HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παναγιώτης Καρύδης: «Θα μπορούσα να παρομοιάσω την κατάσταση σαν να είχαμε 8,5 Ρίχτερ σεισμό»

Παναγιώτης Καρύδης: «Θα μπορούσα να παρομοιάσω την κατάσταση σαν να είχαμε 8,5 Ρίχτερ σεισμό»

«Θα μπορούσα να παρομοιάσω την κατάσταση που έγινε στη Θεσσαλία ήταν σαν να είχαμε 8,5 Ρίχτερ κάτω από τα θεμέλια» ανέφερε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel.

 

«Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες»

Όπως εξήγησε «στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω».

Για το λόγο αυτό συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «στην περιοχή αυτή θεωρώ ότι είναι επικίνδυνα να γίνουν τα ίδια και τα ίδια». Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρύδη μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος που επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ είναι το γεγονός ότι πάρα πολλά κτήρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Κατά τον Παναγιώτη Καρύδη, τέλος, «η παρουσα κατάσταση είναι μια τεράστια ευκαιρία για μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Να μην γυρίσουμε με κατασκευές ή επανακατασκευές με παλαιούς όρους».

 

πηγή