HomeΚΑΦΕΝΕΙΟ TP

Ένας χρόνος από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή μας

Ένας χρόνος από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή μας

Τετάρτη πρωί. Η ώρα είναι 12:16. Εκεί που κάνουμε τις δουλείες μας στην κλασική τρέλα της πόλης, αυτοκίνητα κυκλοφορούν, κόσμος τρέχει να τα προλάβει όλα, άλλοι στα μαγαζιά τους, τα παιδιά στα σχολεία, το έδαφος αρχίζει να τρέμει. ΣΕΙΣΜΟΣ.. ΣΕΙΣΜΟΣ… Και συνεχίζει συνεχίζει και πεταγόμαστε όλοι έξω. Τι σοκ είναι αυτό;

Όλοι έξω με τις ίδιες ερωτήσεις να ακούγονται… Τι ήταν αυτό; Πόσα ρίχτερ; Τι έγινε; Που έγινε τόσο μεγάλος σεισμός; Γιατί δεν περιμέναμε το επίκεντρο να είναι σε μας…Το tirnavospress.gr το μοναδικό μέσω στον Δήμο Τυρνάβου που ήτανε πάντα και “μοναδικό” στην καρδιά των γεγονότων τα κατέγραψε όλα, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού έως και σήμερα.

Όλοι τηλεφωνούν στους δικούς τους να μάθουν τι έγινε… Οι τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάποιοι κλαίνε από το σοκ, άλλοι τρέχουν δεξιά και αριστερά, άλλοι λένε πως έχουν ζήσει σεισμούς μα κανένας δεν ήταν σαν αυτόν.

Γονείς πάνε να πάρουν τα παιδιά τους. Παιδάκια τρομαγμένα που φωνάζουν έγινε αληθινός σεισμός και τρέχουν κλαίγοντας στην αγκαλιά των γονιών τους. Οι τσάντες των παιδιών παραμένουν στο σχολείο με ανοιχτά βιβλία αφού ο σεισμός διακόπτει απότομα το μάθημα τους.

gel tyrnavou

Και όσο ο χρόνος κυλά ο εγκέλαδος μας χτυπά ξανά. Ξανά. Ξανά. Δεν σταματάει. 6,3, 5,5, 5,9… Η γη τρέμει, τα σπίτια κουνιούνται. Η πυροσβεστική και η αστυνομία δεν ξέρει προς τα που να πάει. Τα περιπολικά με τους φάρους αναμμένους και τις σειρήνες τους άμεσα μετέβησαν στο Δαμάσι όπου υπήρχαν αναφορές για γκρεμισμένα σπίτια και εγκλωβισμένους.

Μέσα στη πόλη του Τυρνάβου όπως φαίνεται και στο πάνω βίντεο έσπευσαν σε γειτονιά που υπήρχε αναφορά για κατάρρευση τοίχου και υποψία εγκλωβισμένων. Επίσης πολύ επικίνδυνο συμβάν είχαμε στις 2 γέφυρες προς το Δαμάσι που παρουσίασαν μεγάλες ρωγμές και χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία. Σειρήνες πυροσβεστικής ταράζουν την περιοχή μας και σε λίγη ώρα υπάρχουν παντού για ότι χρειαστεί.

 

εικόνα Viber 2021 03 03 13 03 24

Το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου έχει πέσει προκαλώντας ζημίες σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και διακοπή της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο του Τυρνάβου. Το ίδιο και το καμπαναριό από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο 2ο νηπιαγωγείο. Είχαμε άγιο που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο έσπασαν με πάταγο τα τζάμια του. Το Δαμάσι και το Δαμασούλι έχει πληγεί άσχημα. Σπίτια έχουν καταρρεύσει το χωριό έχει γεμίσει συντρίμμια. Οι κάτοικοι έντρομοι ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι για εγκλωβισμένους και τραυματίες. Το ίδιο και στα χωριά της περιοχής Μεσοχώρι Βλαχογιάννη Αμούρι Δομένικο μέχρι Ελασσόνα και τα χωριά.

εικόνα Viber 2021 03 03 13 03 23

Τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας φτάνουν σε μια ώρα στη περιοχή μας προσγειώνεται στα γήπεδα Τυρνάβου και Δαμασίου με το ήχο τους να προκαλεί ρίγη φόβου σε όλους μας.

Παντού η ίδια απορία. Έχουμε εμείς ρήγμα; από πότε;

 

Στην αρχή ειπώθηκε ότι προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο είχε δώσει καταστροφικό σεισμό το 1892 αλλά μετά μαθαίνουμε ότι ήταν άγνωστο. Μας λένε επίσης ότι θα κουνάει για καιρό. Κάτι που επαληθεύτηκε καθώς ακόμη και τώρα συνεχίζει που και που να μας τρομάζει.

Πριν τον κύριο σεισμό, υπήρξε μια σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς της τάξης του 2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η προσεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, με έναν σεισμό 1,8 Ρίχτερ. Ακολούθησαν 29 άλλοι προσεισμοί μέχρι το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου, με τον μεγαλύτερο να είναι 2,9 Ρίχτερ, μισή ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Και χωρίς να το καταλάβουμε φτάνει το πρώτο βράδυ. Ο καιρός είναι κρύος. Ο στρατός έχει στήσει σκηνές σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν ενώ μοιράζει νερά και είδη πρώτης ανάγκης. Το νερό της βρύσης είναι μαύρο. Τα σουπερμάρκετ έχουν υποστεί ζημιές και αδυνατούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους. Η ζωή μας σε 1 λεπτό έχει αλλάξει δραματικά τα πάντα γύρω μας έχουν ζημιές ακόμα και οι γέφυρες στο Δαμάσι και οι δρόμοι.

