HomeΤΥΡΝΑΒΟΣΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής απαντά σε μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο

«Πιστεύω πως το στοίχημα της καθαριότητας το έχουμε κερδίσει.»

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής απαντά σε μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο

Συνέντευξη παραχώρησε στο tirnavospress.gr ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής απαντώντας σε μερικά από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου. 

 tirnavospress.gr: Τι έχετε να πείτε για το θέμα των κάδων και της καθαριότητας:

Δήμαρχος: Έχουμε παραγγείλει γύρω στους 200 κάδους μέχρι στιγμής, 100 θα έρθουν σε πρώτη φάση. Οι κάδοι που βρήκαμε στον Δήμο κάποιοι ήταν σε καλή κατάσταση και άλλοι ήταν κατεστραμμένοι, με προβλήματα τόσο στο να μετακινηθούν όσο και ότι πολλοί ήταν σπασμένοι. Γενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι οι βανδαλισμοί. Ο σχεδιασμός μας αφορά μεγάλους κάδους ενώ για τους ατομικούς θα οριστούν σημεία όπου θα συγκεντρώνονται από τους πολίτες ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση αρχικά στα οχήματα διότι με τους μικρούς κάδους τα οχήματα σταματούν συχνά στο δρομολόγιο και δημιουργούνται φθορές, αλλά και στο προσωπικό που επιβαρύνεται.

Τώρα σε περιπτώσεις που δεν θα είναι εύκολο για τους πολίτες θα γίνονται εξαιρέσεις.

Το πρόβλημα με αυτούς τους κάδους που βρίσκονται ενσωματωμένοι στο έδαφος είναι πως αυτός που ανέλαβε την δημιουργία τους δεν είχε προβλέψει να υπάρχει αποστράγγιση από κάτω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εστία μόλυνσης με τρωκτικά και σκουλήκια. Αυτό που έχουμε εμείς στον προγραμματισμό είναι να γίνουν οι λεγόμενοι ασημένιοι κάδοι όπως της Λάρισας, οι οποίοι είναι βυθιζόμενοι και θα μπούνε και στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στο σημείο που είναι η τράπεζα Πειραιώς. Αυτός ο κάδος είναι και πιο καθαρός και εύκολος για το προσωπικό.

tirnavospress.gr: Για το καθάρισμα – πλύσιμο των κάδων τι σκοπεύετε να κάνετε;

Δήμαρχος: Όσο αναφορά το πλύσιμο των κάδων, εντός αυτού του μήνα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει. Το μηχάνημα ήταν ασυντήρητο, παρατημένο και εμείς το συντηρήσαμε και θα μπει σε λειτουργία ώστε δύο φορές το καλοκαίρι να καθαρίζονται οι κάδοι για να μην μυρίζουν. Τόσο για την καθαριότητα γενικά στο σύνολο της όσο και απέναντι στο προσωπικό.

Πιστεύω πως το στοίχημα της καθαριότητας το έχουμε κερδίσει. Είναι το νούμερο ένα που κερδίσαμε. Υπήρχε μια αρρυθμία αυτές τις ημέρες των γιορτών η οποία εμφανίστηκε το Σάββατο πριν την Ανάσταση. Αλλά και αυτοί οι άνθρωποι της καθαριότητας χρειάζονται άδειες και πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Θα κάνω κάποια επίσκεψη και στις επιχειρήσεις, διότι στον Επιτάφιο είδαμε λόγω του αέρα να πετάγονται κουτιά ενώ είχαμε δώσει οδηγία να σπάζονται. Ζητήσαμε επίσης να υπάρχει κατανόηση και ότι δεν είναι εστία μόλυνσης να κρατηθεί ως την Τρίτη κάτι που δεν έγινε σε πολλές περιπτώσεις. Το ίδιο παρατηρούμε και με τα κλαδιά. Αλλά πιστεύω πως ο κόσμος αναγνωρίζει αυτά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα γιατί το πρώτο που κάναμε και μας έδωσε και μια επιβράβευση από τον κόσμο είναι ότι ένας δήμος που ήταν χωρίς καθαριότητα, είχε άσχημη εικόνα, καταφέραμε και το διορθώσαμε και μάλιστα διώχνοντας τις ιδιωτικές εταιρίες.

Έχουμε επιλέξει να έχουμε ανθρώπους από το αμαξοστάσιο, 8μηνα και άλλα προγράμματα ενεργά, αν και δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτά θέλουμε σταθερό και μόνιμο προσωπικό αλλά είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε γιατί οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού είναι με το σταγονόμετρο. Τώρα που κατήργησαν και την ΚΕΔΗΤ έχουμε επιπλέον προβλήματα. Μια επιλογή και της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου που ήταν σύμφωνοι με την κατάργηση των νομικών προσώπων, δεν έκαναν ασφαλιστικά μέτρα όπως κάποιοι δήμοι που πήγαν στα Δικαστήρια για να προσβάλουν την απόφαση. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι.

