Home

Θανάσης Μαμάκος: «Θα κερδίσουμε το τίμιο στοίχημα για τη δημιουργική ανατροπή στη Λάρισα»

Θανάσης Μαμάκος: «Θα κερδίσουμε το τίμιο στοίχημα για τη δημιουργική ανατροπή στη Λάρισα»

Μήνυμα νίκης και αποφασιστικότητας για τη δημιουργική ανατροπή που τόσο ανάγκη έχει η Λάρισα, έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος. Από το βήμα ομιλίας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος της δημοτικής παράταξης «Η Λάρισα που μας αξίζει!», στην πλατεία Λαμπρούλη, στο Φρούριο ο κ.Μαμάκος υπογράμμισε πως «Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να κάνει, σε λίγες μέρες, το μεγάλο βήμα και το άλμα προς το μέλλον. Καταθέτουμε την πρότασή μας για τη Λάρισα που μας αξίζει, για τη Λάρισα που αξίζει στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, που είμαι σίγουρος πως με τον δικό σας αγώνα και με την ψήφο των συμπολιτών μας, θα αρχίσουμε να υλοποιούμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης Διοίκησης του Δήμου μας. Είναι ένα μεγάλο και τίμιο στοίχημα που πρέπει σαν πόλη να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε!».

 

Από την κατάμεστη πλατεία Λαμπρούλη και τον λόφο του Φρουρίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας των δημοτικών εκλογών, αναφορικά με το όραμά του για την πόλη της Λάρισας, τις γειτονιές στο κέντρο, τις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και για την ευημερία των κατοίκων. 

«Η Λάρισα για εννέα χρόνια γνώρισε τον τύπο του Δημάρχου που κλεισμένος στο γραφείο του, απομακρυσμένος από τις γειτονιές, μακριά από τα προβλήματα των κατοίκων, αποκομμένος από την πραγματικότητα της καθημερινότητας των πολιτών, προσπάθησε να διοικήσει και απέτυχε.

Είναι ώρα να γνωρίσει και τον Δήμαρχο που έξω από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου του, μαζί με τους πολίτες θα υλοποιήσουν το όραμα για τη Λάρισα που πραγματικά μας αξίζει!», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Μαμάκος.

Μετεξεταστέα…

Ο κ.Μαμάκος άσκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή. «Η απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς για την πόλη, πιάστηκε αδιάβαστη, απροετοίμαστη, αδύναμη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Έμεινε μετεξεταστέα γιατί έβαλε την πολιτική της επιβίωση πάνω και μπροστά από την προοπτική της πόλης μας και των πολιτών.

Και για να μη βιαστεί κάποιος να με κατηγορήσει για αντιπολιτευτικό “μένος”, ρωτάω απλά: Εννέα ολόκληρα χρόνια Δημοτικής θητείας Καλογιάννη, υπάρχει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης που λύθηκε ή που μπήκε σε τροχιά επίλυσης; Ένα!

Κυκλοφοριακό; Στάθμευση; Δημόσιοι χώροι; Αποκέντρωση Υπηρεσιών; Μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Υποβάθμιση συνοικιών; Γραμμές του τραίνου; Κτίριο Τελωνείου; Ένταξη του Πηνειού στην καθημερινότητα και ζωή της πόλης; Εξωστρέφεια; Τουριστική Ανάπτυξη; Καθαριότητα; Ανακύκλωση; Ανάπτυξη των χώρων του πρασίνου; Ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων; Λογοδοσία; Συμμετοχή; Διαβούλευση; Τι;

Εννέα ολόκληρα χρόνια με ατελείωτες υποσχέσεις, εμμονές σε συγκεκριμένα έργα και με συγκεκριμένη στόχευση, ανάδειξη λανθασμένων προτεραιοτήτων, ασθενικά αποτελέσματα για να φτάσει στο τέλος της θητείας της να ζητά και άλλο χρόνο για να …ολοκληρώσει το “ανολοκλήρωτο έργο” της και να συνεχίσει να πνίγει την πόλη στη μεγαλομανία και τις αδυναμίες της».

Η Λάρισα που μας αξίζει!

«Παρουσιάζουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα, που αποτελεί προϊόν μεγάλης διαβούλευσης, συζητήσεων και συμφωνιών με επιστημονικούς φορείς της πόλης, με ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς, με τους πολίτες που συναντήσαμε και συναντάμε κάθε μέρα. Ένα αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας με αρχή , μέση και τέλος που καταλήγει σε ένα στόχο: Να ζήσουμε και εμείς και οι επόμενες γενιές στην πόλη που πραγματικά μας αξίζει!

Και εδώ είναι η επόμενη μεγάλη μας διαφορά με την απερχόμενη δημοτική αρχή Καλογιάννη. Το μέλλον της πόλης δεν αφήνεται σε χέρια ειδικών, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την ίδια την πόλη, δεν μετατρέπεται σε προϊόν στυγνών γραφειοκρατών, δεν ονομάζουμε και δεν θεωρούμε «εχθρούς» όσους διαφωνούν με κάποια πτυχή του προγράμματός μας και κυρίως δεν βάζουμε απέναντι στα συμφέροντα της πόλης τους επιστημονικούς της φορείς. Γιατί αποδεχόμαστε και το ρόλο τους και τις δυνατότητές τους και τους θέλουμε συμμάχους σε μια κοινή πορεία ανάτασης της πόλης.

Ναι, όλα μπορούν να γίνουν με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή ταξινόμηση των προτεραιοτήτων. Και το αποδεικνύουν στην πράξη Δημοτικές Αρχές άλλων πόλεων που κατάφεραν να κάνουν βήματα και άλματα όταν εμείς δυστυχώς (εννοώ την δημοτική αρχή Καλογιάννη), μιλούσαμε και υπερηφανευόμασταν για τις ασφαλτοστρώσεις και τον καλλωπισμό των δρόμων ή αναζητούσαν σε απόμαχους της πολιτικής την αυτοεπιβεβαίωσή τους», είπε ο κ.Μαμάκος.

Ενότητα

«Η δική μας πρόταση είναι δυναμική, μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών, να εμπλουτίζεται αλλά να μην ξεφεύγει από τους βασικούς της στόχους. Είναι μια πρόταση που δεν κυριαρχείται από εμμονές, που δεν απορρίπτει ότι θετικό και δημιουργικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, που δεν κρύβεται πίσω από τα παραμορφωτικά γυαλιά πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Είναι μια πρόταση δημιουργικής ανατροπής των λαθών, της στασιμότητας και των παραγόντων εκείνων που κράτησαν το Δήμο και την πόλη πίσω από τις εξελίξεις και τις αναγκαιότητες του καιρού μας. Μια πρόταση ΕΝΩΤΙΚΗ γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο χώρος συνεργασιών και ενοποιητικών διαδικασιών που θα οδηγούν σε αποτελέσματα αποδεκτά από όλους», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων.

Εννέα Θεματικοί Άξονες 

Βιώσιμη κινητικότητα: Πράσινη κινητικότητα, συνύπαρξη, στάθμευση, αποκέντρωση, μαζική συγκοινωνία, συνδυασμένες μεταφορές, συνεκτικότερο και φιλικότερο κέντρο: περπάτημα, ποδήλατο και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, αποτελεσματική κατανομή των αυτοκινήτων στο δίκτυο, ανάπτυξη μαζικής συγκοινωνίας (τραμ), 6.200 θέσεις στάθμευσης, δημιουργία Εμπορευματικού Κόμβου εκτός Λάρισας, νέα σιδηροδρομική γραμμή (παράκαμψη Λάρισας), δημιουργία Κέντρου Logistics, μεταφορά Τελωνείου

Πράσινο στην πόλη και Κλιματική Αλλαγή: Δημιουργία Πράσινου Δακτυλίου, δημιουργία Πράσινου Παραποτάμιου Περιπάτου (Εσπλανάδα), Οικολογικό Πάρκο στον Πηνειό, Αντιδημαρχία για την Κλιματική Αλλαγή/Αστική Ανθεκτικότητα, Πράσινη δόμηση, Πράσινες σχολικές αυλές, Δημιουργία «πάρκων γειτονιάς»

Καθαριότητα – Ανακύκλωση: «Βοηθός του Δημότη», εξορθολογισμός της διαχείρισης του τομέα καθαριότητας, οργάνωση της αποκομιδής απορριμάτων, προώθηση Κυκλικής Οικονομίας και «Ημέρα Ανταλλαγής», διεύρυνση ρευμάτων ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή, ανταποδοτική ανακύκλωση για κατοίκους και καταστήματα, Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωση

Κοινωνική πολιτική – Ευημερία για Όλους: Ανοιχτές πόρτες για όλους τους δημότες, υποστήριξη της νέας οικογένειας, προστασία των ευάλωτων ομάδων, δράσεις κατά της έμφυλης/οικογενειακής βίας, στήριξη και φροντίδα ΑμεΑ και ανθρώπων τρίτης ηλικίας, Κοινωνικά ΚΕΠ, αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, φροντίδα με υπηρεσίες Υγείας, ειδικό πρόγραμμα για τη Σχολική Διατροφή και Άθληση, πρόγραμμα για τα αδέσποτα.

