HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος για το λεύκωμα της Αετοράχης: Να αναδείξουμε πώς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ρίζωσαν στην Θεσσαλία

Μάξιμος για το λεύκωμα της Αετοράχης: Να αναδείξουμε πώς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ρίζωσαν στην Θεσσαλία

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση α΄& β΄ βαθμού

 

«Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα εθνικό τραύμα για τον Ελληνισμό καθώς αποτέλεσε ουσιαστικά την τελευταία πράξη στην τρισχιλιετή ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι απόγονοι των προσφύγων δεν ξέχασαν την Οδύσσεια των οικογενειών τους και το λεύκωμα με το οδοιπορικό μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης στις πατρογονικές τους εστίες, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να μου προσφέρουν, το αποδεικνύει.

Άλλωστε, η γη της Θεσσαλίας υποδέχθηκε πολυάριθμους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο, και είχαν ανεκτίμητη συμβολή στην ανάπτυξή του.

Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι πρέπει, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, το ζήτημα αυτό να αναδειχθεί περισσότερο με τη διοργάνωση, από την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, εκδηλώσεων μνήμης και αναστοχασμού».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, και συγγραφέας του βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας», κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης, κ. Στάθη Κατσίδη, ο οποίος του επέδωσε το λεύκωμα που εξέδωσε ο Σύλλογος με τίτλο «Την πατρίδα μ’ εύρα». 

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσίδης, το λεύκωμα αυτό αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών των μελών του Συλλόγου να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής των παππούδων τους. Τρείς γενιές μετά τον ξεριζωμό, ο πόθος των Αετοραχιωτών να βρεθούν στους τόπους καταγωγής τους παρέμενε άσβεστος και  αποτέλεσε κίνητρο για να οργανωθεί το οδοιπορικό στα χωριά των προγόνων τους.

Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το λεύκωμα περιέχει και πλήθος περιγραφών, ιστορικών στοιχείων, χαρτών και σκοπεύει να μεταδώσει εκτός από πληροφορίες και γνώση και τα συναισθήματα χαρμολύπης που προκαλεί η επαφή με τον τόπο καταγωγής τους, για τον οποίο τόσα και τόσα έχουν ακούσει στις οικογένειές τους.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής δέχθηκε με χαρά το λεύκωμα του Συλλόγου και επεσήμανε ότι «τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής θα πρέπει να πλαισιωθούν από εκδηλώσεις για να γνωρίσει και η νέα γενιά την ιστορία του τόπου.

Ταυτόχρονα, όμως, να αποτελέσουν και αφορμή για έναν εθνικό αναστοχασμό για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στον εθνικό διχασμό και την απώλεια του ανατολικού κομματιού του Ελληνισμού, κοιτίδα σπουδαίων προσωπικοτήτων και μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας».

Προς τούτο, ενημέρωσε ότι έχει ήδη θέσει με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή το θέμα «προκειμένου να μην απολεσθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής και να αφουγκραστούμε τα ιστορικά διδάγματα, σε μια εποχή που ο αναθεωρητισμός των γειτόνων μας προκαλεί προβλήματα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Διαβάστε όλα τα νέα του tirnavospress.gr, μπορείτε να μας βρείτε και να μας ακολουθήσετε στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.