HomeΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πως αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Καθώς και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης

Πως αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Με τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα αλλά και στη Λάρισα, η απορία που γεννάται είναι το κατά πόσο οι Δήμοι της χώρας έχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα.

Το TirnavosPress πραγματοποίησε μια έρευνα προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου και που μπορεί κανείς να απευθυνθεί ώστε να προλάβουμε περιστατικά βίας. αλλά και να ενημερωθεί για το πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος να αντιμετωπίσει καταστάσεις που ευελπιστούμε να μην συμβούν.

Συναντήσαμε λοιπόν τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, και Παιδείας Χριστόφορο Κατσαρό αλλά και τον Προϊστάμενο του Τμήματος κ. Χατζηματό Θεόδωρο.

Στο τμήμα του κ. Κατσαρού όπως αναφέρει υπάγονται η Φιλαρμονική, τα ΚΑΠΗ, η βιβλιοθήκη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.

Όσο αναφορά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες η κοινωνική πολιτική ασκείται μέσω του Κέντρου Κοινότητας.

Το Κέντρο Κοινότητας που στεγάζεται δίπλα από το ΚΕΠ διαθέτει δύο κοινωνικούς λειτουργούς την κ. Μπουκουβάλα Ελευθερία και την Σκρότου Αθανασία, ενώ υπάρχει και παράρτημα Ρομά που διαθέτει μία κοινωνική λειτουργό την κ. Κατσιούλη Στυλιανή, νοσηλεύτρια την κ. Γούτα Ζωή και διαμεσολαβητή τον κ. Μπαντή Χρυσοβαλάντη.

Οι θέσεις και το κέντρο κοινότητας συμπληρώνουνε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, μας αναφέρει ο κ. Χατζηματός, αλλά λόγω του μειωμένου προσωπικού με ανάλογες ειδικότητες οι υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου απαρτίζονται για τώρα από τις κοινωνικές λειτουργούς του κέντρου κοινότητας. Σύντομα όμως θα ενταχθούνε στις υπηρεσίες ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και οικογενειακοί σύμβουλοι μέσω ΑΣΕΠ καθώς έχουν συσταθεί οι θέσεις και απομένει η πρόσληψη τους.

Στην πράξη οι πολίτες όταν συναντούν κάποια οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2492350314, 2492350315, 2492350127 ώστε να ελεγχθεί, να καταγραφεί άμεσα από τους ειδικούς και να προβούν σε δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας. Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες για να δωρίσουν προϊόντα ή ρούχα τα οποία θα διατεθούν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Στην περίπτωση ενός περιστατικού βίας οι πολίτες επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν με τα ίδια τηλέφωνα και να ενημερώσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για το συμβάν που τους προβληματίζει. Όπως μας εξηγούν ο κ. Χριστόφορος Κατσαρός και ο κ. Θόδωρος Χατζηματός οι Κοινωνικές Υπηρεσίες αφού ελέγξουν το περιστατικό θα συνεργαστούν με την αστυνομία και θα προβούν στις ανάλογες πράξεις για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το συμβάν.

Μας επισήμαναν μάλιστα ότι σε περιπτώσεις κακοποίησης σε οικογένειες ο Δήμος αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό είναι σε άμεση επικοινωνία με την Λάρισα, τη Πρόνοια και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας μας τόνισαν ότι παρότι ο Δήμος δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό, κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς να ελεγχθεί και πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο Δήμος έπραξε όσα νομικά και πρακτικά μπορούσε για να βοηθήσει αλλά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δεν ακολούθησαν τις συμβουλές τους και την βοήθεια τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην αρχική κατάσταση, αναφέροντας μας και συγκεκριμένα περιστατικά.

Μας εξήγησαν πως οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Τυρνάβου παρατηρούν και σημειώνουν όσα συμβαίνουν και στη συνέχεια τα ελέγχουν, προσπαθώντας να κάνουν τα μέγιστα για την κοινωνία του Τυρνάβου. Χρειάζονται όμως και την βοήθεια μας και την γνωστοποίηση των περιστατικών στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής ώστε να αποφευχθούν δραματικές εξελίξεις των περιστατικών.

Σημαντικό παράδειγμα για την δουλειά που κάνει ο Δήμος σε ότι εμφανιστεί είναι ο «ανήλικος» (ενήλικος πλέον) ρομά που βασανίζει τη περιοχή με μικροκλοπές εδώ και αρκετό καιρό. Ο Εισαγγελέας, μας λένε, διέταξε την εξέταση του από τις κοινωνικές λειτουργούς και η αντίδραση τους ήταν άμεση. Συμπληρώθηκε μια έκθεση και δόθηκε στον Εισαγγελέα.

 

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινωνική Πολιτικής που αφορά σε άτομα τρίτης ηλικίας και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις δράσεις που αφορούν στην πολιτική ισότητας των φύλων καθώς και στην προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες παρότι δεν έχουν προσωπικό κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκείμενου να γίνει το καλύτερο για όποιον έχει ανάγκη ή χρειάζεται βοήθεια.

[quads id=5]