Πολιτιστική Πολιτική: Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, της κληρονομιάς του Ιπποκράτη και του Καραγάτση, Larissa city pass – Κάρτα πολιτισμού, αναβάθμιση του ρόλου του Θεσσαλικού Θεάτρου, «Εβδομάδα Αρχαίου Θεάτρου», Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου, ενίσχυση του Φεστιβάλ Πηνείου, δημιουργία Φεστιβάλ καφέ, φεστιβάλ Λογοτεχνίας, 

Ανάπτυξη: Τουρισμός & αγροδιατροφή, ανάδειξη προορισμού και τουριστικού προϊόντος, χώρος Τουριστικής Πληροφόρησης, συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης για τη δημιουργία ειδικών πακέτων φιλοξενίας, Λάρισα Πόλη του Θεάτρου, Λάρισα Πόλη της Λογοτεχνίας, ενίσχυση/δικτύωση Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας, γαστρονομικός τουρισμός, Food Festival – Γιορτή Τοπικών προϊόντων, Συνεδριακό Κέντρο, Open House για κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα, Δημοπρατήριο & Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων.

Νεολαία – Αθλητισμός: Larissa city pass με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους, «Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού», «Εβδομάδα Ακαδημαϊκής Ενημέρωσης», «Ημέρες Σταδιοδρομίας», Εργαστήρια ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ιδίως σε σχέση με τον αγροτουρισμό, αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προγράμματα για τη Διεθνή Κινητικότητα των νέων, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε συνοικία, τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα σε βασικές εγκαταστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου, ανακαίνιση και εξοπλισμός όλων των σχολικών γυμναστηρίων, ίδρυση Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου, ετήσιος «Αγώνας ποδηλασίας πόλης».

Ισόρροπη ανάπτυξη-Αγκαλιάζουμε τις συνοικίες και τα χωριά μας: Παρατηρητήριο Συνοικιών, Κέντρο Μικρο-Μεσαίας Επιχειρηματικότητας, δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών, Ενιαίο Σύστημα Αλληλεγγύης, συνολική ανάπλαση του αστικού χώρου των συνοικιών με κοινόχρηστους χώρους αναψυχής και πάρκα τσέπης, βελτίωση και αναβάθμιση των οδικών δικτύων και των κατεστραμμένων πεζοδρομίων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων για την καλύτερη επικοινωνία των συνοικιών με το κέντρο της πόλης.

Διαφάνεια – Δημόσια Διαβούλευση – Ψηφιακός Δήμος: Καθιερώνουμε την «Ώρα του Δημότη», ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης, ενημέρωση για καθημερινές λειτουργίες του Δήμου, ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβούλου Ακεραιότητας για τη δημόσια διοίκηση, διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία και της ελεύθερης συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων στους διαγωνισμούς κάθε είδους, καθιέρωση της συνεργασίας μεταξύ των Αντιδημαρχιών και της διαλειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για πολίτες και επιχειρήσεις, εφαρμογές προβολής και προώθησης πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού προϊόντος.

image8

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε εδώ σήμερα για να δούμε μαζί τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να διαμορφώσει τη νέα Λάρισα. Τη Λάρισα που μας αξίζει. Και προφανώς, μετά από τόσα χρόνια αδράνειας που το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής συμπυκνώνεται στη φράση «2 κεντρικοί και τρεις περιφερειακοί πεζόδρομοι σε εννιά χρόνια» θα αναρωτηθείτε: 

 

Η Λάρισα μπορεί;

Μπορεί και πρέπει, θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μπορεί να κάνει σε λίγες ημέρες το μεγάλο βήμα και το άλμα προς το μέλλον. Προσεκτικά, σχεδιασμένα, με σωστό προγραμματισμό, με σταθερή πυξίδα, με συγκεκριμένο περιεχόμενο δράσης και δουλειά.

Πολύ δουλειά από όλους μας, από τον καθένα που αγαπά την πόλη, από τον καθένα και την καθεμιά που αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα που σήμερα λέμε και αύριο θα υλοποιούμε δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.

Δεν στοχεύουν σε ένα στενό ορίζοντα που στο βάθος του υπάρχει η επόμενη εκλογική διαδικασία, αλλά πάμε πολύ πιο μακριά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και στην πόλη και στην κοινωνία.

Και αυτή είναι η πρώτη μας μεγάλη διαφορά με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, που δυστυχώς για την πόλη σχεδίασε με βάση την «επόμενη εκλογική αναμέτρηση», υπέκυψε και συμβιβάστηκε με τη λογική του πρόσκαιρου και υποτίθεται αποτελεσματικού για τα δικά της πολιτικά σχέδια και πιάστηκε αδιάβαστη, απροετοίμαστη, αδύναμη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

Έμεινε μετεξεταστέα γιατί έβαλε την πολιτική της επιβίωση πάνω και μπροστά από την προοπτική της πόλης μας και των πολιτών.

Και για να μη βιαστεί κάποιος να με κατηγορήσει για αντιπολιτευτικό «μένος» ρωτάω απλά:

9 ολόκληρα χρόνια Δημοτικής θητείας Καλογιάννη, υπάρχει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης που λύθηκε ή που μπήκε σε τροχιά επίλυσης; 

Ένα!

Κυκλοφοριακό; Στάθμευση; Δημόσιοι χώροι; Αποκέντρωση Υπηρεσιών; Μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Υποβάθμιση συνοικιών; Γραμμές του τραίνου; Κτίριο Τελωνείου; Ένταξη του Πηνειού στην καθημερινότητα και ζωή της πόλης; Εξωστρέφεια; Τουριστική Ανάπτυξη; Καθαριότητα; Ανακύκλωση; Ανάπτυξη των χώρων του πρασίνου; Ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων; Λογοδοσία; Συμμετοχή; Διαβούλευση; 

Τι;

9 ολόκληρα χρόνια με ατελείωτες υποσχέσεις, εμμονές σε συγκεκριμένα έργα και με συγκεκριμένη στόχευση, ανάδειξη λανθασμένων προτεραιοτήτων, ασθενικά αποτελέσματα για να φτάσει στο τέλος της θητείας της να ζητά και άλλο χρόνο για να …ολοκληρώσει το «ανολοκλήρωτο έργο» της και να συνεχίσει να πνίγει την πόλη στη μεγαλομανία και τις αδυναμίες της…

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν μεγάλης διαβούλευσης, συζητήσεων και συμφωνιών με επιστημονικούς φορείς της πόλης, με ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς, με τους πολίτες που συναντήσαμε και συναντάμε κάθε μέρα. 

Ένα αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας με αρχή , μέση και τέλος που καταλήγει σε ένα στόχο: Να ζήσουμε και εμείς και οι επόμενες γενιές στην πόλη που πραγματικά μας αξίζει!

Και εδώ είναι η επόμενη μεγάλη μας διαφορά με την απερχόμενη δημοτική αρχή Καλογιάννη. Το μέλλον της πόλης δεν αφήνεται σε χέρια ειδικών, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την ίδια την πόλη, δεν μετατρέπεται σε προϊόν στυγνών γραφειοκρατών, δεν ονομάζουμε και δεν θεωρούμε «εχθρούς» όσους διαφωνούν με κάποια πτυχή του προγράμματός μας και κυρίως δεν βάζουμε απέναντι στα συμφέροντα της πόλης τους επιστημονικούς της φορείς. 

Γιατί αποδεχόμαστε και το ρόλο τους και τις δυνατότητές τους και τους θέλουμε συμμάχους σε μια κοινή πορεία ανάτασης της πόλης.

 Το τρίτο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι πιστεύω και πιστεύουμε πως «Ναι όλα μπορούν να γίνουν με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή ταξινόμηση των προτεραιοτήτων».

Γιατί το να είσαι φοβικός σε προτάσεις ακόμα και όταν υπάρχουν παραδείγματα πόλεων που έχουν πετύχει σε αυτές, μόνο πίσω μπορεί να σε πάει.

Ναι όλα μπορούν να γίνουν. Και το αποδεικνύουν στην πράξη Δημοτικές Αρχές άλλων πόλεων που κατάφεραν να κάνουν βήματα και άλματα όταν εμείς δυστυχώς (εννοώ την δημοτική αρχή Καλογιάννη), μιλούσαμε και υπερηφανευόμασταν για τις ασφαλτοστρώσεις και τον καλλωπισμό των δρόμων ή αναζητούσαν σε απόμαχους της πολιτικής την αυτοεπιβεβαίωσή τους…

Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματος που δεν είναι απλά προεκλογικό, που δε θέλει να χαϊδέψει αυτιά ή να ωραιοποιήσει καταστάσεις, είναι δυναμικό. 

Αλλάζει γιατί τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν με μεγάλες ταχύτητες, εμπλουτίζεται γιατί το μέλλον πάντοτε παράγει νέες ιδέες. 

Είναι ανοιχτό σε δημιουργικές παρεμβάσεις γιατί αυτό είναι που μπορεί να το κρατήσει πάντοτε σύγχρονο και ελπιδοφόρο. Αλλά δεν εγκαταλείπει κανέναν από τους μεγάλους στόχους του!

Η υλοποίηση του απαιτεί δουλειά. Απαιτεί ιδρώτα και καθημερινή μάχη με τα προβλήματα. Απαιτεί όπως μου αρέσει να λέω «να λιώσουμε παπούτσια» για να καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που όλοι θα θέλαμε για την πόλη μας.

