HomeΜνήμες

Τα παλιά τυροκομεία του Τυρνάβου

Τα παλιά τυροκομεία του Τυρνάβου

Ο Τύρναβος με την μεγάλη έφορη πεδιάδα και την παρακείμενη ημιορεινή περιοχή είχε ανεπτυγμένη την κτηνοτροφία και ιδίως την προβατοτροφία.
Παλαιότερα Στον Τύρναβο εκτός από τα ντόπια κοπάδια διαχείμαζαν οι κτηνοτρόφοι από την Αβδελά την Σαμαρίνα την Βλάστη και την Σμίξη.
Εξάλλου από τον Τύρναβο διερχόταν κοπάδια που μεταφερόταν πεζή από τη νότια Ελλάδα στη Μακεδονία. Ήταν Άνοιξη (Μάιος) και τα πρόβατα παρέμειναν 1– 2 μέρες Στα αλώνια έξω από τον Τύρναβο για να ξεκουραστούν. Πολύ Τυρναβίτες πήγαιναν εκεί και αγόραζαν γάλα, τυρί σε τσαντίλες, γεμίζοντας τα γκιούμια ή άλλα δοχεία, που η τσομπάνηδες τα πουλούσαν φθηνά, αφού δεν είχαν άλλο τρόπο να τα διαθέσουν. Τα πιο γνωστά παλιά τυροκομεία ή κασερίες που παρασκεύαζαν τα περίφημα προϊόντα φέτα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι και κασέρι ήτανε με αλφαβητική σειρά:
Γεώργιο Τ. Αθανασίου.
Λειτουργούσε στην αρχή πριν από το 1940 σε οίκημα ιδιοκτησίας Αδάμου Μίχη Και στη συνέχεια στο πρώην Ζευγολατιό Μπαφάλη.
Άφων Λέτζα. Λειτουργούσε στην περιοχή της Ανάληψης.
Ράπτη- Σιαφαρίκα Λειτουργούσε κοντά στο κονάκι του Κοκονού.
Ρόζου και Ζαγκανά Λειτουργούσε στην περιοχή της Ανάληψης.
Αφων Τζαφέτα λειτουργούσε κοντά στο μπακάλικο του Μότζιου.
Αφων Τριανταφύλλου Λειτουργούσε πριν από το 1940 στο Μεσοχώρι. Σήμερα υπάρχουν στον Τύρναβο πολλά σύγχρονα τυροκομεία που παράγουν προϊόντα εκλεκτής ποιότητας.

COMMENTS