HomeΥΓΕΙΑ

Το αρχαίο κινέζικο βότανο που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το αρχαίο κινέζικο βότανο που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη προχώρησαν Κινέζοι επιστήμονες που αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ια τη νόσο Αλτσχάιμερ οι έρευνες δε σταματούν και πρόσφατα Κινέζοι επιστήμονες έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη γι’ αυτήν. Στη μελέτη τους τόνισαν τις δυνατότητες του γκότζι μπέρι, που παραδοσιακά λατρεύεται για τα οφέλη του στην υγεία στην κινεζική κουλτούρα.

Ο καρπός, που προέρχεται από έναν θάμνο εγγενή στην Κίνα, είναι σεβαστός τόσο στις μαγειρικές παραδόσεις όσο και στις αρχαίες ιατρικές πρακτικές. Η φήμη του έχει αυξηθεί πέρα ​​από την Κίνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πλούσιας σε αντιοξειδωτικά φύσης του και των μυριάδων οφελών του για την υγεία.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής υπό την έγκριτη Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, εμβαθύνει στους μηχανισμούς με τους οποίους το εκχύλισμα γκότζι μπέρι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη νευροπροστασία. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν σε ένα αξιόπιστο μοντέλο βιολογικών μελετών: το C. elegans, ένα σκουλήκι που φημίζεται για το απλό και πλήρως χαρτογραφημένο γονιδίωμά του.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν στο The Brighter Side ότι το εκχύλισμα γκότζι μπέρι έχει τη δυνατότητα να διασπάσει την περιβόητη πρωτεΐνη αμυλοειδούς-βήτα όπου αυτή η πρωτεΐνη είναι ένας σημαντικός «ένοχος» για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σχηματίζοντας προβληματικές συστάδες ή «πλάκες» στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το εκχύλισμα σταμάτησε την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, μειώνοντας στη συνέχεια τον σχηματισμό της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα.

Ο νέος μηχανισμός: mtUPR

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα διεγείρει μια διαδικασία γνωστή ως mtUPR (μιτοχονδριακή αποδιπλωμένη πρωτεΐνη απόκριση). Αυτός ο μηχανισμός είναι καθοριστικός για τη διάσπαση των περιβόητων εναποθέσεων πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα. Συγκεκριμένα, το mtUPR διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, του δυναμικού των κυττάρων και της συνολικής κυτταρικής υγείας.

Ενεργοποιώντας το mtUPR, το εκχύλισμα γκότζι μπέρι ανοίγει μια καινοτόμο προσέγγιση στην πιθανή θεραπεία της νόσου Alzheimer. Η γήρανση, δυστυχώς, επιφέρει μείωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, καθιστώντας τα κύτταρα επιρρεπή σε δυσλειτουργία. Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να αναζωογονήσει την επιβίωση των κυττάρων και να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδριακών δικτύων. Η δυνατότητα χειρισμού του mtUPR για θεραπευτικούς σκοπούς δεν περιορίζεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πιστεύεται ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Ουσιαστικά, η μελέτη όχι μόνο ανυψώνει την κατάσταση του γκότζι μπέρι ως προστατευτικού παράγοντα έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά παρέχει επίσης μια εικόνα για τα νέα μονοπάτια με τα οποία λειτουργεί αυτό το διαχρονικό βότανο.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ένας φάρος ελπίδας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι το ταξίδι για την αξιοποίηση των πλήρους προστατευτικών δυνάμεων του γκότζι μπέρι είναι ακόμα στα σπάργανα.

Η μελλοντική έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για να αναλύσει τις αποχρώσεις των επιπτώσεών της. Μόνο μετά από ενδελεχείς μελέτες με ποικίλα πειραματικά μοντέλα μπορεί η επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει με σιγουριά σε ανθρωποκεντρικές κλινικές δοκιμές.

Ωστόσο, η μελέτη αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η φύση, στην απέραντη έκτασή της, διαθέτει θεραπείες που μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμη και τις πιο καταστροφικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα έχει αναμφίβολα τοποθετήσει το ταπεινό γκότζι μπέρι στην πρώτη γραμμή της έρευνας για το Alzheimer.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google News, YouTube και Twitter.