Η Λάρισα για 9 χρόνια γνώρισε τον τύπο του Δημάρχου που κλεισμένος στο γραφείο του, απομακρυσμένος από τις γειτονιές, μακριά από τα προβλήματα των κατοίκων, αποκομμένος από την πραγματικότητα της καθημερινότητας των πολιτών, προσπάθησε να διοικήσει και απέτυχε.

Είναι ώρα να γνωρίσει και τον Δήμαρχο που έξω από τους 4 τοίχους του γραφείου του, μαζί με τους πολίτες θα υλοποιήσουν το όραμα για τη Λάρισα που πραγματικά μας αξίζει!

Μια Λάρισα που τα βασικά της χαρακτηριστικά: Η σημαντική γεωγραφική θέση της, η νεανική σύνθεση του πληθυσμού της, ο εύρωστος πρωτογενής της τομέας και η επιχειρηματική της δραστηριότητα γεννούν σπουδαίες προοπτικές για ένα αναπτυξιακό άλμα προς όφελος της. 

Ωστόσο, αντί να εφαρμόζεται ένας συνεκτικός σχεδιασμός, ικανός να ελέγξει αυτή την έντονη αναπτυξιακή δυναμική, κάνοντας την γόνιμη και επωφελή για τους κατοίκους, η τελευταία διοίκηση αφήνει τη Λάρισα να αναπτύσσεται άναρχα, ανεξέλεγκτα και αποσπασματικά. 

Το γεγονός αυτό έχει άμεσα αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των Λαρισαίων: άναρχη επέκταση της πόλης, προβλήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, υποβάθμιση του αστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, κυκλοφοριακή ασφυξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού και χρήσης Ι.Χ οχημάτων κ.τ.λ. 

Τελικά, η πόλη καταλήγει να μην αντέχει την ίδια της την ανάπτυξη, διότι εξελίσσεται ραγδαία, χωρίς οι υπάρχουσες δομές και υποδομές να μπορούν να χειριστούν με ορθολογικό τρόπο αυτή την εξέλιξη. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια μη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία δεν εκβάλλει ευεργετικά στην τοπική κοινωνία.

Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς τις δημογραφικές και περιβαλλοντικές μεταβολές του μέλλοντος που περιλαμβάνουν την ολοένα αυξητική τάση του πληθυσμού στην πόλη μας και την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη συγκρότησης ενός αναπτυξιακού πλάνου που στον πυρήνα του θα έχει τη βιωσιμότητα, κρίνεται επιτακτική. 

Αν η πόλη τώρα δυσφορεί, το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο και οι προτεινόμενες τομές κρίνονται επιβεβλημένες. 

Πώς βλέπουμε εμείς τη Λάρισα;

Το ζητούμενο για την παράταξη μας είναι η υγιής, ελεγχόμενη και ισόρροπη ανάπτυξη της Λάρισας: υγιές αστικό περιβάλλον, βιώσιμη και λειτουργική κινητικότητα, πράσινη πόλη, επένδυση στην αγροδιατροφή και αναβάθμιση σε ζητήματα ανακύκλωσης και αποκομιδής

Οραματιζόμαστε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη, η οποία δεν φοβάται να αγκαλιάσει την ιδιοπροσωπία της (αγροδιατροφή) και να την καταστήσει πυρήνα της ταυτότητάς της. 

Η Λάρισα είναι η πόλη που οφείλει να στοχεύει στην πλήρη περιβαλλοντική της αναμόρφωση. Η Λάρισα, πρωτοπόρος στη Θεσσαλία, επιδιώκει ευρύτερα μια στροφή στην ποιότητα προς όλες τις κατευθύνσεις: καθημερινότητα, διατροφή αλλά και πολιτισμός. 

Επιδιώκει μια σύνδεση και εναρμόνιση  των ανθρώπων με την πόλη και το περιβάλλον τους, κόντρα στην αποξένωση και δυσφορία που προκαλεί το υπάρχον πλαίσιο, το οποίο η νυν δημοτική αρχή αφήνει να συντηρείται. Οραματιζόμαστε τη Λάρισα ως ένα πολιτιστικό κέντρο, μια ζωντανή και οικολογική πόλη.

Η φιλοσοφία μας:

Η πρόταση μας για την πόλη κινείται σε δύο σφαίρες ταυτόχρονα, εκείνη του παρόντος και εκείνη του μέλλοντος. 

Συστηματικότητα, συνέχεια, και συντονισμένος χαρακτήρας πολιτικών προτάσεων είναι τα ζητούμενα της παράταξης μας. Όχι μπαλώματα και εφήμερες, εμβόλιμες λύσεις.

Ερχόμαστε με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη 15ετία, με σκοπό να εγκαινιάσουμε μια σειρά τομών. 

 

Σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, σαν τη Λάρισα, οφείλει να έχει σχέδιο και να προνοεί· οφείλει να έχει ορίζοντα και να κοιτά μακριά. 

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

  • Με βάση αυτή τη λογική, αυτή τη φιλοσοφία αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας που κινείται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

Βιώσιμη κινητικότητα

Πράσινο στην πόλη και κλιματική αλλαγή

Καθαριότητα – ανακύκλωση

Κοινωνική πολιτική – Ευημερία για όλους

Πολιτιστική πολιτική και ανάπτυξη

Νεολαία

Ισόρροπη ανάπτυξη: αγκαλιάζουμε τις συνοικίες

Διαφάνεια – συμμετοχικότητα – δημόσια διαβούλευση

Ψηφιακή Λάρισα

  • Ξεχωρίζουμε  6 σημειακές παρεμβάσεις, που σφραγίζουν το όραμά μας για τη Λάρισα που μας αξίζει:

 

Σημειακές παρεμβάσεις:

  • Ανοίγουμε τη συζήτηση για ενσωμάτωση του τραμ στη δημόσια συγκοινωνία της πόλης 
  • Δημιουργία Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής
  • Εισαγωγή θεσμού ‘’Βοηθού του δημότη’’
  • Δημιουργία πράσινου δακτυλίου και πράσινης παραποτάμιας διαδρομής (εσπλανάδα) με σκοπό το αγκάλιασμα του Πηνειού
  • Οικολογικό πάρκο στον Πηνειό
  • Δημιουργία ‘’Παρατηρητηρίου Συνοικιών’’

 

Άξονας 1. Βιώσιμη κινητικότητα:

Στον αντίποδα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία κουνάει άγονα το δάχτυλο στους κατοίκους για τη χρήση Ι.Χ, η παράταξή μας έρχεται με συνεκτικό σχέδιο και δίνει εναλλακτικές λύσεις. Πραγματοποιεί μια προβολή στο μέλλον, συνεκτιμά δημογραφικές προκλήσεις, λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση μετακινήσεων που αναμένεται να προκύψει και αναπτύσσει μοντέλα κυκλοφορίας για όλα τα μέσα: περπάτημα, ποδήλατο, μαζική συγκοινωνία, αυτοκίνητα. 

Οραματιζόμαστε μια ανθρωποκεντρική και πράσινη κινητικότητα.

Προτεραιοποιούμε την κυκλοφοριακή συνύπαρξη, προτείνοντας μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου και μια ολιστική προσέγγιση για την κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, επισκεπτών και λοιπών ενδιαφερόμενων της πόλης. Επιδιώκουμε την πολύτροπη κινητικότητα. 

Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία είναι οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα. 

 

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη;

  • Συνεκτικότερο και φιλικότερο κέντρο: περπάτημα, ποδήλατο και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.

 

  • Αποτελεσματική κατανομή των αυτοκινήτων στο δίκτυο. 

 

  • Αύξηση επιφανειών πρασίνου και διαμόρφωση μικροκλίμακας των δημόσιων χώρων κατά τρόπο που να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πιο συνεκτικού κοινωνικού περιβάλλοντος

 

  • Ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου με τη δημιουργία ενός εκτεταμένου και ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης στο κέντρο της πόλης (ποδηλατόδρομοι, οριοθετημένοι διάδρομοι κίνησης στους πεζόδρομους)

 

  • Σύνδεση των πυλών εισόδου – εξόδου στην πόλη με δυνατότητα παράκαμψης του κέντρου

 

Κάποια από αυτά μπορεί να τα ευαγγελίζεται και ο τωρινός δήμαρχος της πόλης. 

Όμως ειδοποιό διαφορά και κεντρικό πυλώνα του σχεδίου μας για την κινητικότητα αποτελεί η εισαγωγή του τραμ. 

Μόνον ένα μαζικό μέσο σαν το τραμ μπορεί να απορροφήσει τη μεγάλη ζήτηση μετακινήσεων που θα προκύψει στο μέλλον. 

Το τραμ κρίνεται ως ένα εξαιρετικό εργαλείο αστικής ανάπτυξης, ικανό να ευνοήσει τη μετεξέλιξη της Λάρισας σε μια σύγχρονη, καθαρή, καλαίσθητη και καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, πόλη. 

Η εισαγωγή του τραμ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που οραματίζεται ένα φιλικό προς τον κάτοικο κέντρο, με χώρο στους πεζούς και καθαρή ατμόσφαιρα· μια συμπεριληπτική πόλη, στης οποίας τους ανοιχτούς και ελεύθερους χώρους, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και όσων έχουν κινητικές δυσκολίες. 

Εν ολίγοις, η προσδοκία είναι να αποτελέσει η Λάρισα μια πόλη πρότυπο, ίσως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα καταφέρει να ελέγξει την κίνηση στο κέντρο της, θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο, καταφέρνοντας να διαφυλάξει μια ομαλή καθημερινότητα. 

