HomeΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

“Η Ροδιά στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλίας”, της φιλολόγου Αποστολίας Πάνου

“Η Ροδιά στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλίας”, της φιλολόγου Αποστολίας Πάνου

Πρόκειται για την ιστορία της Ροδιάς -ενός από τους οικισμούς του Τυρνάβου – σε συνάρτηση με την Ιστορία της Θεσσαλίας.

 

Κριτικά σημειώματα για το βιβλίο

Θεοδώρα Θεοδωρίδου, φιλόλογος

“Η ένταξη μιας μερικής ιστορίας μέσα σε μια ευρύτερη εθνική αποδεικνύεται ένα επίπονο έργο για τη συγγραφέα, αλλά και ένα ευφυές συγγραφικό εύρημα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να ανατροφοδοτήσουν και να ισχυροποιήσουν την ιστορική τους μνήμη, να αισθανθούν ενταγμένοι σε ένα γενικότερο ιστορικό σύνολο και φορείς ενός ευρύτερου εθνικού πολιτισμού.
Με δωρικό, ακριβές και άνευ περιστροφών “ύφος και ήθος” γραφής, αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αξίζει πραγματικά το βιβλίο να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα, του οποίου οι λέξεις “γενέθλιος τόπος”, “ιστορία και πολιτισμός της πατρίδας μου ” δονούν την ψυχή!’’

 

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός

“Το βιβλίο δίνει ένα εξαιρετικά κατανοητό περίγραμμα της ιστορίας της Θεσσαλίας, ενταγμένης στον ελληνικό ιστορικό χώρο, με βάση την ιστορία μιας μικρής ιδιαίτερης πατρίδας.

Η συγγραφέας βασισμένη σε πλήθος πηγών, καθώς και σε αφηγήσεις της προφορικής ιστορίας, καταφέρνει να αναδείξει το γεγονός ότι η ιστορία του τόπου της δεν χαρακτηρίζεται από την ακινησία, αλλά ότι είναι αποτέλεσμα μια διαρκούς εξέλιξης και μιας διαδραστικής επιρροής από ποικίλους, διαρκώς μεταβαλλόμενους, παράγοντες.

Με τον τρόπο λοιπόν που παρουσιάζει την τοπική ιστορία, την οδηγεί αβίαστα στη συνάντηση με την ευρύτερη εθνική. Έτσι, καλλιεργεί την κριτική ικανότητα του αναγνώστη και αναδεικνύει την οικουμενικότητα που έχουν οι ιστορικές και πολιτισμικές τοπικές εμπειρίες.”

 

Κώστας Σπανός, ερευνητής της Θεσσαλικής Ιστορίας, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου.

“Η κ. Πάνου αξιοποίησε την προσιτή σ’ αυτήν βιβλιογραφία και συνέθεσε ένα αξιόλογο έργο(436 σελ.) Η εξιστόρηση αρχίζει από την προϊστορική εποχή με τη δραστηριότητα του ανθρώπου στις όχθες του Πηνειού, που διέρχεται από την περιοχή της Ροδιάς, και ακολουθούν τα κεφάλαια «η μετάβαση από την προϊστορία στην Ιστορία», με τον ερχομό των Θεσσαλών στην περιοχή, τους Περραιβούς και την Περραιβία, η Θεσσαλία στους αρχαϊκούς και στους κλασικούς χρόνους, η διείσδυση των Μακεδόνων στη Θεσσαλία, η ρωμαϊκή κυριαρχία και η Θεσσαλία κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή με στοιχεία πολιτικοστρατιωτικά και πολιτισμικά.

Παραθέτει στοιχεία ιστορικής γεωγραφίας της περιοχής που την ενδιαφέρει κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

Με την οθωμανική κατάκτηση της Θεσσαλίας (περίοδο, κατά την οποία δίνει έμφαση στο θεσσαλικό Διαφωτισμό), δημιουργείται ο οικισμός Μουσαλάρ(Ροδιά), οπότε αρχίζει να ξεδιπλώνεται η ιστορία της περιοχής.

Η συγγραφέας ασχολείται με τα λεγόμενα κονιαροχώρια της περιοχής βορείως της Λάρισας, τη φυγή των μουσουλμάνων μετά το 1881 και τον ερχομό Ελλήνων από τους οικισμούς του Ολύμπου και βλαχόφωνων και Δυτικομακεδόνων.

Ειδική αναφορά γίνεται στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, για το Αγροτικό Ζήτημα και για τη συμμετοχή των κατοίκων της Ροδιάς στους πολέμους. Από το 10ο κεφ. αρχίζει η εξιστόρηση της ζωής της Ροδιάς μέχρι το 1940: η αγροτική ζωή, οι ψαράδες του Πηνειού, γυναικείες δουλειές, τα γιατροσόφια, η ενδυμασία. Ακολουθεί το κεφ. για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Θεσσαλία και τη Ροδιά, καθώς και η μεταπολεμική εποχή.

Εδώ έχουν θέση οι σχολικές αναμνήσεις, τα παιχνίδια, τα ήθη και τα έθιμα του κύκλου της ζωής, τα τοπωνύμια.

Η συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί στις πληθυσμιακές ομάδες της Ροδιάς (Βλαχόφωνοι, Σαρακατσαναίοι, Κουπατσιαραίοι, ντόπιοι) και στα δημογραφικά και σχολικά δεδομένα μέχρι το 2011 και το 2018 αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αλφαβητικός κατάλογος των κατοίκων της Ροδιάς, από το 1955 μέχρι το 1972, με το έτος, τον τόπο γέννησης και το επάγγελμα των κατοίκων της Ροδιάς, μία πραγματική ακτινογραφία των Ροδιωτών.

Τα συγχαρητήριά μας.”

 

Βαγγέλης Γιάννος, συγγραφέας

‘’…Η συγγραφέας κατάφερε να ξεδιπλώσει σταδιακά όλες τις ιστορικές πτυχές της ευρύτερης περιοχής και με την διεισδυτική ματιά της, να αποδείξει με την δυνατή της πένα, γιατί η Ροδιά υφίσταται από τα βάθη των αιώνων! Έτσι δημιουργήθηκε με το βιβλίο της μια νέα ιστορική πηγή, που πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή όλων των Θεσσαλών και όχι μόνο, αλλά ιδιαίτερα σε όλες τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες!’’

Η Αποστολία Πάνου γεννήθηκε στη Ροδιά Τυρνάβου. Μετά τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Από το 1992 ζει με την οικογένειά της στο Κιλκίς. Καρπός της διερεύνησης και μελέτης της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας της είναι το βιβλίο με τίτλο: Η Ροδιά στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936226111