HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι μέδουσες έφεραν ακυρώσεις διακοπών στη Μαγνησία

Οι μέδουσες έφεραν ακυρώσεις διακοπών στη Μαγνησία

Η φήμη της ύπαρξης μεδουσών σε περιοχές του Παγασητικού Κόλπου θορύβησε τις προηγούμενες ημέρες τουρίστες που είχαν σκοπό να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ακύρωση της κράτησής τους. Ζευγάρι ή οικογένειες με παιδιά ακύρωσαν τις διακοπές τους στη Μαγνησία, ενώ άλλοι τις μετέθεσαν για αργότερα.

Η εμφάνιση μεδουσών δεν αφορά όμως μόνο την περιοχή μας καθώς εντοπίστηκαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Χαλκιδική. Από τη Χαλκιδική ως την Αττική αλλά και στις Κυκλάδες, Θάσο και Σποράδες, λουόμενοι αποφεύγουν να βουτήξουν στη θάλασσα καθώς φοβούνται μην ακουμπήσουν κάποια μέδουσα ή τσούχτρα. Στην πληθυσμιακή αύξηση των μεδουσών οδήγησαν συγκεκριμένοι παράγοντες και σύμφωνα με τον καθηγητή Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Βαφείδη οι λόγοι για την εμφάνιση των μεδουσών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν τον Ιούνιο, η άπνοια αλλά και το οργανικό φορτίο που υπάρχει σε κάποιες περιοχές.
Το «φαινόμενο» της εμφάνισης των μεδουσών έχει υποχωρήσει ωστόσο η ακύρωση κρατήσεων το προηγούμενο δεκαήμερο ή 15νθήμερο είναι γεγονός.

Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης υπήρχαν πολλές ακυρώσεις. «Η ύπαρξη των μεδουσών πήρε πολύ μεγάλη διάσταση στη Χαλκιδική και έγινε γνωστό ότι υπήρχαν μέδουσες και στην περιοχή μας. Υπήρξαν ακυρώσεις το προηγούμενο δεκαήμερο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης επισημαίνοντας ότι αυτές αφορούν τουρίστες που είχαν κάνει κράτηση για κατάλυμα σε περιοχή του Παγασητικού.
Άλλοι, όπως είπε ακυρώνουν την κράτηση που έχουν κάνει, ενώ υπάρχουν και αυτοί που μεταθέτουν τις διακοπές τους για αργότερα, προκειμένου να έχουν φύγει εντελώς από τις ακτές του Παγασητικού οι τσούχτρες.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι ξενοδόχοι βιώνουν ένα δύσκολο καλοκαίρι όπου ουσιαστικά θα δουλέψουν περίπου 1,5 μήνα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Ν. Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Σπύρου έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά ακυρώσεων όπως στον Κάλαμο και στο Χόρτο. «Ήταν ένα γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα με τις μετακινήσεις των ντόπιων που πήγαιναν στις παραλίες αλλά δεν έκαναν μπάνιο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η επίπτωση ήταν περισσότερο στη διάθεση των επισκεπτών.

Μία ακύρωση λόγω…μεδουσών είχε και η κ. Φρόσω Κουπριντζιώτη που διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κορώπη, κοντά στην παραλία. Πριν λίγες ημέρες οικογένεια της τηλεφώνησε για να ακυρώσει την κράτηση που είχε κάνει για τις αρχές Αυγούστου. Το ζευγάρι που κάλεσε έχει ένα παιδί και αφού άκουσαν για την εμφάνιση μεδουσών στον Παγασητικό φοβήθηκαν μήπως το παιδί τους εμφανίσει κάποια αλλεργία αν το ακουμπήσει μέδουσα. Σύμφωνα με την κ. Κουπριντζιώτη, το φαινόμενο δεν ήταν έντονο στην Μπούφα όπως σε άλλες περιοχές όπως π.χ στην Άφησσο. Μάλιστα σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί μόνο μία ή δύο μέδουσες, πολύ μικρού μεγέθους και αυτές βρίσκονταν στα βαθιά.

Πηγή