Η Λάρισα μπορεί;

Τα παραδείγματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων:

Φράιμπουργκ (220.286 κάτοικοι με κυκλικό σχήμα της κυρίως αστικής περιοχής, παρόμοιο με της Λάρισας): πολύ εκτεταμένο δίκτυο, το 65% των κατοίκων έχει πρόσβαση σε στάση του τραμ εντός 300 μέτρων από το σπίτι τους, σημαντική μείωση της χρήσης του Ι.Χ αυτοκινήτου (σημειώνει τη χαμηλότερη χρήση ιδιωτικών οχημάτων στη Γερμανία), το τραμ είναι ο βασικότερος πόλος οργάνωσης της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, το 50% των γραμμών πλαισιώνεται από γρασίδι, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο θόρυβος. 

Οι μετακινήσεις με ποδήλατα αποτελούν, επίσης, σχεδόν το 30 τοις εκατό – ίσως και παραπάνω – των συνολικών μετακινήσεων. Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης αποτελεί τη λεγόμενη ‘’περιβαλλοντική ζώνη’’, όπου μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν, πολλά σημεία parking βρίσκονται περιφερειακά και συνδέονται μέσω τραμ.

Ανζέρ, Μπρεστ, Ντιζόν, Χάβρη, Ράαμς (Reims) (μεσαίου μεγέθους Γαλλικές πόλεις – από 145 έως 180.000 κατοικοι -, αρκετα πυκνοδομημένες, οι οποίες χρησιμοποιούν το τραμ από το 2011 – 2012):  πολύ γρήγορα το τραμ έγινε το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς των κατοίκων με σημαντική μείωση της χρήσης του ιδιωτικού οχήματος στο κέντρο της πόλης. 

Στις πόλεις αυτές το κλειδί της επιτυχίας του τραμ βρίσκεται στην προσφορά δωρεάν πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου.

Ναι αλλά το κόστος είναι μεγάλο…

Κόστος κατασκευής δικτύου, συντήρησης και λειτουργίας: 12 εκ. ανά χιλιόμετρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκοινωνιολόγων, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ένα δίκτυο 30 χλμ που δεν ξεπερνά πολύ τα 300 εκ. ευρώ, θα ικανοποιούσε τις μεταφορικές ανάγκες της Λάρισας.

Και που θα βρούμε τα χρήματα;

Ευρωπαϊκή επιτροπή – ταμεία χρηματοδότησης:

Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (τα περισσότερα έργα βιώσιμης κινητικότητας χρηματοδοτούνται από αυτό το ταμείο)

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία

Προγράμματα όπως το Ίντερεγκ και το Συνδέοντας την Ευρώπη (γνωστό και ως CEF)

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Invest EU και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 

Να ανοίξουμε λοιπόν τη συζήτηση…

Καθώς ενδιαφερόμαστε για την ομαλή ενσωμάτωση του τραμ στη ζωή της πόλης, προτείνουμε να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε κάποιο περιορισμένο δίκτυο, εντατικοποιώντας την παρουσία του σε βάθος χρόνου. 

Απαντάμε σε προβληματισμούς:

Τι μπορεί να προσφέρει το τραμ που δεν μπορούν να προσφέρουν τα υπάρχοντα μέσα μαζικής μεταφοράς;

  • Mεγάλη μεταφορική ικανότητα: Σε σχέση με το λεωφορείο η μεταφορική ικανότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη (5.000 με 6.000 το αρθρωτό λεωφορείο, ενώ το Τραμ 6.000 με 18.000 επιβάτες) → έτσι έχει ικανότητα απορρόφησης της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει και της εντονότερης που θα προκύψει.

 

  • Προσέλκυση επιβατών από άλλα μέσα – αποθάρρυνση χρήσης Ι.Χ οχημάτων: αυτό θα επιτευχθεί με τη διαμόρφωση και οργάνωση χώρων στάθμευσης σε περιφερειακούς σταθμούς, καθώς και θέσπιση κινήτρων όπως π.χ κοινό εισιτήριο στάθμευσης και επιβίβασης στις δημόσιες συγκοινωνίες για τη χρήση τους ως σταθμών μετεπιβίβασης από Ι.Χ στο τραμ και αντίθετα.

 

  • Εύκολη πρόσβαση από άτομα με κινητικές δυσκολίες, ποδηλάτες και καροτσάκια.

 

  • Το Τραμ ανήκει στα αστικά σιδηροδρομικά μέσα, τα οποία συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα, έχουν λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς λόγω της ηλεκτροκίνησης είναι πιο «ήσυχα, καθαρά και φιλικά.

 

Πώς θα ενταχθεί το τραμ σε ένα τόσο πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον; Θα καταλάβει πολύ χώρο;

Βέλτιστη αξιοποίηση χώρου: το Τραμ καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στον δρόμο σε σχέση με τα άλλα επιφανειακά μέσα μεταφοράς (μαζικά και μη μαζικά) και είναι απολύτως συμβατό με πεζοδρομημένες εκτάσεις.

—Παρουσιάζει καλή ενσωμάτωση σε εμπορικά κέντρα.

Διάφορες επιλογές για τη μορφή ένταξης στο αστικό περιβάλλον: σε αποκλειστική λωρίδα, σε ανάμιξη με την υπόλοιπη κυκλοφορία, σε πεζόδρομους, πάρκα κτλ.

Αναβάθμιση της περιοχής εξυπηρέτησης: μπορεί να προσδώσει υψηλότερη οικονομική αξία και γενικότερα να αναβαθμίσει και να ανανεώσει τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται. 

Θα είναι οικονομικά βιώσιμο;

Κατανάλωση καυσίμων: τα τραμ καταναλώνουν κατά μέσο όρο τρεις φορές μικρότερη ενέργεια ανά επιβάτη από τα λεωφορεία και έξι φορές μικρότερη από τα Ι.Χ..

Μεγάλη ανθεκτικότητα οχημάτων: Ο κύκλος ζωής ισοδυναμεί με 50 χρόνια τουλάχιστον, ενώ στα λεωφορεία είναι 20. 

 

Συνοψίζοντας:

Το τραμ, λοιπόν, δεν είναι μια ουρανοκατέβατη λύση. Πρόκειται για ένα μέσο πλήρως συμβατό με την κατεύθυνση που έχει πάρει η Λάρισα εδώ και δεκαετίες, προς την αναμόρφωση του δημοσίου χώρου με κέντρο τον άνθρωπο. 

Εμείς επιθυμούμε, απλώς, να ανακινήσουμε τη συζήτηση και να πάρουμε μια απόφαση, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. 

Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με μελετητική ομάδα συγκοινωνιολόγων και άλλων ειδικών, έχουμε επισκεφθεί ευρωπαϊκές πόλεις ανάλογου μεγέθους με τη Λάρισα και βρισκόμαστε σε διάλογο με τις τοπικές αρχές για να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους. 

Η συζήτηση για το τραμ, άλλωστε, δεν ξεκινά τώρα. Είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια όχι μόνον στη Λάρισα, αλλά και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Βόλος), που αναζητούν αποτελέσματα στη διαχείριση του κυκλοφοριακού τους προβλήματος.

Στάθμευση…

 

Σύμφωνα και με τις συστάσεις του Τ.Ε.Ε, προτείνουμε τη δημιουργία 6.200 θέσεων στάθμευσης, σε χώρους εκτός κέντρου, περιμετρικά του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά και στο κέντρο της Λάρισας. 

∆ιασφάλιση της στάθμευσης των κατοίκων, με μετατροπή όλων των θέσεων στις οδούς ήπιας κυκλοφορίας σε θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων. 

Οι θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης να χωροθετηθούν σε μικρή απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα, μόνο στις κύριες οδούς, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κινήσεις για ανεύρεση ελεύθερης θέσης στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας των γειτονιών.

Ο Δήμος Λαρισαίων κατέχει σημαντικό αριθμό δημοτικών χώρων στάθμευσης, την τελευταία δεκαετία δεν πραγματοποιήθηκε καμία αναβάθμιση αυτών, οι δράσεις μας επικεντρώνονται στην αναβάθμιση/αναδιάταξη αυτών, με την αύξηση τουλάχιστον στο 50% των νέων θέσεων. 

Η χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων μπορεί να προκύψει και με ιδίους πόρους, από το ταμείο ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ. 

 

Συνδυασμένες μεταφορές – Δημιουργία νέου μεταφορικού κόμβου: 

 

Προτείνουμε να παραμείνει ο σταθμός του ΟΣΕ στο σημείο που είναι και να συνδέει την πόλη μέσω της γραμμής προς Βόλο με δύο εξωτερικούς κόμβους.

 

Τη δημιουργία Εμπορευματικού Κόμβου εκτός Λάρισας, δίπλα στην εθνική οδό

με μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ.

 

Να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

 

Νέα σιδηροδρομική γραμμή (παράκαμψη Λάρισας), μετάβαση στην πόλη με

ΚΤΕΛ/Αστικό/σιδηροδρομική σύνδεση (shuttle) μέσω της υπάρχουσας γραμμής

Λάρισας-Βόλου.

 

Δημιουργία Κέντρου Logistics.

 

Μεταφορά Τελωνείου: Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και δια-σύνδεση των υπηρεσιών, από τη στιγμή που θα αποκεντρωθούν, με δημόσια συγκοινωνία.

