HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου, από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου, από το 1996) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

O θηλασμός αποτελεί φυσικό δώρο για το παιδί, η μητέρα που θηλάζει προσφέρει στο μωρό της το καλύτερο ξεκίνημα για υγιή ζωή! H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου 6 μήνες, με συνέχιση του θηλασμού για 1 έτος ή περισσότερο χρονικό διάστημα, σύσταση που εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ και το Ινστιτούτο Ιατρικής. Μελέτες έδειξαν ότι τα βρέφη που θήλασαν για 4 μήνες (αντί 6 μήνες) είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές στην υγεία τους, όπως γαστρεντερικές παθήσεις, μέση ωτίτιδα, αναπνευστικές ασθένειες αλλά και ατοπική νόσο.

Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας. Είναι η καλύτερη στιγμή έναρξης, γιατί το νεογέννητο είναι αρκετά δραστήριο και καταφέρνει να θηλάσει εύκολα, ακόμα και από θηλές που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας. Έτσι μαθαίνει από την πρώτη στιγμή να θηλάζει σωστά και συνειδητοποιεί ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στην μητέρα του για την επιβίωσή του. Η συνδιαμονή μητέρας – παιδιού [rooming-in] είναι άκρως ενισχυτική του μητρικού θηλασμού, διότι σας βοηθά να εκπαιδευτείτε καλύτερα ώστε να αναγνωρίζετε τα σημεία πείνας του μωρού σας, να αναπτύξετε κώδικες επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ηρεμία , ασφάλεια  και προστασία στο νεογνό.

Το γάλα που παράγεται τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ. Η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου, δεδομένου ότι το στομαχάκι του δεν χωρά αρχικά περισσότερο από 2,5-7 mL ανά γεύμα, ανάλογα πάντα με το βάρος γέννησης του. Η ποιότητά του και η θερμιδική του αξία είναι απαράμιλλες, ενώ βοηθά το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού να ωριμάσει.

Σταδιακά αυξάνεται η χωρητικότητα του στομάχου του νεογνού και η παραγωγή του μητρικού γάλακτος, η οποία ρυθμίζεται από τη ζήτηση του νεογνού. Όσο δηλαδή το νεογέννητο ζητάει, τόσο η μητέρα παράγει. Οι μητέρες, σε ποσοστό περίπου 95% είναι σε θέση να θηλάσουν και να καλύψουν απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του νεογνού τους. Ας μην ξεχνάμε πως ένα παιδί που έχει τραφεί με μητρικό γάλα είναι υγιέστερο και εξυπνότερο, γεγονός που το βοηθάει να έχει καλύτερες προοπτικές στην ζωή του.

Στηρίζουμε τις γυναίκες που θηλάζουν. Στηρίζουμε και όσες δεν τα κατάφεραν να θηλάσουν.