Κέλλας και Μπίζιου στο Υπ. ΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέλλας και Μπίζιου στο Υπ. ΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι

*Συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή

Την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στο σύνολο των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βόειο κρέας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε σύσκεψη, στο Υπ. ΑΑΤ, με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα και εκπροσώπους Συνεταιρισμών Αγελαδοτρόφων – Βοοτρόφων του νομού Λάρισας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Μπαγινέτα και της βουλευτού Στέλλας Μπίζιου.

Στη διεξοδική συζήτηση, με θέμα τη στήριξη της ζωικής παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο Λαρισαίος πολιτικός προέταξε την αναγκαιότητα καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργαντάς “κανείς δικαιούχος δεν πρόκειται να χάσει την εξισωτική αποζημίωση, αφού θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δεν συμπεριλαμβάνονται στη κατάσταση εγκεκριμένων παραγωγών της πρώτης κατάταξης, να υποβάλλουν προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων και να ενταχθούν στην αξιολόγηση της δεύτερης κατάταξης των δικαιούχων”.

Προϋπόθεση, η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (π.χ υγειονομικό πιστοποιητικό μετακίνησης), ώστε να λάβουν και αυτοί τη σχετική ενίσχυση εντός του Δεκεμβρίου.

Συνδεδεμένη σε βοοτρόφους

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Κρεοπαραγωγής επαρχίας Ελασσόνας (ελευθέρας βοσκής), με τον διακριτικό τίτλο «Βόειο κρέας Ελασσόνας Ολύμπου», του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων νομού Λάρισας Κρεοπαραγωγής και του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κρεοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής επαρχίας Ελασσόνας, κατέθεσαν στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις τους για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τη νέα προγραμματική περίοδο, που σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, περιλαμβάνονται στις ήδη υποβληθείσες προς την ΕΕ.

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας – για πρώτη φορά – θα προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν και ιδιαίτερα στα βοοειδή, που θα σφάζονται από 5 έως 12 και 12 έως 24 μήνες, με αντίστοιχα ποσά 200 έως 250 ευρώ, ενδεικτικά.

Ο κ. Γεωργαντάς, διαβεβαίωσε, ακόμη, τους παριστάμενους, ότι “θα ενισχύονται οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, που αποτελούν πυλώνα του πρωτογενούς τομέα για την εθνική οικονομία” και πως “είναι ανοικτός σε διορθωτικές προτάσεις, οι οποίες, όμως, θα υποβληθούν στο τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής”.

Οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων, που υιοθετήθηκαν

Αναλυτικότερα οι προτάσεις που κατέθεσαν οι παραγωγοί και θα υλοποιηθούν:

  • Ενίσχυση στις γέννες των αγελάδων 2-16 ετών με τουλάχιστον 200 ευρώ ανά ζώο.
  • Ανώτατο όριο γεννήσεων περί το 80-85% επί του συνόλου των δυνάμενων προς ενίσχυση.
  • Ενίσχυση με 150 ευρώ κατ’ ελάχιστο ανά ζώο στα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή των παραγωγών και σφάζονται έως 12 μηνών.
  • Ενίσχυση με 200 ευρώ ανά ζώο κατ’ ελάχιστο στα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή των παραγωγών και σφάζονται από 12 έως 20 μηνών.

Το «ευχαριστώ» των αγελαδοτρόφων

Αμέσως μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία των παραγωγών, που αποτελούνταν από τους κ.κ. Ιωάννη Πέτσα, Ιωάννη Νυχτερίδα, Χρήστο Νυχτερίδα, Φίλιππο Τέλλιο, Παναγιώτη Δραγατσίκη, Ιωάννη Βάιο και Γεώργιο Τσέτσιλα, ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άκρως εποικοδομητική συζήτηση και τη δρομολόγηση λύσεων στα φλέγοντα ζητήματα, που τους απασχολούν, καθώς και τους βουλευτές κκ. Χρήστο Κέλλα, που ανέλαβε και τον προγραμματισμό της συνάντησης και Στέλλα  Μπίζιου, για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη στήριξη του κλάδου.

Χρήστος Κέλλας

«Ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μου να συναντηθούμε με Ελασσονίτες αγελαδοτρόφους κρεοπαραγωγής, για θέματα, που σχετίζονται με την ενίσχυση του κλάδου και τη στήριξη του εισοδήματός τους.

Έγινε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία δρομολογήθηκε η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Για τα ζητήματα που εκκρεμεί η επίλυσή τους, παραμένουμε σε συνεργασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα». 

 

Μπίζιου στο ΥΠΠΑΤ με Γεωργαντά και εκπροσώπους αγελαδοτρόφων: Με συνεργασία και χωρίς προκαταλήψεις, δουλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας

Οριστική λύση στο μείζον θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας και αφορά την εξισωτική αποζημίωση τους για το 2022, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά, των βουλευτών του νομού Λάρισας Στέλλας Μπίζιου και Χρήστου Κέλλα και εκπροσώπων των αγελαδοτρόφων της Λάρισας και της επαρχίας Ελασσόνας.

Σε σχετική της δήλωση η κα Μπίζιου επισημαίνει:

«Μετά τη διαπίστωση πως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατάσταση εγκεκριμένων παραγωγών της 1ης κατάταξης, δυνάμει της οποίας θα γίνουν οι σχετικές πληρωμές, κατατέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόταση, η οποία τελικά έγινε αποδεκτή και έτσι δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όσους κτηνοτρόφους δεν ήταν στη σχετική λίστα, να υποβάλλουν προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων και να ενταχθούν στην αξιολόγηση της 2ης κατάταξης των δικαιούχων και να λάβουν και αυτοί τη σχετική αποζημίωση στον λογαριασμό τους και μάλιστα εντός του Δεκεμβρίου».

Επιπλέον, όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση βοοειδών, για πρώτη φορά, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι αγελαδοτρόφοι, προσδίδεται μεγαλύτερο βάρος στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν με την καταβολή ενισχύσεων στα βοοειδή που θα σφάζονται από 5 ως 12 και 12 μέχρι 24 μήνες, με αντίστοιχα ποσά, (200-250 ευρώ αντίστοιχα). Η ενίσχυση αυτή είναι συμπληρωματική για την θηλάζουσα αγελάδα που ενισχύεται με χαμηλότερο ποσόν περίπου 108 ευρώ.

«Με συνεργασία και χωρίς προκαταλήψεις, δουλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας. Η κτηνοτροφία του νομού Λάρισας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας ολόκληρης της χώρας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ στέκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα τους. Ευχαριστώ τον αρμόδιο υπουργό για τη συνεργασία και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις. Οι κτηνοτρόφοι του το αναγνωρίζουν. Η αναβάθμιση της υπαίθρου και της κτηνοτροφίας ειδικά αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ», κατέληξε στη δήλωσή η κα Μπίζιου.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.