HomeΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μονοήμερη εκδρομή από τον Αμπελώνα στην Παναγία Δαμάστα και στην Παύλιανη

Μονοήμερη εκδρομή από τον Αμπελώνα στην Παναγία Δαμάστα και στην Παύλιανη

Μονοήμερη εκδρομή διοργανώνει από τον Αμπελώνα το τουριστικό γραφείο Milonas Tours&Travel την Κυριακή 26 Μαΐου στην Παναγια Δαμάστα και στην πανέμορφη Παύλιανη.

 

Η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας, είναι γυναικείο μοναστήρι, που βρίσκεται 23 χιλ. από τη Λαμία, σε υψόμετρο 740 μ., στο Καλλίδρομο όρος. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στα Γενέθλια της Θεοτόκου.

 

Η μονή είχε καεί μερικά χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Το καθολικό της μονής, που έχει μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου και είναι οκτάπλευρο συμμετρικό, δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε. Ιστορήθηκε το 1818 ενώ η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στη μονή, είναι έργο του 16ου αιώνα και φέρει επάργυρη επένδυση του 1892. Η αγιογράφηση της μονής έγινε με έξοδα του αγωνιστή της επανάστασης Γ. Δυοβουνιώτη σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδο του καθολικού.

Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η μονή υπήρξε κέντρο των επαναστατών στη Στερεά Ελλάδα. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου διαλύθηκε και έχασε την περιουσία της με το διάταγμα του Όθωνα το 1833. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη μονή μικρή ανδρική αδελφότητα μοναχών ενώ το 1953 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι.

Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας Δαμάστα υπάρχουν οι δυο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το Δαμάστρα, που σημαίνει την Παναγία που δαμάζει τα πάθη και τον πόνο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη η εικόνα της Παναγίας είχε έρθει από τη Δαμασκό και σιγά σιγά το αρχικό Δαμάσκα έγινε Δαμάστρα.

 

Τιμή  20 €

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ:
24920-32145 – 697 7233 768

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.