 

Αποκέντρωση:

Το παράδειγμα των φορολογικών (ΔΟΥ) και κοινωνικών κρατικών υπηρεσιών (ΕΦΚΑ) που μεταφέρθηκαν σε σημείο της πόλης όπου προσφέρονται χώροι για στάθμευση οχημάτων (Πολυχώρος “Γαία”, Φιλιππούπολη-Νεάπολη) είναι χαρακτηριστικό: το κέντρο της πόλης αποφορτίστηκε από τις μετακινήσεις με (ΙΧ) προς και από αυτές τις υπηρεσίες.

Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα αποκέντρωσης και άλλων υπηρεσιών (π.χ. Τελωνείου, Δήμου, Περιφέρειας), υπηρεσίες που έλκουν μεγάλο αριθμό μετακινήσεων με ΙΧ στο κέντρο της πόλης, καθώς τόσο η καθημερινή μετακίνηση των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών, όσο και οι μετακινήσεις πολιτών από άλλες πόλεις προς και από τις υπηρεσίες αυτές ασκούν σημαντική πίεση και δημιουργούν αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους.

 

Άξονας 2. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εμείς, με γρήγορα αντανακλαστικά, το αντιλαμβανόμαστε και προνοούμε. Αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή μας. 

 

Στον αντίποδα της υφιστάμενης δημοτικής αρχής, η οποία δεν έχει ένα περιβαλλοντικό όραμα για την πόλη και αρκείται σε αποσπασματικά επιμέρους έργα, πρόχειρα και χωρίς τεκμηριωμένες μελέτες ειδικών, εμείς, έχοντας προσδιορίσει επαρκώς τα προβλήματα, στοχεύουμε στην αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. 

Θωρακιζόμαστε απέναντι στο μέλλον και δουλεύουμε στρατηγικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι κίνδυνοι είναι αληθινοί και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ρηξικέλευθες. Το μέλλον δεν αργεί, απαιτεί σχεδιασμό και επαγρύπνηση τώρα!        

 

Η στρατηγική για το πράσινο στην πόλη και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων  συμπυκνώνεται στα εξής:

 

Αξιοποίηση Πηνειού (πράσινος δακτύλιος, εσπλανάδα, οικολογικό πάρκο)

Δημιουργία πράσινου δακτυλίου: καταθέτουμε την πρόταση όλες οι παρόχθιες οδοί να γίνουν ένα με την κοίτη. Να αγκαλιάσουμε το ποτάμι μας, να το κάνουμε όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Χωρίς μπαλώματα αλλά με μία ολιστική μελέτη ενσωμάτωσης του Πηνειού στην πόλη μας, με μια μελέτη ανάπλασης όλου του παρόχθιου μετώπου. Ο προτεινόμενος πράσινος δακτύλιος είναι αυτός που θα ενώνει την παλιά κοίτη του Πηνειού από την Σωκράτους, την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, το πάρκο Χατζηχαλάρ.

 

Εσπλανάδα στον Πηνειό: από Αεροδρομίου μέχρι Καλλιθέας σχεδιάζεται μια συνολική ανάπλαση για την δημιουργία μιας  παραποτάμιας πράσινης διαδρομής (εσπλανάδα) που θα περιλαμβάνει χρήσεις αναψυχής και θα αποτελέσει το νέο κέντρο  της πόλης. Με τον τρόπο αυτό η κάτω κοίτη μένει ανέπαφη με ήπιες διαμορφώσεις ενώ στο επίπεδο της πόλης λειτουργεί ένας μεγάλος παραποτάμιος περίπατος με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

 

Δημιουργία οικολογικού πάρκου: o Πηνειός αποτελεί πνεύμονα της Λάρισας και θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πράσινου τουρισμού με τη σωστή αξιοποίηση. Μουσεία, κέντρα και αίθουσες διαλέξεων, πάρκο νερού, με χώρους αναψυχής και στάθμευσης, αλλά και φορείς προστασίας και διαχείρισης του ποταμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην πρόταση. 

Αντιδημαρχία Αστικής Ανθεκτικότητας ή Κλιματικής Αλλαγής που θα έχει και την ευθύνη της συμβουλευτικής στήριξης των παραγωγών, έχοντας σαν στόχο την αποφυγή προβλημάτων όπως είναι η άρδευση με μεγαλύτερη από την αναγκαία ποσότητα νερού. 

 

Πράσινη δόμηση

Εισάγουμε την πράσινη δόμηση στην πόλη: Η εστίαση στα πράσινα κτίρια είναι πλέον σημαντική τάση στον αστικό σχεδιασμό. Η κάλυψη μεγάλης επιφάνειας των κτιρίων με φυτά έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Από τη μία, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ρυθμίζεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ το νερό της βροχής γίνεται εκμεταλλεύσιμο και το κατά τα άλλα μπετονένιο κέλυφος αποκτά νέο ύφος. 

Πρασίνισμα σχολικών αυλών: π.χ φύτευση σε συνεργασία και με τους μαθητές. Φροντίζουμε για την περιβαλλοντική παιδεία των πολιτών του μέλλοντος. 

Δημιουργία «πάρκων γειτονιάς»

Διεκδίκηση αδόμητων ακινήτων ή ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, αλλά δεν έχουν ως τώρα αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πρόγραμμα δενδροφύτευσης 

Πρασίνισμα ακαλύπτων πολυκατοικιών

 

Άξονας 3. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Οι προτάσεις:

Εξορθολογισμός της διαχείρισης του τομέα καθαριότητας από την δημοτική αρχή.

Εισάγουμε τον θεσμό του ‘’Βοηθού του Δημότη’’, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων:  καθαριότητα, πράσινο, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, γκράφιτι.  Ο Βοηθός Δημότη καταγράφει κάθε πρόβλημα που συναντά στην περιοχή ευθύνης του και φροντίζει για την αποκατάστασή του το συντομότερο δυνατό.  Οι κάτοικοι αποκτούν τον δικό τους άνθρωπο του Δήμου, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται άμεσα. Παίρνοντας υπόψη έναν ρεαλιστικό αριθμό υπαλλήλων που μπορούν να υπηρετήσουν σε αυτή την υπηρεσία καθώς και τις ανάγκες των γειτονιών της πόλης, υπολογίζουμε ότι στον θεσμό του ‘΄Βοηθού του Δημότη’’ θα απασχοληθούν περί τους 40 δημοτικούς υπαλλήλους

Δρομολογούμε τα απορριμματοφόρα σε ώρες που δεν ενοχλούν την κυκλοφορία. Οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς ενημερώνονται για το εβδομαδιαίο ωράριο αποκομιδής, με μήνυμα στο κινητό τους.

Προωθούμε την κυκλική οικονομία. Καθιερώνουμε στις γειτονιές την «Ημέρα Ανταλλαγής», για τη δωρεάν ανταλλαγή αντικειμένων που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Διεύρυνση ρευμάτων ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ. 

Ανταποδοτική ανακύκλωση για κατοίκους στα πρότυπα του δήμου Ηρακλείου: κίνητρα στους κατοίκους της πόλης για να συμμετέχουν ακόμα πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερους αριθμούς στη σύγχρονη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. 

Ανταποδοτική ανακύκλωση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων και αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος χωρητικότητας τους.

Γενναία στροφή στην κομποστοποίηση.

Εκπόνηση μελέτης για κατασκευή πάρκου ανακύκλωσης: Τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι προορισμοί για νέους ανθρώπους, μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας πολυχώρο ανακύκλωσης. Μέλλον:

 

Άξονας 4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • Στήριξη και φροντίδα των μοναχικών ατόμων της 3ης ηλικίας: Χρηματοδοτική ενίσχυση του δημοτικού γηροκομείου  και δημιουργία κέντρου διημέρευσης και απασχόλησης ασθενών με  Alzheimer για την ανακούφιση των οικογενειών.

 

  • Κοινωνικά ΚΕΠ: μια «ανοιχτή πόρτα» σε όλους τους δημότες: συμβουλευτική που αφορά σε γραφειοκρατικά θέματα και διαδικασίες, παροχή νομικών συμβουλών, ψυχοκοινωνική στήριξη, υποστήριξη των ωφελουμένων για την πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα και επιδόματα, συμβουλευτική στην εύρεση εργασίας, και καθοδήγηση με στόχο την ψηφιακή εξοικείωση.
  • Δημιουργία ειδικού προγράμματος στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, για την υποστήριξη της νέας μητέρας και του νέου πατέρα, τη φροντίδα των βρεφών και των νηπίων,  τη προαγωγή του θηλασμού και για τη λειτουργία ολοήμερων κέντρων φύλαξης.  

 

Αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας: Παροχή δωρεάν κιλοβατόρων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια μέσα από το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης. Ο Δήμος θα διαθέτει, μέρος των εσόδων από την ελεγχόμενη στάθμευση, για την αγορά κιλοβατωρών, οι οποίες στη συνέχεια θα δίνονται δωρεάν σε νοικοκυριά που ασφυκτιούν οικονομικά.  

 

Δίνουμε έμφαση στη Σχολική Διατροφή και Άθληση με σχετικό πρόγραμμα στα σχολεία.  

Προτάσεις για την υγεία:

  • Στελέχωση του Δημοτικού Πολυιατρείου 
  • Ιατρείο μνήμης: 
  • Δημιουργία ιατρείων  προληπτικής ιατρικής 
  • Εφαρμογή προγράμματος «Διατροφή και Υγεία».  
  • Προγράμματα τριτογενούς πρόληψης,            
  • Υπηρεσία Συμβουλευτικής Ψυχολογικής Υποστήριξης
  • Αξιοποίηση του μητρώου εγγεγραμμένων μελών των ΚΑΠΗ 

 

Προτάσεις για τα αδέσποτα:

α. καταγραφή

β. ανάλυση

γ. λήψη αποφάσεων

Καταγραφή: συγκέντρωση υπομνημάτων από όλα τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία της Λάρισας. Συλλέγουμε πληροφορίες για το μέγεθος του προβλήματος, πληροφορίες για την πηγή των αδέσποτων ζώων, ενστάσεις και προβληματισμούς για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου, συμβουλές και ιδέες για την ανάπτυξη νέων και βελτίωση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων. 

Ανάλυση: συνεργασία του δήμου με άλλους φορείς, όπως η κτηνιατρική σχολή και η σχολή επιστήμης ζωικής παραγωγής.

Ανάληψη αποφάσεων: σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο αντλούμε ερευνητικά κονδύλια στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας και της ευζωίας των ζώων του κυνοκομείου, δημιουργούμε ένα κυνοκομείο με προσωπικό και υποδομή που να μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, εισάγουμε την εκπαίδευση ζώων στον χώρο του κυνοκομείου, συνεργασία με τοπικούς κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές, επιστράτευση της τοπικής κτηνιατρικής κοινότητας σε πρωτοβουλίες μαζικών στειρώσεων.

 

Άξονας 5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Λάρισα μια πόλη ζωντανή..

Εισάγουμε μια δυναμική προσέγγιση για τον πολιτισμό: Πρέπει να δούμε τη Λάρισα ως κόμβο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού. Να δούμε τον πολιτισμό αλλιώς, όχι μόνο ως ένα συγκινητικό αποθετήριο μνήμης αλλά ως μια δυναμική και ζωντανή διαδικασία. Ο πολιτισμός όχι ως μια παγιωμένη και στατική παράδοση αλλά ως δημιουργική έκφραση στην καθημερινότητα, στο εδώ και το τώρα:

Πρόταση της παράταξης μας είναι να αγκαλιάσουμε τους νεαρούς δημιουργούς σε όλα τα είδη της τέχνης και να προβάλλουμε τη Λάρισα ως κόμβο καλλιτεχνικής συνάντησης. 

Ας δώσουμε χώρο και ας στηρίξουμε συστηματικά τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα που δεν έχουν βρει στέγη.  Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η κατοχύρωση χώρων, εστιών καλλιτεχνικών δράσεων, ανοικτών διαρκώς στο ευρύ κοινό. 

O δήμος θα συλλέξει πληροφορίες σε σχέση με τα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα και θα προωθεί την προβολή τους με τρόπο οργανωμένο και με διάρκεια στον χρόνο (συναυλίες, performanceς κ.τ.λ). Για την ενορχήστρωση αυτής της προσπάθειας, η συνεργασία του δήμου με τοπικούς ιδιωτικούς φορείς (π.χ μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος) θα ήταν σημαντική.

Larissa city pass – Κάρτα πολιτισμού κατά τα γαλλικά πρότυπα: Αναζωογονούμε τη σχέση των κατοίκων με τους θεσμικούς φορείς πολιτισμού. Πρόκειται για διευκόλυνση προσβάσεων σε σινεμά, μουσεία, θέατρα, μαθήματα χορού ή αγορές βιβλίων κ.τ.λ.

Πιστεύουμε στη βιωματική εκπαίδευση και την προωθούμε με δράσεις που θα διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία: εκδρομές στη φύση, παραποτάμιοι περίπατοι, επισκέψεις σε εμβληματικούς χώρους, επισκέψεις στο οικολογικό πάρκο, βιωματικά παιχνίδια κ.α. Πρόγραμμα τοπικής ιστορίας – συνεργασία με Α’ θμια και Β ́θμια Διεύθυνση εκπαίδευσης: περίπατοι – δρόμοι Λάρισας – μάθημα στο σχολείο. 

Η Δημοτική σχολή χορού εκτός από το διδακτικό της έργο θα αναπτύξει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα, κατά τα πρότυπα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και θα παράγει σειρά καλλιτεχνικών δράσεων με οργανωμένες παραστάσεις, τόσο από μαθητές της, όσο και με συνεργαζόμενους φορείς 

Εξωστρεφή μουσεία: ένταξη των μουσείων μέσα στο σχεδιασμό των δράσεων των άλλων πολιτιστικών φορέων. Παραχώρηση των χώρων των μουσείων σε καλλιτεχνικές προτάσεις νέων καλλιτεχνών δωρεάν για να δημιουργήσουν μέσα σε αυτά. Τα μουσεία πρέπει να είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπνέουν. 

Δημιουργία δικτύου Βιβλιοθηκών, το οποίο θα διοργανώνει και θα συντονίζει μαθητικούς αγώνες λεσχών ανάγνωσης.

 

H Λάρισα ως πολιτιστικό κέντρο..

Φεστιβάλ Πηνειού: προτείνεται το άνοιγμα του φεστιβάλ σε τέχνες και δραστηριότητες πέραν της μουσικής. Θέατρο δρόμου, χορός, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές δράσεις για τα παιδιά, αθλητικές δραστηριότητες, graffiti artists, παρουσιάσεις βιβλίων με οικολογικό περιεχόμενο καθώς και συζητήσεις μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες του Φεστιβάλ και να διευρύνουν τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό. 

Επίσης, προτείνεται το άνοιγμα του φεστιβάλ σε φορείς, εθελοντικά σωματεία και εθελοντές κατά τα πρότυπα του παρελθόντος. 

Φεστιβάλ καφέ: Παράλληλα με το Φεστιβάλ Πηνειού, προτείνουμε να διοργανωθεί Φεστιβάλ καφέ το οποίο σταδιακά θα μπορούσε να πάρει διεθνή χαρακτήρα και χαρακτηριστικά με φιλοξενία διεθνών μπαρίστα καθώς και παραγωγών και εμπόρων καφέ με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις γύρω από το θέμα, που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της Λάρισας ως πόλης του καφέ.  

Φεστιβάλ που θα μπορούσε να συνδιοργανωθεί με την συνεργασία του Συλλόγου Καφετεριούχων Λάρισας δίνοντας μεγάλη τόνωση και προβολή στον κλάδο.

Φεστιβάλ λογοτεχνίας σε συνέχεια της παρακαταθήκης του Καραγάτση στην ευρύτερη περιοχή. Η σχέση του Καραγάτση με τη Λάρισα θα αποτελέσει αφορμή για τη διοργάνωση λογοτεχνικών αγώνων, με πανελλαδικό χαρακτήρα. Ενίσχυση του Πανθεσσαλικού φεστιβάλ ποίησης.

Οικονομική ενίσχυση του θεσσαλικού θεάτρου με παράλληλο έλεγχο δαπανών. Άνοιγμα των δομών του θεάτρου σε νέους καλλιτέχνες και ομάδες. 

Εβδομάδα αρχαίου θεάτρου κάθε καλοκαίρι με φιλοξενία σχημάτων από Ελλάδα και επιλεγμένων από εξωτερικό. Η Εβδομάδα Αρχαίου Θεάτρου θα αποτελέσει προπομπό του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου που φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε με τη λειτουργία του πλέον εμβληματικού χώρου της Λάρισας.

 

Η Λάρισα μια Ιπποκρατική πόλη..

Ο πατέρας της Ιατρικής έζησε και πέθανε στην πόλη μας και θα υπάρξουν προσπάθειες να αναδειχθεί η Λάρισα σε Ιπποκρατική πόλη με έμφαση στην ιατρική παιδεία και το καλώς έχειν. Ευρύτερη συνεργασία με μουσεία που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σύγχρονες διαδραστικές εκθέσεις και να αποκτήσουν παιδευτικό χαρακτήρα, στα πρότυπα του Bath Medical Museum, στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Αρχαίο θέατρο

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της πόλης αποφάσισαν όλο το οικοδομικό τετράγωνο του αρχαίου θεάτρου (ΚΧ 871) να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος. Ένας χαρακτηρισμός που μας δεσμεύει και σήμερα τόσο για αυτό το οικοδομικό τετράγωνο όσο και για τα άλλα δύο οικοδομικά τετράγωνα (867Γ και 867Α). Μεγάλος μας στόχος είναι η ολοκλήρωση αυτών των σχεδιασμών, με τους χώρους να διατίθενται στην πόλη, στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους, χωρίς αστερίσκους και μικροπολιτικές. Θα πρέπει, επίσης, να δούμε και τα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του Α’ αρχαίου θεάτρου.

Για να γίνει αυτό θα δημιουργήσουμε μία τράπεζα γης για να επιταχύνουμε την διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Τέλος στην αδράνεια και τη στασιμότητα. 

Το αρχαίο θέατρο θα μπορούσε να φιλοξενήσει, όπως ανέφερα και πριν, φεστιβάλ θεάτρου διεθνούς χαρακτήρα, καθώς και πολυμεσικά φεστιβάλ που μπορούν να ενταχθούν ομαλά στον περιβάλλοντα χώρο, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερους φωτισμούς, αναπαραστατικές και εικαστικές τεχνικές (ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το πολυμεσικό φεστιβάλ Ελευσίνας).