tirnavospress.gr: Πότε θα ανοίξει η πισίνα του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου;

Δήμαρχος: Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να ανοίξουμε την πισίνα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήταν βανδαλισμένη. Θα φτιάξουμε και τα 5χ5, μέσα καλοκαιριού πιστεύω θα τα έχουμε, αρχές καλοκαιριού δηλαδή αρχές του άλλου μήνα, πιστεύουμε πως θα λειτουργεί και η πισίνα. Ο εργολάβος έχει ξεκινήσει και εκτός απροόπτου, διότι είναι άσχημα βανδαλισμένη, πιστεύουμε θα έχει τελειώσει αρχές Ιουνίου για να δεχτεί το κοινό. Το πρόβλημα και εκεί είναι ότι πλέον δεν έχει ταμειακή μηχανή και χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να αποκτήσουμε. Οπότε αναγκαστικά θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη μετά από διαγωνισμό.

Τα υπόλοιπα κτήρια ήταν επίσης βανδαλισμένα, αυτό που κάναμε που δεν έκαναν οι προηγούμενοι ήταν να βάλουμε σεκιούριτι. Περιμένουμε για το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο και το Δελήχειο να δούμε τι θα μας πει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης καθώς περιμένουμε και την χρηματοδότηση για αυτά τα κτήρια, για να τα φτιάξουμε γιατί ο Τύρναβος δεν έχει πολιτιστικό κέντρο.

tirnavospress.gr: Τι γίνεται με την Τούμπα και το Χαμαμ;

Δήμαρχος: Αναφορικά με την Τούμπα προσπαθούμε να την βάλουμε σε μια μελέτη ώστε να γίνει πολιτιστικό κέντρο και να στεγάζονται όλοι οι σύλλογοι. Θέλει πολλά χρήματα. Το Χαμάμ είναι της Εφορίας Αρχαιοτήτων, θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε ενώ το διπλανό κτήριο θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί. Δεν έχει παραδοθεί ακόμη γι’ αυτό και φαίνεται με χόρτα γιατί ο εργολάβος έχει αναλάβει και τον εξωτερικό χώρο.

Την Δευτέρα ξεκινούν οι συντηρήσεις των σχολικών μονάδων του Δήμου που είχανε χρόνια να γίνουν, ήταν σε άσχημη κατάσταση. Έγινε απευθείας ανάθεση σε εργολάβο διότι με διαγωνισμό θα πήγαινε πίσω τουλάχιστον 5 μήνες. Είμαστε υπέρ των διαγωνισμών αλλά δυστυχώς το σύστημα καθυστερεί πολύ. Και την άλλη εβδομάδα ξεκινά και η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, δηλαδή αναμόρφωση και ανάπλαση στο Κλειστό Γυμναστήριο, στο ανοιχτό γήπεδο, στο γήπεδο του Αμπελώνα. Μέσα καλοκαιριού με επιφύλαξη θα πάρουμε πιστοποίηση στις υπόλοιπες 14 από τις 16 παιδικές χαρές (μόνο δύο έχουν πιστοποίηση αυτή τη στιγμή) αφού συντηρηθούν και αλλαχτούν πολλά πράγματα. Και στην συνέχεια έχουμε ως στόχο να κάνουμε όσες περισσότερες μπορούμε.

tirnavospress.gr: Έχει αλλάξει κάτι σε σένα τον ίδιο ή στον Δήμο μετά την απόφαση του δικαστηρίου:

Δήμαρχος: Όχι δεν έχει αλλάξει κάτι, ποτέ δεν πολώσαμε το κλίμα, ποτέ δεν θα φέρναμε τον κόσμο σε διχασμό, δεν είναι δικιά μας πολιτική να διχάζουμε τον κόσμο κάνοντας εγωιστικά παιχνίδια. Η απόφαση του κόσμου από την αρχή ήταν ξεκάθαρη, δυστυχώς είχαμε όμως φαινόμενα του να βγαίνουμε έξω και να λέει ο κόσμος αλλάζει η δημοτική αρχή, το είχανε δηλαδή σίγουρο, είχε διαρρεύσει το είχανε διαρρεύσει αυτό και απορούσαμε πραγματικά πως ξέρουν την απόφαση του δικαστηρίου πριν ακόμη βγει, πόσο μάλλον όταν είναι επιλογή του κόσμου, ήταν ξεκάθαρη επιλέξαμε αυτούς. Πας δηλαδή να γίνεις δημοτική αρχή με τα ψέματα. Στην αρχή έλεγαν για προσημειωμένα ψηφοδέλτια, δεν άλλαζαν την βούληση. Εδώ ισχυρίστηκαν πως ο Τύρναβος έχει Ρομά. Θεωρούμε αυτή την δήλωση που ακούστηκε μέσα στο δικαστήριο ρατσιστική, δηλαδή τι επειδή είναι Ρομά δηλαδή χρηματίζονται, ή το άλλο, έχει Ρομά ο Αμπελώνας; Γιατί εκεί βρέθηκαν τα ψηφοδέλτια. Δεν μπορείς να επικαλείστε τέτοια πράγματα και να στοχοποιείς κιόλας κάποιους ανθρώπους. Ακούστηκε μέσα στην αίθουσα άσχετα που δεν το ανακαινίσαμε.

