HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε Μάξιμο: Σχέδιο “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” για αντιμετώπιση κλοπής και διακίνησης χαλκού

Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε Μάξιμο: Σχέδιο “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” για αντιμετώπιση κλοπής και διακίνησης χαλκού

Με αφορμή κλοπές αγροτικού εξοπλισμού στα Φάρσαλα 


Ο χάρτης της εγκληματικότητας στον νομό 2019-21

 

«Για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδικημάτων της κλοπής και της παράνομης διακίνησης και διαχείρισης μεταλλικών αντικειμένων, από το Αρχηγείο      έχει εκπονηθεί και υλοποιείται Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Βάσει αυτού, αναπτύσσονται σημαντικές δράσεις με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών των Υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή), η οποία αφορά στον ορισμό Σημείων Επαφής, μεταξύ των εν λόγω φορέων, για τη διευκόλυνση της υφιστάμενης διυπηρεσιακής επικοινωνίας». Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά από σχετική ερώτηση για τις κλοπές μηχανολογικού εξοπλισμού από αντλιοστάσια και αρδευτικές εγκαταστάσεις που σημειώθηκαν στα Φάρσαλα.  

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι «η Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Λάρισας υλοποιεί, στις περιοχές ευθύνης της, τα υφιστάμενα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια που αφορούν -μεταξύ άλλων- στην πρόληψη και καταστολή των ληστειών και των κλοπών/διαρρήξεων, καθώς και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που εμφορούνται εξ αιτίας διαφόρων κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών παραγόντων και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της -πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (ΔΙ.ΑΣ. κ.α.)- διενεργούνται -σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και, σε συντρέχουσα περίπτωση, κατασταλτική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης αυτών.

Στην κατεύθυνση δε της αντιμετώπισης της εν λόγω μορφής παραβατικότητας, από την προαναφερόμενη Διεύθυνση έχει καταρτιστεί και υλοποιείται εξειδικευμένο σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο του οποίου οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της αφενός μεν διενεργούν μεθοδικούς και ουσιαστικούς ελέγχους σε χώρους και επιχειρήσεις συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και επεξεργασίας μεταλλικών αντικειμένων, αφετέρου δε έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις στοχευμένης αστυνόμευσης, μέσω εξορμήσεων και συνεργείων ελέγχων, σε επιλεγμένες περιοχές -κατόπιν χαρτογράφησης των σημείων όπου λαμβάνουν χώρα συναφείς με τις αναφερόμενες στην εν θέματι Ερώτηση παραβατικές συμπεριφορές-, μεταξύ των οποίων και η περιοχή των Φαρσάλων.

Όσον ειδικότερα αφορά στην ως άνω περιοχή, σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01 έως 28.01.2022, καταγράφηκαν οκτώ περιπτώσεις κλοπών μηχανολογικού εξοπλισμού από αντλιοστάσια και αρδευτικές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για αγροτικούς σκοπούς, στις οποίες επιλήφθηκε προανακρίσεως το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Φαρσάλων, εκδηλώνοντας όλες τις, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες. Απτό δε αποτέλεσμα της άμεσης ανταπόκρισης και της έντονης δραστηριοποίησης της εν λόγω Υπηρεσίας, για την ολιστική αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, αποτελεί η σύλληψη, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δύο ατόμων για συναφείς παραβάσεις στην περιοχή των Φαρσάλων».

Σύμφωνα με τους πίνακες με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το 2021 στα όρια ευθύνης της Διεύθυνσης Δημοσίας Ασφαλείας Λάρισας έλαβαν χώρα 3 ανθρωποκτονίες, 45 απάτες, 45 απάτες με υπολογιστή, 2 βιασμοί, 142 κλοπές τροχοφόρων, 7 ληστείες. Επίσης, έγιναν 300 κλοπές-διαρρήξεις -12 αφορούσαν μεταλλικά αντικείμενα-, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 198.

Για την περιοχή των Φαρσάλων, εντός του περασμένου έτους, έλαβαν χώρα 26 Κλοπές-Διαρρήξεις, –5 αφορούσαν μεταλλικά αντικείμενα-  από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 11