Στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας σήμερα για να απολογηθεί ο 65χρονος Τυρναβίτης κτηνοτρόφος

HomeΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας σήμερα για να απολογηθεί ο 65χρονος Τυρναβίτης κτηνοτρόφος

Σήμερα η απολογία του 65 κτηνοτρόφου από τον Τύρναβο για την υπόθεση κακοποίησης ζώων

Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας σήμερα μετά και την προθεσμία που έλαβε για να δώσει εξηγήσεις ο 65χρονος κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο που συνελήφθη κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου 4830/2021 που αφορά στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. 

 

Μετά το δημοσίευμα του tirnavospress.gr περί κακοποίησης ζώων σε κτηνοτροφική μονάδα στο Τύρναβο  του 65χρονου κτηνοτρόφου στο Δαμάσι, ήταν αυτό που προκάλεσε την αυτοψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έγινε συνοδεία αστυνομικών του Τμήματος Τυρνάβου.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες στην υπόθεση κακοποίησής ζώων και οι αστυνομικοί μαζί με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετέβησαν σε κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί ο δράστης στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και συγκεκριμένα κοντά στο Δαμάσι, στην οποία διαβιούν συνολικά -4- άλογα και -8- σκύλοι, εκ των οποίων -3- κουτάβια.

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

  • ιπποπέδη σε -2- εκ των προαναφερόμενων αλόγων,
  • η μη έκδοση των απαιτούμενων βιβλιαρίων υγείας και η μη ηλεκτρονική σήμανση – καταγραφή των -5- εκ των προαναφερόμενων σκύλων, πλην των κουταβιών,
  • ακρωτηριασμός των αυτιών και στα -3- κουτάβια και μερικός ακρωτηριασμός ουράς σε -1- από αυτά.

Το αποτέλεσμα ήταν για κάθε άλογο να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε κουτάβι πρόστιμο 1.000 ευρώ με το συνολικό διοικητικό πρόστιμο (σήμανση κλπ) να ανέρχεται σε 19.500 ευρώ και με τον 65χρονο κτηνοτρόφο να συλλαμβάνεται τελικά.
Ο 65χρονος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο και λαμβάνοντας προθεσμία για σήμερα οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος.

Δικαστήριο στο οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σύμφωνα και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, αλλά και για τις παραδόσεις που διδάχθηκε από παλαιότερους κτηνοτρόφους, μεταξύ των οποίων και το «παστούρωμα» (δέσιμο ποδιών) των ζώων.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε αποκλειστικά το TirnavosPress 

 

Μια πρακτική που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους για να εμποδίζεται η φυγή των ζώων, πρακτική η οποία προκαλεί ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για βάρβαρη κακοποίηση των ζώων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 65χρονος κτηνοτρόφος στην κατάθεσή του κάνει λόγο για «παλαιά πρακτική» που διδάχθηκε από παλαιότερους κτηνοτρόφους, με σκοπό να αποτρέψει τη φυγή των νεαρών αρσενικών αλόγων που εντόπισε δεμένα το κλιμάκιο των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δηλώνοντας ότι αγνοούσε το παράνομο της πράξης.
Για τα κουτάβια, σημειώνει επίσης ότι όσα σκυλιά επιλεγούν ως ποιμενικά και για τη φύλαξη του κοπαδιού, κατά μια παλιά πρακτική οι κτηνοτρόφοι τα ακρωτηριάζουν στα αυτιά και στην ουρά.

Είναι τα σημεία που αφαιρούνται καθώς θεωρούνται «ευαίσθητα» για να μην πληγωθούν τα τσοπανόσκυλα στην πάλη τους με λύκους και τσακάλια που επιτίθενται στο κοπάδι.
Ο 65χρονος θα κληθεί τέλος να εξηγήσει γιατί δεν γνώριζε τα περί ηλεκτρονικής σήμανσης και βιβλιαρίων υγείας των ζώων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες στην κτηνοτροφική μονάδα όπου ο 65χρονος εκτρέφει περί τα 170 αιγοπρόβατα, βρέθηκαν και πέντε ενήλικα σκυλιά τα οποία φέρανε σημεία ευζωίας χωρίς εικόνα τραυματισμού ή κακοποίησης.

Μέρος του άρθρου από eleftheria.gr 


 

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights