HomeΙστορία

Στα χρόνια των περσικών πολέμων οι Θεσσαλοί Αλευάδες «εμήδισαν» …

Ασημένιο νόμισμα της Λάρισας (410 - 405 π.χ.) με απεικόνιση της νύμφης Λάρισας

Στα χρόνια των περσικών πολέμων οι Θεσσαλοί Αλευάδες «εμήδισαν» …

 

Στους Περσικούς πολέμους οι Θεσσαλοί αναγκάστηκαν και συμμάχησαν με τους Πέρσες.

Σε αυτή την απόφαση στράφηκαν μετά το συνέδριο του Ισθμού.

Όταν ακόμα ο Μαρδόνιος πάλευε να πείσει τον Ξέρξη να εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, “έφθασαν πρώτα πρώτα αγγελιοφόροι από τη Θεσσαλία σταλμένοι από τους Αλευάδες. .

Ήλπιζαν ότι οι Πέρσες θα τους βοηθήσουν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την Θεσσαλία), οι οποίοι του ζητούσαν να επέμβει στην Ελλάδα”.

Πολύ αργότερα όμως, όταν οι Θεσσαλοί πληροφορήθηκαν ότι πλησίαζαν οι Πέρσες, αψήφησαν αυτήν την οικογένεια κι έστειλαν αντιπροσωπία στον Ισθμό όπου βρίσκονταν οι Έλληνες σύμμαχοι και τους ζήτησαν βοήθεια.

Εάν η βοήθεια δεν επιτυγχανόταν θα συνθηκολογούσαν με τον Ξέρξη..

Οι Έλληνες όντως έστειλαν 10.000 άντρες στα Τέμπη όπου ενώθηκαν με το θεσσαλικό ιππικό. Ωστόσο, μετά από μερικές ημέρες, αποφάσισαν ότι δεν ήταν το κατάλληλο σημείο για να δώσουν μάχη και υποχώρησαν πάλι στον Ισθμό.

“Τότε οι Θεσσαλοί, χωρίς συμμάχους πλέον, προσχώρησαν ευθύς στους Μήδους χωρίς κανέναν δισταγμό, κι έτσι αποδείχτηκαν κατά τις επιχειρήσεις πολύ χρήσιμοι στον βασιλιά”.

Το Θεσσαλικό ιππικό πάντως κατά την μάχη των Πλαταιών κράτησε ουδέτερη στάση, γεγονός που βοήθησε τον ελληνικό στρατό.

Οι Περσικοί Πόλεμοι ή τα Μηδικά, διεξήχθησαν στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών. Το 480 π.χ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκστρατεία εναντίον του Ξέρξη.

Οι Θεσσαλοί με αρχηγό τον Λαρισαίο Θώρακα προσχώρησαν στην πλευρά των Περσών και ”εμήδησαν” και ακολούθησαν την στρατιά του Ξέρξη μέχρι τις Θερμοπύλες

Ποιος ήταν ο Θώραξ της Λάρισας!

 Προερχόταν από την ισχυρότατη Θεσσαλική οικογένεια των Αλευάδων από την Λάρισα. Ήταν γιος του Ταγού Αλευά Β΄ που καταγράφεται σαν φίλος του ποιητή Σιμωνίδη του Κείου.

 Ο Θώραξ και οι αδελφοί του Ευρύπυλος και Θρασίδαιος με την ελπίδα να ενδυναμώσουν την εξουσία τους στον Ελληνικό χώρο κάλεσαν τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη να επιτεθεί στην Ελλάδα και τον υποστήριξαν σε όλες τις επιχειρήσεις του.

Μετά την ήττα και οπισθοχώρηση του Ξέρξη στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Θώραξ συνέχισε να υποστηρίζει με φανατισμό τους εισβολείς, ήταν μαζί με τον Μαρδόνιο στην Μάχη των Πλαταιών (479 π.χ.).

Όταν τελείωσαν οι Περσικοί Πόλεμοι ο Λεωτυχίδας ο Λακεδαιμόνιος έκανε εκστρατεία να τιμωρήσει τις Θεσσαλικές δυναστείες των Αλευάδων, Αριστομήδους και Αγγέλου  για την προδοσία, είχε όλα τα μέσα να την κατακτήσει, αλλά οι Αλευάδες τον δωροδόκησαν και δεν το έκανε.

Το περιστατικό δείχνει ότι οι Αλευάδες είχαν ακόμα την εξουσία στην Θεσσαλία ήταν όμως η χρονική στιγμή που η Λάρισα άρχισε να παραδίδει τα σκήπτρα στα Φάρσαλα και αργότερα Φερές

Δεν ήταν οι μόνοι κατά καιρούς πολλοί Έλληνες πολέμησαν διαχρονικά δίπλα στους Πέρσες, άλλοι αναγκαστικά, ως υπόδουλοι και άλλοι ως μισθοφόροι.