HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ανησυχητική η εξάπλωση της πανδημίας στη Λάρισα

Ανησυχητική η εξάπλωση της πανδημίας στη Λάρισα

3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ -204 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΥ – Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Σε ρυθμούς αυστηρών περιοριστικών μέτρων με απαγόρευση της κυκλοφορίας και αναστολή των δραστηριοτήτων στην αγορά, θυμίζοντας ημέρες του πρώτου κύματος της πανδημίας τον προηγούμενο Μάρτη, κινείται η Λάρισα, με τη διασπορά της πανδημίας να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς τα νέα κρούσματα παραμένουν για μια ακόμα ημέρα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Κατάσταση που επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Θεσσαλούς ότι από την τήρηση των μέτρων και την έκβαση των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καθοριστεί η ζωή μας μέσα στις γιορτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 120 νέα κρούσματα από τα 204 συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ποσοστό 59%) με την Περιφερειακή Ενότητα να ανεβαίνει στην τρίτη θέση της λίστας των νέων κρουσμάτων με γεωγραφική κατανομή μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αφήνοντας πίσω της τις επιβαρυμένες περιοχές της Δράμας και των Σερρών.
Ακολουθούν στη Θεσσαλία με 41 νέα κρούσματα η Μαγνησία και με 33 κρούσματα τα Τρίκαλα, ενώ στην Καρδίτσα καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα.
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα στοιχεία που τηρεί αλλά δεν δημοσίευσε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει καταγράψει 85 νέα κρούσματα Covid -19 στην περιοχή της Λάρισας από τα οποία τα 33 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ 2 ακόμη δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας. Τέλος 50 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, δύο στο Κ.Υ. Ελασσόνας, δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, είκοσι πέντε στο Γ.Ν. Λάρισας και είκοσι ένα σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της νοσηλείας ασθενών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εφημερίες του Σαββατοκύριακου, την ώρα που προσαρμόζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους στα δεδομένα του γενικού lockdown.
Πληρότητα 100% συνεχίζει να εμφανίζει η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται 16 ασθενείς στα αντίστοιχα κρεβάτια των θαλάμων αρνητικής πίεσης, ενώ στα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 7 ασθενείς. Η διοίκηση του ιδρύματος μάλιστα παρέδωσε για τις ανάγκες της ΜΕΘ για περιστατικά Covid 6 νέα κρεβάτια, ενώ 28 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονται στους θαλάμους ασθενών με ήπια συμπτωματολογία στον 4ο όροφο του νοσοκομείου

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο μεταξύ το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε και επίσημα την αναστολή της έκδοσης των ενημερωτικών δελτίων για τα περιστατικά Covid στη Θεσσαλία, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα απολογιστικά στοιχεία για τις δράσεις των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Θεσσαλίας για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.
«Η ειδική συντονιστική ομάδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 ανακοινώνει πως λόγω των κρίσιμων στιγμών που βιώνει η πατρίδα μας καθώς και σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, αναστέλλει το καθημερινό δελτίο ενημέρωσης για την καταγραφή των θετικών κρουσμάτων στους Θεσσαλικούς νομούς» δηλώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Επί 93 συναπτές ημέρες πάντα με γνώμονα την ορθή ενημέρωση της Θεσσαλικής κοινωνίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και υπόληψης των νοσούντων συμπολιτών μας, ενημερώναμε τις τοπικές κοινότητες για την εξέλιξη του ιού. Η συντονιστική ομάδα υπό τις οδηγίες του περιφερειάρχη θα συνεχίσει την καταγραφή καθώς και τη δράση της για την αναχαίτιση της πανδημίας.Τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς»!ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου οι ΚΟΜΥ το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου ήλεγξαν (και συνεχίζουν να ελέγχουν) περιοδικά τις δομές υγείας και κοινωνικής μέριμνας στη Θεσσαλία. Στα γηροκομεία ελήφθησαν συνολικά 967 δείγματα εκ των οποίων 321 στη Λάρισα, 120 στα Τρίκαλα, 172 στην Καρδίτσα και 354 στη Μαγνησία, ενώ στα οικοτροφεία 313 δείγματα – στη Λάρισα 182, στην Καρδίτσα 67 και στα Τρίκαλα 64.
Άλλα 213 δείγματα ελήφθησαν στις υπόλοιπες προνοιακές δομές εκ των οποίων τα 75 στη Λάρισα, τα 81 στην Καρδίτσα και τα 57 στα Τρίκαλα ενώ στις προσφυγικές δομές 454 δείγματα εκ των οποίων τα 342 στο Κουτσόχερο και 112 στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Μόζας.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ανησυχητική χαρακτήρισε χθες την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι ο ιός εξαπλώθηκε και πλέον διατηρεί αφανείς εστίες μετάδοσης παντού, απ’ άκρου εις άκρου στη χώρα. Συστήνει μάλιστα συναίνεση και προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι από την τήρηση των μέτρων και την έκβαση των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καθοριστεί η ζωή μας μέσα στις γιορτές. Χρειάζεται σωστή διαχείριση από τα νοσοκομεία.
Αναλυτικά ο κ. Αγοραστός μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας του Covid -19 δήλωσε τα εξής: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε συνεχείς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και με το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνουμε ελέγχους σε όλες τις κοινωνικές δημόσιες δομές όπως γηροκομεία, ιδρύματα κ.λπ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει από κλιμάκια Εποπτών Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου από τις 23-10-2020 έως και 4-11-2020 συνολικά 157 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω μη χρήσης μάσκας από εργαζόμενους σε αυτά. Επίσης ελέγχθηκαν 36 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) από κλιμάκιο του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.
Σημειώνω ότι από τον Μάιο εκπονήσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο δώσαμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας να προχωρήσουν στην πρόσληψη 250 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με χρηματοδότηση 11, 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Ενώ έχουμε εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για Covid-19 στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.
Εύχομαι η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού να γίνει γρήγορα προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ευχαριστώ τους δωρητές για τη συγκινητική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα προσφοράς και αλληλεγγύης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η άμεση ανταπόκρισή τους, για την ενίσχυση των Νοσηλευτικών μας Ιδρυμάτων που δέχονται ισχυρή πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης, αποδεικνύει την αξία της ατομικής ευθύνης που ανάγεται σε συλλογική. Ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας, συνδράμοντας το κράτος και την κοινωνία στέλνουν μήνυμα συνέργειας, συνεργασίας, αποτελεσματικότητας, δημιουργίας και κοινωνικής συνοχής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ενεργοποίησε και έθεσε στη διάθεση των πολιτών χρήσιμα, δωρεάν ψηφιακά εργαλεία όπως την πλατφόρμα τηλεϊατρικής Dr Button, την έξυπνη εφαρμογή Smart Timetable – «Βρες το πρόγραμμα της ημέρας» για τις σύγχρονες ανάγκες τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Θεσσαλίας και πλατφόρμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών».ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σημειώνεται τέλος ότι και τα φαρμακεία που θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά σε όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων προετοιμάζονται για την περίοδο αυτήν με τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να προσανατολίζεται σε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας όπως συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, προοπτική που θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πηγή