HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο καταρρίπτουν οι θερμοκρασίες – Καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα

Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο καταρρίπτουν οι θερμοκρασίες – Καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα

Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο έφτασε σε νέο υψηλό για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία την Πέμπτη ήταν 17,23 C.

Σπάει το ρεκόρ των 17,01 C που σημειώθηκε τη Δευτέρα, το οποίο ξεπεράστηκε μόλις μια μέρα αργότερα, όταν η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,18 C.

Οι θερμοκρασίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και στο φυσικό καιρικό μοτίβο γνωστό ως El Niño, λένε οι επιστήμονες.

Η νότια ταλάντωση El Niño, ή ENSO όπως ονομάζεται επίσης, είναι η πιο ισχυρή διακύμανση στο κλιματικό σύστημα οπουδήποτε στη Γη. Συμβαίνει κάθε τρία έως επτά χρόνια, και στη φάση της θέρμανσης, θερμότερα νερά έρχονται στην επιφάνεια του τροπικού Ειρηνικού και σπρώχνουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο El Niño–Southern Oscillation (ENSO) είναι ένα από τα σημαντικότερα κλιματικά φαινόμενα ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι επιδρά στην παγκόσμια κυκλοφορία και κατ’ επέκταση στην θερμοκρασία και στη βροχόπτωση σε όλο την υδρόγειο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκύπτει από συνδυασμένη δράση μεταβολών στους ωκεανούς και στην ατμόσφαιρα. Αποτελείται από τρεις καταστάσεις ή απλούστερα φάσεις: Τις αντίθετες φάσεις «El Niño» και «La Niña» και την ουδέτερη φάση του.

ENSOPageWhatisElNinoTest 0

«Οι επιστήμονες του κλίματος δεν εκπλήσσονται για το παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίπτεται, αλλά είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου.

 

«Θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για όποιον πιστεύει ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Πριν από αυτήν την εβδομάδα, η τελευταία φορά που καταρρίφθηκε το ρεκόρ ήταν τον Αύγουστο του 2016.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές κοινωνίες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην πιο ακραία ζέστη και στις επιπτώσεις που έχει στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Οι μετρήσεις θερμοκρασίας προέρχονται από ένα εργαλείο που ονομάζεται Climate Reanalyzer. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Maine χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό μετρήσεων από παρατηρήσεις επιφάνειας, αερόστατου και δορυφόρου, καθώς και μοντελοποίηση υπολογιστή για να εκτιμήσουν τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ζεστή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η NOAA.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάνει ασυνήθιστη ζέστη και είναι πιθανό τα ρεκόρ να συνεχίσουν να καταρρίπτονται αυτό το καλοκαίρι.

«Το Ελ Νίνιο δεν έχει κορυφωθεί ακόμα και το καλοκαίρι είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο ημισφαίριο, επομένως δεν θα ήταν περίεργο αν το ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας καταρριφθεί ξανά και ξανά το 2023», δήλωσε ο Δρ Paulo Ceppi, λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Το Imperial College του Λονδίνου, είπε.

Οι υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να κάνουν τους καύσωνες ακόμη πιο ζεστούς και τις πυρκαγιές πιο έντονες, πρόσθεσε.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ Copernicus.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ρεκόρ του Ιουνίου σημείωσαν «άνευ προηγουμένου» θανάτους ψαριών και απείλησαν την επιβίωση των εντόμων καθώς τα φυτά τρέφονται από μαραμένες, προειδοποιημένες περιβαλλοντικές ομάδες.

 

Μια μελέτη από το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τη ζέστη του Ιουνίου υπερδιπλάσια πιθανή.

Η καυτή ζέστη συνεχίζει να πλήττει μέρη του κόσμου, με τη Βόρεια Αφρική να έχει θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου και περιοχές της Κίνας να υποφέρουν κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Νότια Ευρώπη θα μπορούσε να δει περισσότερες από 60 ημέρες αυτό το καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, προειδοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος τον Ιούνιο.

Η υψηλότερη από τη μέση θερμότητα επηρεάζει επίσης τις καλλιέργειες και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Αυξήσεις θερμότητας στις θάλασσες έχουν επίσης εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες , συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάσσιου καύσωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Και ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη έκτασή του για τον Ιούνιο – 17% κάτω από το μέσο όρο – από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν – το σημείο που οι άνθρωποι θα σταματήσουν να προσθέτουν αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται περίπου μόλις ο κόσμος φτάσει στο καθαρό μηδέν, εξηγεί ο Δρ Ceppi.

 

πληροφορίες από BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.