Βαγενά: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά για τα βάουτσερ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς»

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαγενά: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά για τα βάουτσερ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς»

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Την 1η Αυγούστου έκλεισαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, και το πρόγραμμα για τα βάουτσερ των βρεφονηπιακών και των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμΕΑ δεν άνοιξε, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πόσες δωρεάν θέσεις για παιδιά θα έχουν και οι γονείς να μη μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που θα υποβάλλουν αιτήσεις.

Η κ. Μιχαηλίδου, πριν δύο μήνες ανακοίνωνε ότι είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους για το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών μέσω του ΕΣΠΑ 2021-27 και ακόμα μέχρι σήμερα ερίζουν τα υπουργεία ποιος θα συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Τι άλλο παρά μεθόδευση δείχνει αυτή η καθυστέρηση, με στόχο να μειωθούν οι αιτήσεις χωρίς να ανοίξει ρουθούνι μέσα στο καλοκαίρι, και τελικά χιλιάδες γονείς να μη μπορέσουν να υλοποιήσουν τα βάουτσερ λόγω αδυναμίας εγγραφής των παιδιών τους. 

Γνωρίζουμε από καιρό ότι η Ελλάδα δεν πήρε τα χρήματα που έπρεπε από το ΕΣΠΑ, γιατί τελείωσε, και το καινούργιο είναι τριετές και περιορισμένης χρηματοδότησης από το Child Guarantee, που αφορά φτωχά και ευάλωτα παιδιά. Εν τω μεταξύ, οι Δήμοι αναγκάζονται να προκηρύξουν προσλήψεις προσωπικού για δύο μήνες από δικά τους κονδύλια, ελπίζοντας σε μεταγενέστερη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν μπορούν να κάνουν εγγραφές, γιατί οι γονείς δεν ξέρουν εάν χωρίς το βάουτσερ θα μπορούν να πληρώνουν.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 79.000 βάουτσερ, ενώ είχαν αποκλειστεί από το πρόγραμμα οι άνεργες μητέρες. Το διορθώσαμε αυτό και βάλαμε 289 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 229 εκατομμύρια ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τελειώσει τα ΕΣΠΑ.

Το 2019 παραδώσαμε 155.000 βάουτσερ, από τα οποία οι 105.000 αφορούσαν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα οριστικά αποτελέσματα είχαν δημοσιευτεί στις 10 Ιουλίου.

Από τότε το πρόγραμμα φθίνει: Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΑ, η Κυβέρνηση έδωσε 97.000 βάουτσερ, ενώ ψευδώς ισχυρίζεται ότι έδωσε 120.000.

Μάλιστα, μόλις η ΝΔ έγινε Κυβέρνηση, οι υπουργοί αλληλοσυγχαίρονταν μεταξύ τους για το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί τρία χρόνια, η ΝΔ απαξιώνει τη δημιουργική απασχόληση καιι κάθε χρόνο αφήνει απ’έξω 50-60.000 παιδιά που τη δικαιούνται. Τη δε χρονιά που μας πέρασε, επί πέντε μήνες δεν πλήρωνε τα βάουτσερ στις δομές και για να το κάνει χρειάστηκαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Πόσο θα πληρώνει, επιτέλους, η κοινωνία την ανικανότητα, την αδιαφορία και τα εσωτερικά παιχνίδια δύναμης των υπουργών της Κυβέρνησης;

[quads id=5]