 

Άξονας 6. Ανάπτυξη

Τουρισμός: Πολιτισμός και αγροδιατροφή, οι δύο βασικοί πυλώνες της τοπικής μας ταυτότητας γίνονται γεννήτορες ανάπτυξης. 

Στόχοι μας είναι: η ανάδειξη της ταυτότητας της Λάρισας ως πολιτιστικής και αγροτουριστικής – με έμφαση στη διατροφή – πόλης, καθιέρωση και προβολή της Λάρισας ως τουριστικού προορισμού για όλο τον χρόνο, κυρίως για Σαββατοκύριακα (city break), προβολή της Λάρισας ως σημείο αφετηρίας για μονοήμερες εκδρομές (περιπατητικός / φυσιολατρικός τουρισμός, οινοτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός κ.λπ.) και ενίσχυση της εικόνας της πόλης ως πόλης για συνέδρια / κλαδικές εκδηλώσεις. 

Ακόμη, το προτεινόμενο οικολογικό πάρκο στον Πηνειό, ο πράσινος παραποτάμιος περίπατος καθώς και όλες οι οικολογικές παρεμβάσεις που προτείνουμε, θα συντείνουν στην καθιέρωση της Λάρισας ως ‘πράσινου’ προορισμού.

Προτάσεις:

  • Λειτουργία χώρου τουριστικής πληροφόρησης στο κέντρο της πόλης
  • Δημιουργία διαδρομών με ξενάγηση.
  • Συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης για τη δημιουργία ειδικών πακέτων φιλοξενίας.
  • Καθιέρωση της Λάρισας ως ‘πόλης του θεάτρου
  • Καθιέρωση της Λάρισας ως ‘πόλη της λογοτεχνίας
  • Δημιουργία δίκτύου Πολιτιστικών Διαδρομών στην πόλη:  καταγραφή αρχαιολογικών μνημείων διαφορετικών ιστορικών περιόδων και αποτύπωση σε χάρτη. Επαρκής σήμανση χώρων και διαδρομής. 
  • Έκδοση οδηγού διαδρομών της Λάρισας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
  • Διοργάνωση Open House: διοργάνωση τριήμερης εκδήλωσης ‘Open House’ όπου θα είναι διαθέσιμα στο κοινό (ιδιωτικά ή δημόσια) κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέρον.
  • Γαστρονομικός τουρισμός: φεστιβάλ τροφίμων και ποτών, μαθήματα μαγειρικής, επισκέψεις σε αγροκτήματα, επισκέψεις σε αγορές παραγωγών, οινικές διαδρομές και βραδιές γευσιγνωσίας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να αλληλεπιδράσουν με το φαγητό ενός τόπου και τις ιστορίες ή τα σύμβολα που αυτό αντιπροσωπεύει.
  • Food Festival – Γιορτή Τοπικών προϊόντων

 

Συνεδριακό Κέντρο: H Λάρισα αποτελεί σήμερα ένα διοικητικό, παραγωγικό και εμπορικό κέντρο που ακόμη δεν έχει ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του στο έπακρο. Η δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου παρόχθια του Πηνειού στον άξονα Λάρισας – Γιάννουλης με την ταυτόχρονη δημιουργία αθλητικού κέντρου θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στην πόλη, στους Λαρισαίους, στις επιχειρήσεις για να πάμε μπροστά.

 

Αγροτική παραγωγή:

Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, αντλώντας την εμπειρία από τα αντίστοιχα της Ολλανδίας και του Βελγίου, με παράλληλη λειτουργία και Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου. 

Μέσω της χρήσης της ηλεκτρονικής δημοπράτησης εξασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες για τους παραγωγούς και τους εμπόρους, με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τον εξορθολογισμό της αγοράς. 

Η λειτουργία του θα προσφέρει στον παραγωγό ποιότητα υπηρεσιών, ασφάλεια, διαφάνεια και αξιοπιστία. 

 

Άξονας 7. Νεολαία

Στοίχημα για την παράταξή μας είναι η όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχικότητα των νέων στην κοινωνική ζωή της πόλης μας και η ευζωία τους. Ακούμε πραγματικά τους νέους, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και δίνουμε χώρο στα αιτήματά τους. 

Τους αφήνουμε να ανασάνουν και να αναπτυχθούν σε μια πόλη που θα δώσει έκφραση στην ορμή, τη δημιουργικότητα και ζωτικότητα των παιδιών και των νέων της. 

Η ανεργία, το αυξημένο κόστος διαβίωσης και η έλλειψη ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Λάρισας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διαβούλευσης  του Δημοτικού Συμβουλίου  Νέων. 

Φυσικά, οι περιορισμένες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν της επιτρέπουν να πραγματοποιεί ριζικές παρεμβάσεις όσον αφορά το κόστος διαβίωσης και στέγης, στοχεύουμε, ωστόσο, σε μια ευρύτερη ενεργοποίηση ευκαιριών και συνδέσεων:

 

Αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης – είσοδος του δήμου σε προγράμματα Erasmus+ που αφορούν στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης της νεολαίας

Larissa city pass – Κάρτα πολιτισμού με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους: πρόκειται για διευκόλυνση προσβάσεων σε σινεμά, μουσεία, θέατρα, μαθήματα χορού ή αγορές βιβλίων κ.τ.λ. 

Ο Δήμος θα επενδύει ένα συγκεκριμένο ποσό, ευνοώντας τη ρευστότητα και ανάπτυξη στην πόλη. Αποδέκτες της κάρτας θα  είναι ηλικιακές ομάδες νέων. Μια τέτοια παρέμβαση θα ευνοήσει την εξωστρέφεια των νέων αλλά και την αναζωογόνηση της πόλης. 

Καθιερώνουμε την «Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού» για τους μαθητές Λυκείου με εκδηλώσεις στο Δημαρχείο.

Καθιερώνουμε την «Εβδομάδα Ακαδημαϊκής Ενημέρωσης» να φέρουμε τους νέους μας σε επαφή με τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων της χώρας μας, στους χώρους του Δημαρχείου.

Καθιερώνουμε τις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» για την επαφή των φοιτητών και σπουδαστών της πόλης μας με την αγορά εργασίας.

Προώθηση της συμμετοχής νέων ανθρώπων στον αθλητισμό.  Η ενθάρρυνση ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής από νεαρή ηλικία έχει μακροχρόνια οφέλη για την κοινότητα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων αθλητών, ο δήμος συμβάλλει στη δημιουργία ενός φυτωρίου για μελλοντικά ταλέντα και καλλιεργεί μια αθλητική κουλτούρα στην πόλη.  

Ο δήμος πρέπει να διαθέτει πόρους για να ενισχύσει τις ευκαιρίες αθλητικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οργάνωση προπονητικών και αθλητικών εργαστηρίων ή σεμιναρίων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των προπονητών και των αθλητών. Επιπλέον, μπορούν να παρέχονται υποτροφίες ή επιδοτήσεις για την υποστήριξη της πρόσβασης των αθλητών σε εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Ανακαινίζουμε και εξοπλίζουμε όλα τα σχολικά γυμναστήρια και όλες τις γηπεδικές εγκαταστάσεις της πόλης. Τα σχολικά γυμναστήρια ανοίγουν στο κοινό για χρήση τα Σαββατοκύριακα.

Διεκδικούμε την ίδρυση Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Δήμο 

Καθιερώνουμε τον ετήσιο «Αγώνα ποδηλασίας πόλης».

Πιστεύουμε στη βιωματική εκπαίδευση και την προωθούμε με δράσεις που θα διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία: εκδρομές στη φύση, παραποτάμιοι περίπατοι, επισκέψεις σε εμβληματικούς χώρους, επισκέψεις στο οικολογικό πάρκο, βιωματικά παιχνίδια κ.α. Πρόγραμμα τοπικής ιστορίας – συνεργασία με Α’θμια και Β ́θμια Διεύθυνση εκπαίδευσης: περίπατοι – δρόμοι Λάρισας – μάθημα στο σχολείο. 

Δημιουργούμε εργαστήρια ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ιδίως σε σχέση με τον αγροτουρισμό.

[ΦΕΥΓΕΙ η κάρτα/σελίδα 93 για ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ]

 

Άξονας 8. Ισόρροπη ανάπτυξη: αγκαλιάζουμε τις συνοικίες και τα χωριά του δήμου μας 

 

Προτάσεις:

Παρατηρητήριο συνοικιών (ή ισόρροπης ανάπτυξης): Το Παρατηρητήριο Συνοικιών θα μας βοηθήσει να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες των κατοίκων και να είμαστε σε διαρκή επαφή με τη ροή της ζωής στις συνοικίες και στα χωριά μας. 

Το παρατηρητήριο θα έχει υπ’ ευθύνη του ο δήμαρχος και θα αφορά όλα τα κοινωνικά και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους.

 

Δημιουργία κέντρου μικρο-μεσαίας επιχειρηματικότητας που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις συνοικίες της πόλης. Σκοπός μας είναι η προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές, η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και η οικονομική αναζωογόνηση των πιο παρηκμασμένων τμημάτων της πόλης:

Το κέντρο θα προσφέρει υποστήριξη σε οποιαδήποτε επιχείρηση, δυνητικό επιχειρηματία ή επενδυτή θα απευθυνθεί για βοήθεια στο Κέντρο Στήριξης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τη δωρεάν παροχή ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού και εργαλείων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο.

