HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Χριστούγεννα των σεισμοπλήκτων στη Θεσσαλία και όχι μόνο!

Τα Χριστούγεννα των σεισμοπλήκτων στη Θεσσαλία και όχι μόνο!

Επιτροπή τι; ΔΑΕΦΚ επισκέφθηκε τα σεισμόπληκτα χωριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να επανεκτιμήσουν τις ζημίες για τις οποίες έχουν γίνει ενστάσεις.

 

Δεδομένης της επίσκεψης και την επισήμανση των χρονοβόρων διαδικασιών ,που λίγο έως πολύ έχουν παγώσει τις διαδικασίες, εκφράστηκαν μέσω αιτημάτων οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πληγέντων.

Οκτώβριος ήταν όταν σε κάποια επίσκεψη και πάλι στα παραπάνω χωριά είχαν γίνει κάποιες εξαγγελίες .

Οι εξαγγελίες είχαν επίκεντρο την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση των σεισμοπλήκτων της περιοχής με αυτή που έλαβε χώρα για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Απόρροια των εξαγγελιών η δημιουργία προσδοκιών και ελπίδων ότι κάτι θα ξεκινήσει…

Είχε δε ειπωθεί ότι εντός Νοεμβρίου θα ανοίξει αντίστοιχη πλατφόρμα, υποθέτουμε στο arogi.gov.gr με σκοπό την κατάθεση αιτήσεων, διενέργειας των απαραίτητων διασταυρώσεων και στην υλοποίηση  των  αιτημάτων.

Δεν θα μείνουμε στο χρονικό διάστημα της εξαγγελίας που ήταν ο Νοέμβριος, αλλά θα εστιάσουμε στο γεγονός ότι προς ώρας δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα.

Έρχονται Χριστούγεννα και με τον νέο χρόνο έως και 11 Μαρτίου του 2022 λήγει η προθεσμία για την κατάθεση μελέτης και στη συνέχεια οριστικοποίηση του κόστους ζημίας, ανάμεσα στους επιφορτισμένους με αυτό καθήκον ανθρώπους του Υπουργείου και τους ιδιώτες μηχανικούς που ανέλαβαν το έργο.

Για να ξεκινήσει ο κάθε σεισμόπληκτος την παραπάνω διαδικασία εξ ορισμού θα πρέπει να έχει ένα budget πάνω από 5.000 ευρώ, για την εκπλήρωση των πρώτων οικονομικών υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν.

Σε μία ζοφερή περίοδο λόγω covid-19 και ζημιών μεγάλης έκτασης εξ αιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, που κατά κύριο λόγο είναι αγρότες ,κτηνοτρόφοι, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο κόστος.

Ο σεισμός ως φυσική καταστροφή γίνεται σε απρόσμενο χρόνο ,και δυστυχώς δεν έχει κριτήριο τα δεδομένα της κοινωνίας που θα πλήξει.

Δυστυχώς η γραφειοκρατία, ως μέσω ελέγχου  της διακρίβωσης των στοιχείων, που ο πολίτης οφείλει να θέτει στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού, με ένα αναχρονιστικό τρόπο ,καθηλώνει στο μηδέν τις όποιες καλές προθέσεις και προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σήμερα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα, στην μεγάλη προσπάθεια της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στο κράτος, με σκοπό την απομάκρυνση των αγκυλώσεων χρόνων και την διευκόλυνση του πολίτη.

Παράδειγμα για την περίπτωση των σεισμοπαθών ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ του σεισμόπληκτου οικήματος.

Μια διαδικασία που γίνεται μέσω υπολογιστή στην αρμόδια ΔΟΥ και σε διάστημα μηνός διευθέτηση του αιτήματος.

Είναι αρκετό; Όχι είναι η απάντηση αλλά είναι μια αρχή λγιατί από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους το τέρας της γραφειοκρατίας θέριεψε και έγινε σαν την Λερναία Υδρα.

Ένα μικρό παράδειγμα της κωλυσιεργίας που ακόμα υπάρχει σε μεγάλα κομμάτια του δημόσιου τομέα αποτελεί το απλό :Χορήγηση επιδόματος ενοικίου σε οποιονδήποτε αποτελεί θύμα μια φυσικής καταστροφής.

Είμαστε ήδη κοντά στους εννέα μήνες από τον σεισμό τις 3 Μαρτίου και έχει πιστωθεί το Α!τρίμηνο και κάποια ελάχιστα του Β! τριμήνου με πολλές περιπτώσεις των παραπάνω τριμήνων να είναι σε επίπεδο απόφασης.

Η απόφαση δεν σημαίνει εκταμίευση ,είναι το πρώτο στάδιο, μεσολαβεί ένα στάδιο που ξαναγίνεται επανέλεγχος του πρώτου ελέγχου και τέλος το στάδιο της οικονομικής διεύθυνσης .

Το τελευταίο στάδιο αποτελεί και συσσώρευση τόσων οικονομικών υποχρεώσεων προς διεκπεραίωση ,που σε συνδυασμό με την ύπαρξη ρευστότητας οι περισσότερες υποχρεώσεις οικονομικής υφής να γίνεται με καθυστέρηση μηνών.

Έρχονται Χριστούγεννα και η ζωή των ανθρώπων στην Θεσσαλία, στην Εύβοια, στη Κρήτη κάνουμε αναφορά στα πρόσφατα, θα περάσουν τις γιορτές σε προσωρινούς καταυλισμούς πληγέντων σε άλλες περιπτώσεις πανωγόμια σε σπίτια συγγενών και φίλων, και κάποιοι σε κάποια νέα στέγη με δυσβάστακτη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Μακάρι να υπήρχε κάποιος με ένα μαγικό ραβδί και να κατατρόπωνε το τέρας της γραφειοκρατίας αλλά αυτό γίνεται μόνο στα παραμύθια.

Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι παραμυθένια και δεν θα έπρεπε να είναι, σίγουρα όμως θα μπορούσε να γίνει εύκολη αρκεί να σταματήσουν οι νοοτροπίες του παρελθόντος.

Ολα τα παραπάνω για να δέσουν, απαιτούν και από πλευρά των πολιτών πνεύμα συνεργασίας, ειλικρίνειας, ευγένειας ,σεβασμού και ΥΠΟΜΟΝΗΣ!!!!