικό 1922, το ανεπούλωτο τραύμα σφραγίζει το απαράγραπτο συλλογικό χρέος της Ρωμιοσύνης. Πολύ περισσότερο τώρα, που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται καθημερινά και καταπατά κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Αποτελεί κοινή αποστολή όλων μας, να αγωνιστούμε ενωμένοι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού. Να μην επιτρέψουμε να περάσουν στη λήθη, οι θηριωδίες, οι βιασμοί, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια,  οι λεηλασίες. Να διδαχθούμε τις τραγικές συνέπειες της εθνικής διχόνοιας, της πολιτικής δημαγωγίας, των μικροκομματικών παθών και τυχοδιωκτισμών.

Οι χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, δεν έσβησαν. Εγιναν Αλησμόνητες!

 Όσο οι σμυρναίικοι σκοποί θα αντηχούν δυνατά, όσο οι κουζίνες θα ευωδιάζουν από τις συνταγές που κουβάλησε μαζί της η γιαγιά, όσο θα προσκυνούμε τις εικόνες που σώθηκαν από την τούρκικη λαίλαπα, οι χαμένες πατρίδες θα φωτίζονται ξανά. Φάροι στο μακρύ ταξίδι της Ανθρωπότητας για την Ειρήνη, τη  Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.»

 

Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Τιμούμε, δεν λησμονούμε, δεσμευόμαστε

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική θηριωδία της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η επέτειος αυτή, μας προκαλεί θλίψη και ξυπνά αναμνήσεις για τον βίαιο τερματισμό της μακράς παρουσίας των προγόνων μας στην Ιωνική και Αιολική Γη. Μας θυμίζει ακόμη το ιερό χρέος που έχουμε σαν Έθνος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, όπως επίσης και τη μεταλαμπάδευση της αυθεντικής και αναλλοίωτης γνώσης μας στις επόμενες γενιές. Και γι΄αυτό δεσμευόμαστε».

Αυτά αναφέρει σε δήλωση της, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων και Γ.Γ. ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το νομό, για να μην ξεχαστεί μία από τις πιο αποτρόπαιες μαζικές δολοφονίες που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία, αυτή της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. 

Η κ. Καραλαριώτου, αφενός συγχαίρει τους διοργανωτές για τις πετυχημένες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας, τις οποίες αγκάλιασε ο κόσμος με θέρμη και τον απαιτούμενο σεβασμό, αφετέρου τονίζει «το πόσο σπουδαίο είναι να τιμούμε με συνέπεια τη μνήμη αυτών, που τόσο άδικα και αναίτια, έγιναν έρμαια του φανατισμού και του μίσους των Τούρκων. Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας του μικρασιατικού Ελληνισμού, έστω και ετεροχρονισμένα συνιστά υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της τουρκικής ηγεσίας και είναι μία πράξη που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, η οποία δεν παραγράφεται. Οι Έλληνες έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε τις αλησμόνητες πατρίδες, να μην επιτρέψουμε να ξαναγραφτούν ματωμένες σελίδες στην ιστορία του έθνους. Η ιστορική μνήμη είναι αναμφίβολα πηγή γνώσης, διδαχής, αλλά και έμπνευσης. Δεν ξεχνούμε και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε, γιατί λαός που ξεχνά, είναι καταδικασμένος» σημείωσε  η Λαρισαία πολιτικός.

Καταλήγοντας η κ. Καραλαριώτου, αναφέρεται στην καταλυτική συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του τόπου μας. «Η ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό, αποτελεί ένα σημαντικό ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού Κράτους και βασιζόμενοι στην πίστη, στη δύναμη και το πείσμα, πορευόμαστε σαν έθνος σε αυτές τις κρίσιμες εποχές που διανύουμε». 

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ:

 Ο αναστοχασμός για τη Μικρασιατική Καταστροφή αφορμή εθνικής αυτογνωσίας

«Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνιστούν έναυσμα συλλογικού αναστοχασμού της πρόσφατης ιστορίας μας. Συνέχεια αυτής που επιχειρήσαμε για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Είναι μια αφορμή για την καταγραφή των λαθών μας, όπως ο εθνικός διχασμός, αλλά και των επιτευγμάτων μας, όπως η επιτυχής ενσωμάτωση και η πρόοδος 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο πεσόντων στον Λόφο του Φρουρίου στη Λάρισα.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «οι αφιερωματικές εκδηλώσεις πρέπει να αποτελούν διαδικασία εθνικής αυτογνωσίας, και ταυτόχρονα αφετηρία προσδιορισμού για το κοινό μας μέλλον. Γιατί ο ελληνισμός σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Αντιμέτωπος με σειρά εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. Όπως είναι η δημογραφική απίσχναση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και η τουρκική επιθετικότητα και το μέλλον της Ευρώπης, εν μέσω μιας πολεμικής συρράξεως πολύ κοντά στα σύνορά μας. Όλο αυτό το ευρύ φάσμα των μεγάλων προβλημάτων που εγείρονται ενώπιόν μας, απαιτούν συνεκτικό σχεδιασμό, συστηματική προετοιμασία και εργασία, συλλογική προσπάθεια, πολιτική σταθερότητα και, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Διότι, δυστυχώς, όλες οι εθνικές συμφορές έλαβαν χώρα, όταν αυτή η ενότητα είχε διαρραγεί. Αυτό, επομένως, θεωρώ ότι είναι και το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η μεγάλη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εποχή μας». 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πρόσφυγες δεύτερης γενιάς.

Για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μίλησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας κ. Δέσποινα Θεοδώρου.

 

[quads id=5]