Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.
Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, με τους διάσπαρτους απόκρημνους βράχους στην άνω κοιλάδα του ποταμού Πηνειού.
Οι μονές των Μετεώρων είναι εξέχον παράδειγμα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής του 14ου – 15ου αι. Eίναι από τις πλέον αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις μετασχηματισμού μιας περιοχής σε ησυχαστήριο και τόπο προσευχής. Οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των μοναχών αντιπροσωπεύουν έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:
- Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει ένα μικρό εκκλησάκι, διακοσμημένο από τον γνωστό Κρητικό ζωγράφο, Θεοφάνη Στρελίτζα ή “Μπαθά”, το 1527. Ένας μοναχός κατοικεί εκεί από το 2015.
- Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη που ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε το 1560. Σήμερα είναι ένα ανθηρό μοναστήρι με πάνω από 10 μοναχές (2015).
- Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
- Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
- Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
- Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου