HomeΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνί στο φούρνο: Δύο συνταγές για το Πάσχα

Αρνί στο φούρνο: Δύο συνταγές για το Πάσχα

Εάν είστε από αυτούς που το φετινό Πάσχα δεν θα έχετε την ευκαιρία για το καθιερωμένο σούβλισμα, τότε πιθανόν να βρίσκεστε στην αναζήτηση συνταγής για αρνί στο φούρνο.

 

Παρακάτω θα βρείτε δύο εύκολες συνταγές για αρνάκι στο φούρνο με tips γνωστών σεφ ώστε να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Αρνίσιο χεράκι στον φούρνο με πατάτες – Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:

Για το αρνάκι

2,2 κιλά αρνί, χεράκι
4 σκ. σκόρδο
800 γρ. πατάτες
300 γρ. ζωμό κοτόπουλο

 

Για τη σάλτσα

3 κ.σ. ζωμό, από το αρνί που ψήσαμε
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. κόκκινο κρασί
450 γρ. ζωμό, κοτόπουλο
1-2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C
  2. Κόβουμε τα σκόρδα στα 2 και βάζουμε το αρνάκι στον πάγκο εργασίας
  3. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε χαρακιές σε διάφορα σημεία του αρνιού και βάζουμε το σκόρδο στις εσοχές αυτές
  4. Βάζουμε το κρέας μας σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μια πλευρά. Γυρνάμε το κρέας και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει και η άλλη πλευρά του
  5. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες 2 εκ.
  6. Βάζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά να βράσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν
  7. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το αρνάκι από το ταψί
  8. Ρίχνουμε τον ζωμό στο ταψί, τις πατάτες και από πάνω το αρνάκι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο
  9. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 140° C και βάζουμε το ταψί πίσω στο φούρνο
  10. Ψήνουμε για 3,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.
  11. Αφαιρούμε το κρέας από το ταψί. Με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρούμε 3 κουταλιές από το ζουμί του ταψιού και μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι
  12. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα
  13. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και τη μαρμελάδα φράουλα
  14. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η σάλτσα και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες
  15. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε θυμάρι
  16. Σερβίρουμε το αρνάκι με τις πατάτες και τη σάλτσα στο πλάι

Αρνί στο φούρνο με πατάτες – Συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο

 

Υλικά

Για το αρνί

  • 1,3 κιλά αρνί μπούτι
  • 270 γρ. μαρινάδα
  • 4 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
  • 30 γρ. κοτσάνια μαϊντανού
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 7 γρ. θυμάρι, κλωνάρια
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα
  • 10 γρ. νερό

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 130 γρ. λεμόνι χυμό
  • 1 γρ. δάφνη
  • 5 γρ. ρίγανη
  • 100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για το αρνί

Σε ένα ταψί αλατίζουμε καλά το αρνί με αρκετό αλάτι, και περιχύνουμε την μαρινάδα, αλείφοντας με τα χέρια μας και προσέχοντας ώστε να πάει παντού.

Τοποθετούμε το αρνί πάνω από τις πατάτες και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για περίπου 5-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού που μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πάρει ωραίο χρώμα.

Για τη μαρινάδα

Αναμειγνύουμε σε ένα μπλέντερ ελαιόλαδο, λίγο νερό, σκόρδο, φρέσκο θυμάρι, τον μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια, δενδρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Τα αλέθουμε ώστε να γίνουν ένα λείο μείγμα.

Για τις πατάτες

Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο, το χυμό από το λεμόνι, τη ρίγανη, την δάφνη και το αλάτι.

*Tip

Αν το αρνί δεν πάρει χρώμα δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  

πηγή