HomeΥΓΕΙΑ

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών αυξάνει τις πιθανότητες σου να νικήσεις τον καρκίνο του μαστού

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών αυξάνει τις πιθανότητες σου να νικήσεις τον καρκίνο του μαστού

Η κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου καρκίνο του μαστού στο μισό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μία μελέτη 3.500 ασθενών έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της ασθένειας κατά 52%. Συνολικά, τα επίπεδα θνησιμότητας έπεσαν σχεδόν στο 1/3 ανάμεσα στους τακτικούς καταναλωτές της συγκεκριμένης τροφής.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt σημειώνουν ότι όλα τα ευρήματα ίσχυαν για όλους τους τύπους των ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των φιστικιών, των πεκάν και των βραζιλιάνικων καρπών.

«Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με έως και 50% μείωση του κινδύνου υποτροπής, εξάπλωσης ή θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Xiao-Ou Shu, επιδημιολόγος στο Vanderbilt.

Το όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών ήταν επίσης ανεξάρτητο από τις υπόλοιπές διατροφικές συνήθειες. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων υγιεινών φυτικών ενώσεων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άλλα αποτελέσματα, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, η ρύθμιση των δυσλειτουργικών κυττάρων και η αναστολή της οξείδωσης μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από το φαινόμενο.

Ποια ποσότητα ξηρών καρπών σε προστατεύει από τον καρκίνο

Τα ευρήματα έρχονται από μία εξέταση συμμετεχόντων σε μελέτη στη Σανγκάι σε επιβιώσαντες από καρκίνο. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μία έρευνα για το φαγητό πέντε χρονιά μετά τη διάγνωσή τους, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν το γκρουπ για 8 χρόνια κατά μέσο όρο. Η κατανάλωση ξηρών καρπών ήταν σχετικά χαμηλή, σχεδόν λίγο περισσότερo από 24 γραμμάρια την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20 φιστίκια, 14 αμύγδαλα ή 16 μισά καρύδια.

Όσοι έτρωγαν περισσότερο από αυτή την ποσότητα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επανεμφάνιση καρκίνου ή να πεθάνουν. Οι γιατροί συνιστούν στους ανθρώπους να καταναλώνουν περίπου 56 γραμμάρια την εβδομάδα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Ως εκ τούτου, είναι επίσης πιθανό τα επίπεδα κατανάλωσης ξηρών καρπών μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού στη μελέτη μας να μην έφτασαν ένα όριο οφελών για την υγεία», λέει ο καθηγητής Shu.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης, σημειώθηκαν 374 θάνατοι. Μεταξύ 3.274 επιζώντων, 209 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού για δεύτερη φορά. «Συνοπτικά, σε αυτή τη μεγάλη μελέτη κοόρτης βρήκαμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με καλύτερη επιβίωση», αναφέρει ο καθηγητής Shu στο International Journal of Cancer.