HomeΠαιδί - Εκπαίδευση

Διατροφή στις εξετάσεις της Μαριαλένας Κοντόση

Διατροφή στις εξετάσεις της Μαριαλένας Κοντόση

Η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί μια περίοδο μεγάλου άγχους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς και τους οικείους τους.

 

 

Στο άγχος για την επιτυχία έρχεται να προστεθεί αρκετά συχνά το άγχος για τη σωστή διατροφή, η οποία θα τροφοδοτήσει τους μαθητές με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Πως όμως θα κάνουμε τη διατροφή μας εφαλτήριο της επιτυχίας μας στις εξετάσεις;

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο στη διατροφή μας, διότι είναι μια ανάγκη  για να αντεπεξέλθει το σώμα και το πνεύμα μας καλύτερα.

Πως θα φτιάξω την διατροφή μου στη διάρκεια των εξετάσεων ?

 

  • Τρώμε 5 γεύματα καθημερινά .

Προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε παρόμοιες ώρες κάθε μέρα για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας. Έτσι, δημιουργούμε 3 μεγάλα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) που θα απαρτίζονται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φρούτα ή λαχανικά και σε 2 ενδιάμεσα σνακ που περιέχουν συνδυασμούς φρούτων ή χυμών με μικρά σνάκ όπως σπιτικές μπάρες δημητριακών είτε ξηρούς καρπούς.

  • Γευματίζουμε σπίτι . 

 To φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση και όχι μια γρήγορη ανάγκη, για αυτό επιλέγουμε να τρώμε στο σπίτι, στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, ούτε στο δρόμο. Καταναλώνουμε την τροφή μας αργά ώστε να απολαμβάνουμε το φαΐ και βοηθάμε με αυτό τον τρόπο την καλύτερη πέψη της τροφής .Επιπρόσθετα δεν καταναλώνουμε τρόφιμα από έξω τα οποία δεν ξέρουμε με τι υλικά έχουν κατασκευασθεί.

  • ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ.

Προτιμάμε να καταναλώνουμε κυρίως υδατάνθρακες σύνθετους (δημητριακά, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι, βρόμη) που βοηθάνε στην διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα μας σε θεμιτά επίπεδα και δεν προάγουν την υπερέκκριση ινσουλίνης σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό ψωμί) .

  • Επιλέγουμε καλή ποιότητα  πρωτεΐνης .

 Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, κάποιοι ξηροί καρποί  και ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας  τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και να παραλάβει από αυτές τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι πρόδρομος της σεροτονίνης με αποτέλεσμα την καλή διάθεση και τη μείωση του άγχους είναι η τρυπτοφάνη που εντοπίζεται στα προαναφερθέντα τρόφιμα. Επίσης, τα αυγά που περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη  περιέχουν χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό  που βοηθάει στη μνήμη.

  • Επιλέγουμε καλά λιπαρά για κατανάλωση .

 Επιζητούμε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες στα νευρικά κύτταρα και βοηθάνε στην βελτίωση της διάθεσης. Τέτοια λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στο ταχίνι, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στα ψάρια .Ο Σολωμός,  περιέχει ω3 λιπαρά οξέα  που βοηθούν στην  λειτουργία του εγκεφάλου.

Εάν δεν είστε λάτρεις των ψαριών, ο λιναρόσπορος μπορεί να αντικαταστήσει  αυτή σας την ανάγκη. Τέλος, σκόπιμο είναι να αναφερθεί πως όταν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο καλό θα ήταν να το προσθέτουμε  μετά το μαγείρεμα στο φαγητό και να αποφεύγουμε τα τηγανιτά γιατί το λάδι χάνει τις ευεργετικές του ικανότητες, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα του.

  • Τρώμε φρούτα και λαχανικά. 

Θέλουμε το λιγότερο 3 μικρομερίδες φρούτων και 3 λαχανικών την ημέρα. Επιλέγουμε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Εάν δεν είμαστε δεινοί υποστηρικτές τους προσπαθούμε να τα καταναλώσουμε σαν χυμούς φρούτων είτε με τη μορφή αποξηραμένων φρούτων. Με τα λαχανικά μπορούμε να φτιάξουμε  σαλάτες με χρώματα από διάφορα λαχανικά εποχής. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Όλα είναι στο μυαλό.

  • Παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες 

Στην περίοδο της εξεταστικής έχουμε μεγάλη ανάγκη από βιταμίνες, αφ’ ενός για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο λόγο του στρές είναι εύκολος στόχος και αφ’ εταίρου  γιατί οι βιταμίνες χρειάζονται για την ομαλή λειτουργεία του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη C που βρίσκεται στις πολύχρωμες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις ντομάτες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες, η βιταμίνη D συντίθεται με την έκθεση μας στον ήλιο, υπάρχει όμως σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια και  βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου είναι ζωτική για τους νευρώνες του εγκεφάλου, για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται ο εγκέφαλος.

Για τα ερυθρά αιμοσφαίρια που οξυγονώνουν σωστά τον εγκέφαλο υπεύθυνες  είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β  που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (προσοχή υποβαθμίζονται ποιοτικά με το μαγείρεμα), σε προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και στα αυγά και στο γάλα. Τέλος,  η βιταμίνη Ε  που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στα φυτικά έλαια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά φαίνεται επίσης ότι βοηθάει ευεργετικά τον εγκέφαλο.

Καταναλώνω αρκετά υγρά στην διάρκεια της ημέρας 

Καλό είναι  να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας σε ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλη την ημέρα. Έχει βρεθεί ότι αρκετές φορές ο πονοκέφαλος που έχουμε οφείλεται σε έλλειψη κατανάλωσης υγρών, το ίδιο ισχύει και με την όρεξη, πολλές φορές αισθανόμαστε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα διψάμε.

Εάν ξεχνάτε την κατανάλωση υγρών , μπορείτε απλά να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας ώστε να ελέγχετε την κατανάλωση σας και να μην ξεχνάτε να πίνετε. 1,5-2 Λίτρα την ημέρα είναι αρκετά για άτομα που δεν γυμνάζονται, ενώ εάν κάνετε γυμναστική σαφώς χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

Και μην ξεχνάτε το σώμα σας να το τροφοδοτείτε με τα καλύτερα τρόφιμα για την καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου!

 

Της Μαριαλένας Κοντόση – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ειδικευθείς στη Νεφρολογική Φροντίδα 

[quads id=5]