HomeΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η Κυβέρνηση αναπτύσει δράσεις  που αφορούν αφενός την πρόληψη και την αντιμετώπισή της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αφετέρου εστιάζουν στη φροντίδα και υποστήριξη των θυμάτων. Σε ό,τι αφορά την αποτροπή και της πρόληψη:

 

  • Έχει νομοθετηθεί -και έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη-  εφαρμογή «panic button», η οποία  και δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.
  • Λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.
  • Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων διδάσκονται θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας, την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. (Έχουν, ακόμη, προσληφθεί 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις ανάγκες των μαθητών, ενώ υποστηρικτικοί φορείς, όπως τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα στα σχολεία σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό).
  • Ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας και αξιολογείται ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή και ο τρόπος εφαρμογής του. Αποβλέπει στον υπολογισμό του κινδύνου φονικής βίας, της σοβαρότητας της κατάστασης και της πιθανότητας επανάληψης περιστατικών βίας. Παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ φορέων και την καλύτερη ενημέρωσή τους με σημαντικά στοιχεία.
  • Ιδρύθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και λειτουργούν την τελευταία τριετία  73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία για την αντιμετώπισή της. Στις υπηρεσίες αυτές υπηρετούν πλέον περισσότερα από 400 στελέχη.
  • Επεκτάθηκε η εκπαίδευση των στελεχών της  ΕΛ.ΑΣ. για με στόχο την αναγνώριση και τη σωστή αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αξιοπρέπειας, πράξεις εκμετάλλευσης και εμπορίας. Παράλληλα, η  ενδοοικογενειακή βία έχει ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και από το 2020 έχουν διοργανωθεί περίπου 115 δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.