Δεν έχει αλλάξει κάτι όμως, το έργο που ξεκινήσαμε το συνεχίζουμε, δεν υπήρχε περίπτωση να το σταματήσουμε και φαίνεται από την αποδοχή του κόσμου, γιατί ο κόσμος έχει μάθει να εκτιμά την προσπάθεια που γίνεται. Προφανώς και δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα από την μια μέρα στην άλλη και ραβδί μαγικό να είχαμε θα μας είχε φύγει το χέρι. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με το δάσος που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις. Το να φτάσουμε ένα Δήμο σε αυτό το σημείο που με τις ενώσεις των δήμων και τις μικρές χρηματοδοτήσεις. Αυτό φαίνεται από το ότι οι δήμοι πρέπει να παίρνουν 8 δίς το χρόνο και παίρνουν 2,7. Η απαξίωση είναι μια πολιτική και τις σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων ώστε να μπούνε οι ιδιώτες. Πάνω σε αυτήν την πολιτική παλεύουμε και εμπεριστατωμένα καταφέρνουμε και παίρνουμε χρηματοδοτήσεις και εξασφαλίζουμε. Εξασφαλίστηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για την αστική και αγροτική οδοποιία, ότι έχουνε γίνει αυτοί οι αγροτικοί δρόμοι αυτή τη στιγμή, ότι ξεκινάει η αστική οδοποιία σε όλη την έκταση του Δήμου, μέσα σε δυόμιση μήνες που είμαστε δημοτική αρχή, και δυόμιση εκατομμύρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων με την ΔΕΥΑΤ, 3.500.000 συνολικά εκατομμύρια. Πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών μας. Έτσι θα πάει η θητεία μας και έτσι θα είμαστε και δίπλα τους. Δεν είναι απλά να κάνεις μια διαχείριση. Διαχείριση κάνει ο οποιοσδήποτε. Πρέπει ο κόσμος με την δημοτική αρχή να μάθει να παλεύει να διεκδικεί. Μίλησε ο Πρωθυπουργός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ποια παραγωγική ανασυγκρότηση είδε ο Τύρναβος που από σεισμό πήγε σε πλημμύρες και οι τράπεζες που τις πλήρωσέ ο ελληνικός λαός σηκώθηκαν και έφυγαν και έχουμε μείνει με μια τράπεζα σε όλο το Δήμο Τυρνάβου. Πως θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος με μια τράπεζα;

tirnavospress.gr: Αισθάνεσαι πως υπάρχει αντιπολίτευση;

Δήμαρχος: Πιστεύω πως όχι. Δεν υπάρχει γιατί για την κατάσταση που έχουμε φτάσει εδώ πέρα έχουν ξεκάθαρες ευθύνες οι προηγούμενοι. Δεν έφτασαν τα πράγματα από την μια στιγμή στην άλλη εδώ. Και επίσης εμείς οι ίδιοι κάνουμε αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία. Εμείς οι ίδιοι διεκδικούμε πράγματα και καταστάσεις από την κεντρική εξουσία. Αυτήν είναι η πραγματικότητα. Τι να σου κάνει η αντιπολίτευση όταν μας έλεγαν δεν θα μπορείτε δεν θα κάνετε, και αποδεικνύουμε ότι παίρνουμε και κονδύλια και χρηματοδοτήσεις και ΕΣΠΑ, και ήδη τα τρέχουμε γιατί θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα είναι χρήματα του Ελληνικού Λαού. Και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που παίρνει ο δήμος τα ξαναγυρνάμε στους πολίτες. Δικά του είναι τα χρήματα, του φορολογούμενου, δεν μας τα χάρισε κανένας. Όπως έχουμε αποδείξει ότι όταν υπάρχει πρόβλημα όπως με τους σεισμόπληκτους όπως έγινε στην πλατεία, θα κλειστεί και ραντεβού για τους ανθρώπους αυτούς στην Αθήνα, έρχεται ο Υφυπουργός, το ίδιο και με τους αγρότες.

tirnavospress.gr: Τι θα γίνει με τον κανονισμό της πλατείας που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει;

Δήμαρχος: Δεν υπάρχει πουθενά κανονισμός, όχι μόνο στην πλατεία, δεν είχαμε στους βρεφονηπιακούς το κάναμε, δεν είχαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις το φτιάχνουμε τώρα. Δεν έχουμε για την πλατεία. Φεύγω αυτήν την εβδομάδα και θα πάω και στην αρχιτεκτονική υπηρεσία στην Λάρισα μαζί με την πολεοδομία, ώστε να φτιαχτεί ο κανονισμός σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας γιατί δεν γίνεται κάθε δημοτική αρχή να αποφασίζει μόνη της πρέπει να υπάρχει κάτι οριστικό και θα γίνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.