 Παράλληλα, θα υποστηρίζει τους επιχειρηματίες σε θέματα στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα, με την εκπόνηση μελετών και ερευνών που αποτυπώνουν τις εξελίξεις και τις τάσεις της τοπικής οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Δημιουργούμε Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε όλες τις συνοικίες, μια «ανοιχτή πόρτα» σε όλους τους δημότες, για την ψυχοκοινωνική στήριξη, την υποστήριξη των ωφελουμένων για την πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα και επιδόματα, τη συμβουλευτική στην εύρεση εργασίας, την παροχή νομικών συμβουλών, την ομαλή ένταξη, κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση όλων των πολιτών.

Συνολική ανάπλαση του αστικού χώρου των συνοικιών με κοινόχρηστους χώρους αναψυχής και πάρκα τσέπης. 

Βελτίωση και αναβάθμιση των οδικών δικτύων και των κατεστραμμένων πεζοδρόμων. 

Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων για την καλύτερη επικοινωνία των συνοικιών με το κέντρο της πόλης.

Ενιαίο σύστημα αλληλεγγύης ευάλωτων οικογενειών: 

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα πληροφόρησης, μεταξύ δήμου, περιφέρειας, επιχειρηματιών και βιομηχανίας. Μέσω ενός τέτοιου συστήματος άνθρωποι που αναζητούν εργασία θα ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητα θέσεων και θα διασυνδέονται με τους εργοδότες. 

Επεκτείνουμε το δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και προληπτικής ιατρικής σε όλες τις συνοικίες. 

Σε κάθε συνοικία δημιουργούμε τουλάχιστον ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών μαθητικής ηλικίας: εθελοντικές δραστηριότητες, αθλητισμός, ψυχαγωγία, εκμάθηση υπολογιστών, ενισχυτική διδασκαλία κλπ (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ(ΑΜΕΑ). 

Δίνουμε έμφαση στον σχολικό αθλητισμό. Τα σχολικά γυμναστήρια αναβαθμίζονται, εξοπλίζονται και φιλοξενούν αθλητικές διοργανώσεις με την υποστήριξη του Δήμου.

Βάζουμε το σχολείο στο «κέντρο της γειτονιάς» μέσα από δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, κοινωνικής συναναστροφής, άθλησης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

 

Άξονας 9. Διαφάνεια – συμμετοχικότητα – δημόσια διαβούλευση – Ψηφιακή Λάρισα

Θεσπίζουμε την άμεση επικοινωνία του Δημάρχου με τους πολίτες. Καθιερώνεται η «ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ», ο Δήμαρχος θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε πολίτη, για να ακούσει όσα τον απασχολούν και να δίνει άμεση απάντηση.  Δημιουργείται επίσης ψηφιακή εφαρμογή που θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να στείλουν ερωτήσεις στις δημοτικές υπηρεσίες, ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για διάφορα ζητήματα.

Δημιουργία ψηφιακού εργαλείου αξιολόγησης, με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογήσουν το έργο του Δήμου σε συγκεκριμένους τομείς (υποδομές, καθαριότητα, σχολεία, πράσινο και άλλα).

Άμεση ενημέρωση του δημότη, με εφαρμογή άμεσης επικοινωνίας στο κινητό του, για όλα τα θέματα καθημερινότητας (ωράριο αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προειδοποιήσεις για την αέρια ρύπανση, νέα του Δήμου, εκδηλώσεις, προθεσμίες για υποβολή αιτημάτων κ.α.). 

Ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβούλου Ακεραιότητας για τη δημόσια διοίκηση. 

Χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση, για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Υπευθυνότητα και λογοδοσία των διαχειριστών των οικονομικών του Δήμου και των νομικών προσώπων του.

Εφαρμογή των αρχών της συνέχειας και της συνέπειας. Αντικειμενική αξιολόγηση των προτεινόμενων οργανωτικών αλλαγών με επιστημονικά κριτήρια.

Ειλικρίνεια και αξιοπιστία σε κάθε μας ενέργεια, εξαγγελία και πράξη.  Διευκόλυνση της δημόσιας πρόσβασης και εποπτείας σε όλα τα έγγραφα και πράξεις της δημοτικής αρχής.

Διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία και της ελεύθερης συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων στους διαγωνισμούς κάθε είδους.  Διεύρυνση του υγιούς ανταγωνισμού, για την επίτευξη της καλύτερης προσφοράς σε κάθε σύμβαση του Δήμου.  

Καθιέρωση της συνεργασίας μεταξύ των Αντιδημαρχιών και της διαλειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, παράλληλα με τον ουσιαστικό συντονισμό τους. 

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή ιεραρχία και του περιβάλλοντος αξιοκρατίας στις δημοτικές υπηρεσίες. 

Σχεδιασμός προγραμμάτων ανάπτυξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κάθε έργο ή δράση μείζονος κοινωνικής σημασίας θα συνοδεύεται από πολυετές επιχειρησιακό πρόγραμμα εφαρμογής, με τους πόρους που απαιτούνται.

Συνεργασία και συμμετοχή των εκλεγμένων Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων, στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων, στην υλοποίηση προτάσεων.

Εξορθολογισμός και μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των νομικών προσώπων του Δήμου.

Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, διαδικτυακά μέσα) αποκτούν επιτέλους αμφίδρομη λειτουργία, γίνονται το βήμα έκφρασης των δημιουργικών ομάδων της πόλης και των ενεργών πολιτών.

Συμμετοχικές Δράσεις για την καλλιέργεια του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης. Μέσω ψηφιακής εφαρμογής, οι πολίτες θα μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες εθελοντισμού στο Δήμο, να τις προωθούν στην υπόλοιπη κοινότητα και να συγκεντρώνουν υποστηρικτές και εθελοντές. 

Οι χρήστες θα μπορούν να περιηγηθούν στις αναρτημένες δράσεις, να επιλέξουν εκείνη στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά και να υποβάλουν τη δική τους.

 

Ψηφιακή Λάρισα

Ο Δήμος Λάρισας έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει νέες εφαρμογές και να διαθέτει σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Θα περίμενε κανείς ότι ο πέμπτος σε μέγεθος Δήμος στη Χώρας, θα είχε εκπονήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική για την επόμενη πενταετία, πάνω στην οποία θα βασιζόταν η ψηφιακή ολοκλήρωση, ανεξάρτητα του εάν υπήρχαν ή όχι σχετικές χρηματοδοτήσεις. 

Το διάστημα της αδράνειας τελειώνει! 

Η Νέα Δημοτική Αρχή, θα καλύψει το χαμένο έδαφος και θα φέρει την πόλη μας στη θέση που της αξίζει. 

 

Η Πρόταση μας:

Ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για πολίτες και επιχειρήσεις: εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων, ηλεκτρονική δημοκρατία.

Πληροφοριακά συστήματα βασισμένα σε τεχνολογίες IoT: εξοικονόμηση ενέργειας, πολιτική προστασία, διαχείριση ανθρώπινων πόρων και υποδομών.

Υποδομές ΤΠΕ για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια: υποδομές προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, υποδομές βελτίωσης της ασφάλειας πεζών και οδηγών, υποδομές διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Πληροφοριακά συστήματα οργάνωσης, διαχείρισης και ασφάλειας υπηρεσιών: διαχείριση ροών εργασίας, οικονομική διαχείριση, διαλειτουργικότητες, ασφάλεια.

Εφαρμογές προβολής και προώθησης πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού προϊόντος: ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διάθεση πολιτιστικού υλικού, ψηφιακή προβολή του τουριστικού περιεχομένου της Λάρισας, ψηφιακή βιβλιοθήκη.

 

ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη δική μας συνεισφορά στο διάλογο που έχει ανοίξει για τη διαμόρφωση μιας πρότασης για τη Λάρισα, που ακουμπώντας στο παρόν θα οδηγηθεί στο μέλλον.

Μια πρόταση , που όπως είπα και στην αρχή είναι δυναμική, μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών, να εμπλουτίζεται αλλά να μην ξεφεύγει από τους βασικούς της στόχους.

Μια πρόταση που δεν κυριαρχείται από εμμονές, που δεν απορρίπτει ότι θετικό και δημιουργικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, που δεν κρύβεται πίσω από τα παραμορφωτικά γυαλιά πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Είναι μια πρόταση δημιουργικής ανατροπής των λαθών, της στασιμότητας και των παραγόντων εκείνων που κράτησαν το Δήμο και την πόλη πίσω από τις εξελίξεις και τις αναγκαιότητες του καιρού μας.

Μια πρόταση ΕΝΩΤΙΚΗ γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο χώρος συνεργασιών και ενοποιητικών διαδικασιών που θα οδηγούν σε αποτελέσματα αποδεκτά από όλους.

Μια πρόταση για τη Λάρισα που μας αξίζει, για τη Λάρισα που αξίζει στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, που είμαι σίγουρος πως με τον δικό σας αγώνα και με την ψήφο των συμπολιτών μας, θα αρχίσουμε να υλοποιούμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης Διοίκησης του Δήμου μας.

Είναι ένα μεγάλο και τίμιο στοίχημα που πρέπει σαν πόλη να κερδίσουμε.

Και θα το κερδίσουμε…

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.