HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το σπάνιο Βαφτιστήριο και οι Βυζαντινές αγιογραφίες του Άγιου Δημήτριου στον Μαυρόλιθο (βίντεο)

Το σπάνιο Βαφτιστήριο και οι Βυζαντινές αγιογραφίες του Άγιου Δημήτριου στον Μαυρόλιθο (βίντεο)

Το Βαφτιστήριο υπήρχε σε όλους τους Ναούς λίγο μετά τους Αποστόλους και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά μερικά όπως αυτό στον Μαυρόλιθο διατηρήθηκαν μέχρι και την Απελευθέρωση ενώ το συγκεκριμένο στον Άγιο Δημήτριο ίσως είναι πλέον το μοναδικό και σπάνιο χριστιανικό μνημείο στην ευρύτερη περιοχή.

 

Εδώ γινόταν οι βαπτίσεις Χριστιανών με το τυπικό τότε να είναι πολύ αυστηρό, δηλαδή ο προς βάπτιση πιστός, περνούσε από κατήχηση την προηγούμενη ημέρα στον Πρόναο και την επόμενη συνήθως Κυριακή παρακολουθούσε την Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος γινόταν η Βάπτιση του και το Βαφτιστήριο συνήθως είχε σκαλοπάτια αφού το μυστήριο αφορούσε ενήλικα άτομα και όχι βρέφη όπως γινόταν αργότερα.

vaftistirio

vaftistirio2

Ήταν συνήθως μαρμάρινο και πάντα αγιογραφημένο με αγιογραφίες που υπάρχουν δεξιά και αριστερά και στο τέμπλο. Είναι  κατασκευασμένο στο δεξί κλειτος και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κυρίως Ναού. Όπως βλέπουμε στον Άγιο Δημήτριο στον Μαυρόλιθο στις μοναδικές του αγιογραφίες απεικονίζονται ο Χριστός, η Παναγία, ο Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης, αλλά και μια εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.

Μέσα στον Ιερό αυτό χώρο, οι αγιογραφίες είναι εντυπωσιακές αφού μαζί με όλους τους Άγιους βλέπουμε και δαίμονες. Η εξήγηση είναι ότι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια το τυπικό της Εκκλησίας δεν προέβλεπε νηπιοβαπτισμό άρα τα λόγια που λέει τώρα ο νονός έπρεπε να τα πει τότε το ίδιο το άτομο που επρόκειτο να βαπτιστεί. Άρα το Απεταξάμην που λέγεται έπρεπε να το ζει ο νέος χριστιανός, να το βλέπει στις αγιογραφίες, αφού οι πιο πολλοί δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση.

agiografies

Ο νηπιοβαπτισμός άρχισε μετά τον 4ο αιώνα επί Μεγάλου Βασιλείου.

Από όλα αυτά τα στοιχεία φανερώνεται η μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία αυτού του μνημείου στον Μαυρόλιθο που διατηρείται αναλλοίωτο με την προστασία των λίγων πλέον μόνιμων κατοίκων και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Αξίζει μια επίσκεψη στον Μαυρόλιθο και προσεκτική με ευλάβεια ανάγνωση της μακραίωνης Χριστιανικής ιστορίας του τόπου μας. 

mayrolithos

maurolithos

maurolithos2

agios dimitrios

eikona2

eikona

baftisi

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

COMMENTS