HomeΑΠΟΨΕΙΣ

“Από τον άνθρωπο τροφοσυλλέκτη στο κάθε χωριό και συσκευαστήριο”

“Από τον άνθρωπο τροφοσυλλέκτη στο κάθε χωριό και συσκευαστήριο”

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΟΓΚΟΥ

Όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος άφησε πίσω του την άγρια ζωή του κυνηγού τροφοσυλλέκτη, βάζοντας τα θεμέλια του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, επέβαλε ουσιαστικά την πρώτη επανάσταση της ιστορίας, εκείνη απέναντι στη φύση.

Αδιαμφισβήτητα η Πρώτη Αγροτική ή Νεολιθική Επανάσταση υπήρξε απόρροια -όπως κάθε επανάσταση- μιας ανάγκης, την οποία οι ερευνητές αποδίδουν σε μια «αθώα» κλιματική αλλαγή από το «λιώσιμο» της εποχής των
παγετώνων. Τότε ο άνθρωπος καλλιέργησε τη γη και εξημέρωσε ζώα, δημιουργώντας μια κοινωνία με διογκωμένο πρωτογενή τομέα.
Αφήνοντας στην άκρη πολιτικά φορτισμένες έννοιες, όπως είναι η σύγχρονη κλιματική αλλαγή και μαζί τις αντίστοιχες κοινωνικοπολιτικές δράσεις που προϋποθέτουν, φαίνεται πως το οικονομικό εποικοδόμημα της αγοράς σήμερα, διαμορφώνει έστω και σε ψυχολογικό ή μαρκετίστικο επίπεδο μια νέα ανάγκη:
Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με όρους περιβαλλοντικούς, αλλά και στεγνά οικονομικούς παράλληλα.
Δύο είναι οι προσεγγίσεις που αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο ισχυρές οικονομίες με μεγάλο εκτόπισμα στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο και το διεθνές εμπόριο. Η μεν Ευρώπη ακολουθεί ένα συντηρητικό και «ρομαντικό»-με την έννοια της προκατάληψης απέναντι στην επιστημονική πρόοδο- μονοπάτι. Φαίνεται πως οι Βρυξέλλες αναζητούν στη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» την προστιθέμενη αξία μιας γεωργίας που προορίζεται για τα τραπέζια υψηλών εισοδημάτων.

Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στο δρόμο της υψηλής παραγωγικότητας ποντάροντας σε νέες καλλιεργητικές
πρακτικές και βελτιωμένα προϊόντα, μέσω εργαλείων όπως είναι το gene editing και άλλων που της έδωσαν προβάδισμα στα χρόνια της εκβιομηχανοποίησης της αγροτικής παραγωγής.
Οι περιπτώσεις αυτές μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή, τις επενδύσεις που καλούνται να  κάνουν οι επιχειρηματίες αγρότες, σε εξοπλισμό, υπηρεσίες και εκπαίδευση για να καταφέρουν  να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα ανάγκη. Καθώς αυτή η ανάγκη θα γίνεται με τη σειρά της ιστορία, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας ευκαιρίας να επεκταθεί στην αλυσίδα αξίας και διανομής του πλούτου που παράγει, πλησιάζοντας πιο πολύ τον τελικό καταναλωτή.
Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται η Αμερικανίδα αγρότισσα Ντόνα Κίλπατρικ σε άρθροτης στους Financial Times, η οποία κάνει λόγο για μια νέα Αγροτική Επανάσταση.
Από τον άνθρωπο τροφοσυλλέκτη στο κάθε χωριό και συσκευαστήριο o αγροτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας ευκαιρίας να επεκταθεί στην αλυσίδα αξίας και διανομής του πλούτου που παράγει σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Πηγή

COMMENTS