Είναι απολύτως αναγκαίο, πριν προχωρήσουμε σε αναπτυξιακά μέτρα, να δούμε πώς θα ξεκαθαρίσουμε με τα χρόνια αγροτικά και κτηνοτροφικά δάνεια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών δανείων, κυρίως της Αγροτικής Τράπεζας, είναι στη διαχείριση του ειδικού εκκαθαριστή PQH. Η PQH, που λειτουργεί με αυστηρό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ιδιαίτερα δυσκίνητη ως προς τις διαδικασίες της, καθώς θα έλεγε κανείς ότι λειτουργεί με ρυθμούς της κακής πλευράς του δημοσίου. Επίσης, δεν έχει δυνατότητα να κουρεύει απαιτήσεις, απαιτώντας από τους αγρότες ποσά που αδυνατούν να πληρώσουν.
Για τη διαμόρφωση των ποσών αυτών δεν λαμβάνουν υπόψη τους τρεις διαδοχικές διατάξεις για τα πανωτόκια (νομοθετήματα Σημίτη και έπειτα Αλογοσκούφη, 2000-2004). Σύμφωνα με την τελευταία, η τελική οφειλή από αγροτικά δάνεια δεν μπορούσε να ξεπεράσει το διπλάσιο του κεφαλαίου ή, όταν δεν βρισκόταν ο φάκελος (συχνό φαινόμενο), το 150%.
Οι τράπεζες και τα funds ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η μείωση σε όσους οφειλέτες δεν είχαν κάνει αίτηση τότε, δηλαδή το 2004.
Με δικαστικούς αγώνες καταφέραμε να γίνει δεκτό από τον Άρειο Πάγο ότι η υπαγωγή στο κούρεμα δεν προϋποθέτει αίτηση των αγροτών-οφειλετών, που έπρεπε να είχε υποβληθεί το 2004, αλλιώς έχαναν τη ρύθμιση.
Αν λοιπόν θέλουμε να έχουμε υγιή και ανταγωνιστική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη δεύτερη ευκαιρία με την διαγραφή χρεών, περνώντας νέα διάταξη νόμου, με την οποία θα ορίζεται εκ νέου το πλαφόν του 150% επί του δανείου ως ανώτατο ύψος οφειλές επί των αγροτικών και κτηνοτροφικών δανείων.
Για τη συνέχεια έχω προτείνει σειρά αναπτυξιακών μέτρων, όπως δωρεάν φωτοβολταϊκά στις στέγες των γεωτρήσεων και των στάβλων, ώστε να έχουν οι γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις δωρεάν δικό τους ρεύμα.
Επίσης, κεντρικά τυποποιητήρια που θα λειτουργεί η Περιφέρεια, στα οποία θα τυποποιούμε και πιστοποιούμε με πολύ μικρό κόστος τα προϊόντα μας, για να παίρνουμε ολόκληρη την υπεραξία τους. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά ακόμα.
Επίσης, κεντρικά τυποποιητήρια που θα λειτουργεί η Περιφέρεια, στα οποία θα τυποποιούμε και πιστοποιούμε με πολύ μικρό κόστος τα προϊόντα μας, για να παίρνουμε ολόκληρη την υπεραξία τους. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά ακόμα.
Ας ξεκινήσουμε όμως να πιέζουμε την κυβέρνηση για μια νέα και ξεκάθαρη ρύθμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών δανείων από σήμερα κιόλας. Είναι τελείως αναγκαίο να διατηρήσουμε την αγροτική γη σε χέρια Ελλήνων αγροτών και όχι σε διάφορα funds. Να δράσουμε αμέσως.