HomeΥΓΕΙΑ

Η στάση του ΠΟΥ για την έρευνα για γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Η στάση του ΠΟΥ για την έρευνα για γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Νέες οδηγίες εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ενημέρωση της μελλοντικής έρευνας και ανάπτυξης για τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια με στόχο την καταπολέμηση της ελονοσίας

Η ελονοσία και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, πλήττουν εκατομμύρια παγκοσμίως. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από ελονοσία μόνο. Εάν αποδειχθούν ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά, τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια – φορείς θα μπορούσαν να είναι ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών και την εξάλειψη του τεράστιου βάρους για την υγεία, την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.

Το πλαίσιο καθοδήγησης για τη δοκιμή γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών , που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την TDR, το Ειδικό Πρόγραμμα Έρευνας και Κατάρτισης στις Τροπικές Νόσους και το GeneConvene Global Collaborative, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος για τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές για να διασφαλιστεί ότι η μελέτη και αξιολόγηση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών ως εργαλείων δημόσιας υγείας είναι ασφαλής, ηθική και αυστηρή.

Οι τρέχουσες στρατηγικές για τον περιορισμό της μετάδοσης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια είναι εν μέρει αποτελεσματικές. Απαιτούνται νέες, συμπληρωματικές προσεγγίσεις για να καλυφθούν τα κενά στις τρέχουσες παρεμβάσεις ελέγχου του φορέα, όπως ο αποτελεσματικός έλεγχος του εξωτερικού δαγκώματος και να παρέχονται εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της αυξανόμενης απειλής αντοχής στα εντομοκτόνα. Η έρευνα δείχνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για τη συμπλήρωση των υπαρχουσών παρεμβάσεων.

Η νέα καθοδήγηση εξετάζει συγκεκριμένα ερωτήματα και προκλήσεις που σχετίζονται με την έρευνα και την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένων προτύπων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να προχωρήσει η δοκιμή. Καθιερώνοντας ένα κοινό σύνολο προσδοκιών που είναι ειδικά για τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, ο νέος πόρος θα επιτρέψει μια πιο ενημερωμένη και αυστηρή αξιολόγηση από ερευνητές, προγραμματιστές, υπεύθυνους για κανονιστικές και πολιτικές αποφάσεις και από τους ανθρώπους στους οποίους είναι υπεύθυνοι αυτοί οι ενδιαφερόμενοι.

Η καθοδήγηση βασίζεται σε ένα προηγούμενο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το TDR και το FNIH το 2014, ενσωματώνοντας τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που σχετίζονται με τη γενετική τροποποίηση των κουνουπιών, καθώς και άλλες βασικές ενημερώσεις και μαθήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ηθική, όπως:

  • μέθοδοι για την κατανόηση των επιπτώσεων των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στην ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον ·
  • αυξημένη κατανόηση των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για την εκτίμηση κινδύνων και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων ·
  • σαφέστερα κριτήρια για να προχωρήσουν τα έργα από τη μία φάση δοκιμής στην επόμενη, ενσωματώνοντας περιγραφές των βημάτων που απαιτούνται για την ασφαλή και υπεύθυνη λήψη γενετικά τροποποιημένων τεχνολογιών κουνουπιών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενσωματώνουν τη γονιδιακή κίνηση – στο πεδίο και
  • ένα συγκεκριμένο σύνολο θεμάτων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που πρέπει να αξιολογούνται σε κάθε φάση δοκιμών, για την ενημέρωση αποφάσεων σχετικά με περαιτέρω δοκιμές και εφαρμογή.