C9BD2419 D475 4EE4 B604 770E85A40B91

Στο γήπεδο του Δαμασίου στήνεται γρήγορα ο πρώτος πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές και κοντέινερ για όσους τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Και είναι πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

3 03 23 30 43

Από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Τα αυτοκίνητα των περισσότερων γίνονται καταφύγιο. Άλλες οικογένειες μαζεύονται σε αυλές και ανάβουν φωτιές και άλλοι βγάζουν τις σκηνές τους και μένουν έξω. Κάποιοι συμπολίτες μας ξαφνικά δεν έχουν σπίτι να κοιμηθούν δεν έχουν τίποτα. Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που γύρισαν στα σπίτια τους και σε κάθε έντονο σεισμό πεταγόταν στον δρόμο.

Το δημοτικό σχολείου Δαμασίου, κατασκευής 1938, υπέστη σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί 8 ημέρες μετά τον σεισμό. Το μεγαλύτερο θαύμα της ημέρας καθώς σώθηκαν όλα τα παιδιά που βρισκόταν εκεί μετά από ηρωική αντίδραση των δασκάλων και του διευθυντή. Τις τσάντες και τα πράγματα των παιδιών και δασκάλων βγάζει μετά από μέρες η ΕΜΑΚ.

157487832 n

021 03 03 23 19 47

Και ξημερώνει ο θεός την μέρα και προσπαθούμε να συνέλθουμε. Αρχίζουν οι πρώτες τρέλες. Άνθρωποι που παρουσιάζονται ως αστυνομικοί ενημερώνουν για νέο μεγάλο σεισμό που θα γίνει γύρω στις 3.  Ο λόγος να τρυπώσουν στα σπίτια και να κλέψουν ότι μπορούν. Δυστυχώς η φήμη μεταδίδεται στόμα με στόμα και σύντομα πολλοί τρομοκρατούνται.

Για όσους δεν το θυμούνται η επόμενη μέρα ήταν Τσικνοπέμπτη. Μια τσικνοπέμπτη αλλιώτικη. Δεν γλέντησε κανείς. Κανείς δεν είχε στο μυαλό του όσα είχαμε φέτος.

Και τα βράδια παραμένουν δύσκολα. Ο σεισμός πια είναι κομμάτι της ζωής μας.

F5 Damasi ereipiaΚαι φυσικά γινόμαστε όλοι σεισμολόγοι. Έχουμε την άποψη μας για το θέμα, αμφισβητούμε τους ειδικούς, θυμώνουμε και φυσικά παίζουμε στοίχημα πόσα ρίχτερ είναι χωρίς να τσεκάρουμε τις εφαρμογές μας. Πλέον θα έλεγε κανείς ότι έχουμε πτυχία καθώς η πρόβλεψη βγαίνει αληθινή. Το μάθαμε το παιχνίδι.

Μετά τον σεισμό, έλαβαν χώρα και αρκετοί μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν τις 4 Μαρτίου ώρα 20:38:19 με ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και εστιακό βάθος τα 11,3 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα στις 21:23:52, ακολούθησε άλλος ένας 5,5 Ρίχτερ.

εικόνα Viber 2021 03 04 20 44 01

Ο ισχυρός μετασεισμός της 4ης Μαρτίου πιθανόν προήλθε από ένα άλλο ρήγμα στον χώρο της μετασεισμικής ακολουθίας ή ένα άλλο μέρος του ίδιου ρήγματος με τον πρώτο, και οδήγησε τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη να κάνει λόγο για δίδυμο σεισμό, μιας και είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με μερικές μετρήσεις, ο σεισμός της 4ης Μαρτίου είχε και αυτός μέγεθος 6.3 Ρίχτερ. Το ακριβές μέγεθος του σεισμού της 4ης Μαρτίου ήταν δύσκολο να υπολογιστεί καθώς την ίδια ώρα περίπου, συνέβη ένας πολύ μεγάλος σεισμός στην Νέα Ζηλανδία, του οποίου τα κύματα επικάλυψαν αυτά του σεισμού στον Τύρναβο, δυσκολεύοντας τον καθορισμό του ακριβούς μεγέθους του.

Ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του εκτίμησε ότι τελικά είμασταν πολύ τυχεροί αφού όπως φαίνεται είχαμε το φαινόμενο του φραγμού. Δηλαδή στην πρώτη διάρρηξη του ρήγματος ένα ισχυρό πέτρωμα σταμάτησε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά χρειάστηκαν μόλις 33 ώρες για να σπάσει ξανά το ρήγμα οπότε είχαμε τον δίδυμο σεισμό ίδιου μεγέθους. Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα των ειδικών ότι ο Τύρναβος και οι υπόλοιπες περιοχές γλίτωσαν από θαύμα έναν μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό σεισμό.

Οι εκκλησίες μας δεν γλίτωσαν από την μανία του εγκέλαδου. Ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, η Ανάληψη, ο Άγιος Νικόλαος στο Δαμάσι, η Παναγία στον Αμπελώνα, ο Άγιος Χαράλαμπος στα Πλατανούλια, η εκκλησία στο Κουτσόχερο και άλλες πολλές έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και ακόμη και σήμερα δεν λειτουργούν.

seismos 2021 3

seismos 2021 7 1

 

Η πόλη μας και τα χωριά της πέρασαν και περνάνε ακόμη δύσκολα. Οι ζημιές έχουν εν μέρη αποκατασταθεί αλλά όχι στα σπίτια αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα με μεγάλες καθυστερήσεις στις αυτοψίες. Αλλά θα βγούμε δυνατοί και από αυτό.