HomeΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση απαξιώνει τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση απαξιώνει τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό

Η παρούσα κυβέρνηση, κατ’ αρχάς διά της αρμόδιας υπουργού, έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την αδιαφορία της για ό,τι αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτόν.

 

Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) με την υπογραφή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, αποδεικνύει πως πρόκειται αυτή είναι και η συνολική θέση της κυβέρνησης, με την οποία συντάσσεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση σπουδών των καλλιτεχνών και ουσιαστικά στην ακύρωση χρόνων σπουδών.

Σχολές ιδιωτικές στην πλειονότητά τους, αλλά όχι μόνον, οι οποίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού τόσο όσον αφορά τα προγράμματά τους, όσο και τις εισαγωγικές και τις πτυχιακές εξετάσεις των σπουδαστών τους, εξισώνονται με το… τίποτα, αφού οι απόφοιτοί τους θεωρούνται απλώς κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.

Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές των καλλιτεχνών, στην επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τις περιόδους ανεργίας που δεν είναι λίγες στα σχετικά επαγγέλματα, στην εκπαιδευτική εξέλιξη και τη δυνατότητά τους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν σε ηθικό και συμβολικό επίπεδο πραγματικό όνειδος για την ελληνική Πολιτεία.

Μια Πολιτεία που επί δύο σχεδόν αιώνες ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τους όρους που θα αντιστοιχούσαν σε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία επιπλέον επαίρεται πως αποτελεί κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού, και τον τόπο όπου γεννήθηκε το θέατρο.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να εξισώσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων, και τις επιδιώξεις της για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ενδεχόμενο τέτοιες αποφάσεις να ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα διάφορα κολέγια προκειμένου να αναλάβουν εκείνα την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα.

Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών και σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ήδη καταιγιστικές, σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής και αναμένονται κινητοποιήσεις αλλά και θεσμικές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολήθηκε με το πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και προσπάθησε να δώσει κάποιες έστω πρώτες λύσεις.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τετραετούς φοίτησης. Δεσμεύεται επίσης ότι τα παραπάνω θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει σε διάλογο και διαβούλευση με τους καλλιτέχνες από την αρχή της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και το καταστροφικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με θύματα τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.