HomeΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού

Παγκόσμια ανησυχία για τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα παραλλαγή κορονοϊού με την ονομασία C.1.2 προερχόμενη από την Νότια Αφρική που θα μπορούσε δυνητικά να πυροδοτήσει ένα νέο παγκόσμιο κύμα της πανδημίας με απροσδιόριστες διαστάσεις, απευθύνουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί προσεκτικά την διασπορά του νέο στελέχους κατηγοριοποιώντας το, ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Νότια Αφρική το νέο στέλεχος έχει μεταλλαχθεί σε σύγκριση με τον αρχικό ιό πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη γνωστή παραλλαγή στο παρελθόν και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η παραλλαγή C.1.2. ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε δύο αφρικανικές επαρχίες τον Μάιο φέτος. Πρόκειται για μετάλλαξη της αρχικής γνωστής παραλλαγής C.1 που καταγράφηκε στη Νότια Αφρική. To Νοτιοαφρικανικό Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενημερώνοντας τον, σχετικά με τα «τρομακτικά» ευρήματα. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η παραλλαγή C.1.2 προέκυψε μετά από μια μακρά μόλυνση από Covid-19 συσσωρεύοντας μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η νέα μετάλλαξη C.1.2 φέρεται να είναι ακόμη πιο μολυσματική αλλά και ανθεκτική στα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια. Παρουσιάζει 59 μεταλλάξεις σε σχέση με τον αρχικό ιό της Γουχάν, διαδίδεται γρήγορα, ενώ παραμένει ασαφές αν είναι περισσότερη επικίνδυνη σχέση με την ΔΕΛΤΑ και αν προκαλεί υψηλότερη θνησιμότητα.

Στη Νότια Αφρική, παρατηρείται πάντως επι του παρόντος μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που αποδίδονται στην παραλλαγή C.1.2, καθώς το ποσοστό 0,2 % που καταγράφηκε στην αλληλουχία γονιδιωμάτων των κρουσμάτων τον Μάιο 2021, αυξήθηκε στο 2% τον Ιούλιο του 2021. Παράλληλα μελέτη από το «Εθνικό Ινστιτούτο για Μεταδοτικές Ασθένειες» και την ιατρική πλατφόρμα «KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing» δείχνει οτι η νέα παραλλαγή έχει ποσοστό μετάλλαξης 41,8% ετησίως. Είναι περίπου 1,7 φορές ταχύτερη από τον τρέχοντα ρυθμό και 1,8 φορές ταχύτερη από τον αρχικό τύπο του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, μια παρόμοια επιταχυνόμενη εξέλιξη έχει επίσης καταγραφεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στις παραλλαγές ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ και εκτιμάται πως θα έχει μια παρόμοια ταχεία εξάπλωση. Το πρόβλημα με τις παραλλαγές που μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα είναι πως θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν ακόμη γρηγορότερα παρακάμπτοντας τα εγκεκριμένα εμβόλια.

Η διαφορά με τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι στην C.1.2 δεν υπάρχουν μόνο αλλαγές στη λεγόμενη ακίδα πρωτεΐνης, αλλά και σε άλλες γενετικές ακολουθίες δομικών στοιχείων που είναι ήδη γνωστό ότι μπορούν να «ξεφύγουν» από ορισμένα αντισώματα.

Νέα συμπτώματα που σχετίζονται με την παραλλαγή δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ειδικούς της υγείας. Ωστόσο, υπάρχει η προειδοποίηση ότι μερικά από τα κοινά συμπτώματα των παραλλαγών μπορεί να είναι η καταρροή, ο επίμονος βήχας, ο πονόλαιμός, ο πόνος στο σώμα, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, ο πυρετός, οι μυϊκές κράμπες, τα ροζ μάτια και η διάρροια.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία η παραλλαγή C.1.2 εξαπλώνεται σήμερα στη Νότια Αφρική, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Μαυρίκιο, την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, την Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Π.Ο.Υ: Και νέα παραλλαγή με την ονομασία Μ(ου) από την Νότια Αμερική στο μικροσκόπιο των επιστημόνων 

Ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» ταξινόμησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μια ακόμη παραλλαγή του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Νότια Αμερική,  η οποία σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις φέρεται να ελλοχεύει κινδύνους που αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πρόκειται για την παραλλαγή B.1.621, στην οποία δόθηκε το γράμμα του ελληνικού αλφάβητου Μ(ου) η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 στην Κολομβία.  Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ , η παραλλαγή M(ου) διαθέτει έναν αριθμό μεταλλάξεων που αποκαλύπτουν τον κίνδυνο μιας ιδιότητας που αποφεύγει το ανοσοποιητικό. Τα προκαταρκτικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ομάδα εργασίας Virus Evolution τουν Π.Ο.Υ δείχνουν μείωση της ικανότητας εξουδετέρωσης των ορών αναρρωθέντων και εμβολιασμένων παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε για την παραλλαγή ΒΗΤΑ, στοιχείο που πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες.

Εκτός από την Κολομβία, η παραλλαγή έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής και στην Ευρώπη. Ενώ το 39 % των λοιμώξεων από κορονοϊό στην Κολομβία και το 13% στον Ισημερινό αποδίδονται στην παραλλαγή M(ου), με τα ποσοστά αυτά να αυξάνουν σταθερά, η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής είναι μικρότερη από 0,1%.

Από τις 29 Αυγούστου, έχουν καταχωριστεί  μάλιστα πάνω από 4500 αλληλουχίες  της παραλλαγής από 39 χώρες στην διεθνή πλατφόρμα GISAID.  Ο αναφερόμενος επιπολασμός θα πρέπει να ερμηνεύεται όμως με τη δέουσα προσοχή, ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των φαινοτυπικών και κλινικών χαρακτηριστικών αυτής της παραλλαγής. Ο επιδημιολογία της παραλλαγής M(ου) στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα με τη συν-κυκλοφορία της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, θα παρακολουθούνται διαρκώς από τον Π.Ο.Υ για αλλαγές.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Πηγή