HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέλλας: Η Ελληνική ψυχή μετά τον όλεθρο, στάθηκε όρθια και μεγαλούργησε

Σε εκδήλωση του Δικτύου Νέων Λάρισας για την Μικρασιατική Καταστροφή

Κέλλας: Η Ελληνική ψυχή μετά τον όλεθρο, στάθηκε όρθια και μεγαλούργησε

«Κάθε εκδήλωση, που προάγει την ιστορία του έθνους και διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της μνήμης των προγόνων μας, είναι αξιέπαινη και πρέπει να στηρίζεται με κάθε τρόπο. Πολλώ δε μάλλον, όταν διοργανώνεται από νέους ανθρώπους, που καταδεικνύουν, ότι η νέα γενιά είναι εδώ, παρούσα, έτοιμη να γράψει τη δική της ιστορία».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Δίκτυο Νέων Λάρισας “Η Σμύρνη μάνα καίγεται – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή”, στο προαύλιο της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Γιώργο Μακαγιό και τα μέλη του Δικτύου Νέων Λάρισας, τόσο για τη διοργάνωση της άρτιας εκδήλωσης, όσο και για τη γενικότερη παρουσία του Δικτύου στα δρώμενα του νομού, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του 1922, τονίζοντας:

«Έναν αιώνα μετά το “μαύρο” για την ιστορία του έθνους μας 1922, οι μνήμες των σφαγών, των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και των εκτοπίσεων είναι και θα παραμείνουν πάντα ζωντανές. Η Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί τον τραγικό επίλογο της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας σε Πόντο και Μικρά Ασία.

Η γενοκτονία, που συντελέστηκε, 100 χρόνια μετά, ψάχνει ακόμη να βρει δικαίωση. Αυτές οι ιστορικές αλήθειες, δεν θα πάψουν ποτέ να ακούγονται, για να θυμίζουν τον όλεθρο, που βίωσαν οι πρόγονοί μας, αλλά και να αναδεικνύουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, που στη συνέχεια στάθηκε όρθια και μεγαλούργησε».

Ο κ. Κέλλας, αναφέρθηκε, επιπλέον, στη μεγάλη συνεισφορά των προσφύγων στην σύγχρονη εικόνα της χώρας, σημειώνοντας:

«Μέσα από εκείνη την καταστροφή, αναδείχθηκε η νέα Ελλάδα, καθώς η συνεισφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη και ανόρθωση της χώρας, υπήρξε τεράστια. Ειδικότερα στον Νομό μας, οι πρόσφυγες και προσφυγικής καταγωγής συντοπίτες μας συνέβαλαν στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, γράφοντας το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας».

Κλείνοντας, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, κάλεσε τους νέους να αναζητήσουν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, ώστε να κρατήσουν ζωντανή τη θυσία των προγόνων μας και να διδαχθούν από την ιστορία, ενώ, αναφερόμενος, στις πρόσφατες προκλήσεις της γείτονος χώρας, τόνισε:

«Η Ελλάδα, εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στέκεται όρθια, πιο ισχυρή και αυτοδύναμη από κάθε άλλη φορά, έτοιμη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε είδους πρόκληση, συνιστώντας πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, ας κοιτάξει να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και ας σεβαστεί, επιτέλους, τον ρόλο της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν το τουρκικό πολιτικό σύστημα, επιθυμεί να συμπορευτεί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να αποδεχτεί την ιστορική πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα, που διέπραξε τη συγκεκριμένη περίοδο».

[quads id=5]