HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Η ολιγωρία για την αιθαλομίχλη μπορεί να κοστίσει ζωές, νέφος έχει καλύψει τον Τύρναβο

Η ολιγωρία για την αιθαλομίχλη μπορεί να κοστίσει ζωές, νέφος έχει καλύψει τον Τύρναβο

Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας παρατηρείτε κατά τις βραδινές ώρες ομίχλη από την καύση των ξύλων σε σόμπες και τζάκια με αισθητή μυρωδιά σε όλη την πόλη του Τυρνάβου. Δείτε πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και ποιες είναι οι συνέπειες στον οργανισμό μας.

Η αναπνοή αποκλειστικά από τη μύτη προστατεύει από τις επιπτώσεις της εισπνοής των επικίνδυνων μικροσωματιδίων που περιέχονται στον μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα. Είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού από την αιθαλομίχλη που υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες εμφανίζεται στον ουρανό των πόλεων τον χειμώνα, λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια και τις σόμπες.

«Τα αναμμένα τζάκια είναι για πολλούς συνυφασμένα με γιορτινή ατμόσφαιρα για άλλους η μοναδική πηγή θέρμανσης. Όμως, ο καπνός που παράγουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ποσότητας του οξυγόνου στον αέρα και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από αναπνευστικές νόσους και καρδιαγγειακές παθήσεις»

Τα σωματίδια διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος επιφέροντας καρδιαγγειακές, εγκεφαλικές και αναπνευστικές επιπτώσεις. Τουλάχιστον το 70% των πρόωρων θανάτων οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

 

Πώς επηρεάζει παιδιά και εγκύους;

Ο Ιπποκράτης από αρχαιοτάτων χρόνων είχε παρατηρήσει ότι η ατμόσφαιρα επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων. Σήμερα που η αιθαλομίχλη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία και ειδικότερα των παιδιών και των εμβρύων που βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους. Οι ασθένειες που προκαλεί η ρύπανση είναι πολλές και η σοβαρότητά τους εξαρτάται σαφώς από το περιεχόμενο της αιθαλομίχλης αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα εκτίθεται ένα παιδί ή μία έγκυος. Επειδή όπως φαίνεται ότι στα τζάκια καίγονται κάθε είδους ακατάλληλα υλικά όπως σκουπίδια, πλαστικά, ξύλα με βερνίκια κλπ. υποθέτουμε ότι η επικινδυνότητα της αιθαλομίχλης μεταβάλλεται συνεχώς και τα επιτρεπτά όρια που δημοσιεύονται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Βασικά η αιθαλομίχλη αποτελείται από 2 ομάδες ουσιών: 1. νέφος (δηλαδή αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη, ίζημα κλπ) 2. χημικές ουσίες.

«Η απουσία ορατού νέφους δεν αποτελεί ένδειξη ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, ελάχιστα γίνονται για την πρόληψη σχηματισμού της αιθαλομίχλης. Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να φροντίσουμε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η μοναδική επιλογή μας είναι να ελέγξουμε τον τρόπο που αναπνέουμε» «Δηλαδή, να μην αναπνέουμε από το στόμα, αλλά μόνο από τη μύτη, όπως θα έπρεπε φυσιολογικά».

Και αυτό διότι η μύτη στην είσοδό της διαθέτει τριχίδια που σκοπό έχουν την παγίδευση αιωρούμενων σωματιδίων με τον αναπνεόμενο αέρα. Είναι επενδυμένη με προβολές από βλεννογόνο που εμποδίζουν ξένα σώματα να εισέλθουν στον οργανισμό και όσα περνούν από αυτές προσκολλώνται στη ρινική βλέννα. Η μύτη, δηλαδή, λειτουργεί σαν μια ασπίδα κατά την είσοδο του αέρα προς το αναπνευστικό σύστημα.

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί άνθρωποι που αδυνατούν να αναπνεύσουν από τη μύτη, λόγω ανατομικών προβλημάτων, ρινικού προβλήματος ή υπερβολικά μεγάλου μεγέθους γλώσσας, συχνά ακόμη και λόγω καταστάσεων άγχους, ενστικτωδώς επιλέγουν τη στοματική αναπνοή. Ο αέρας, όμως, εισέρχεται στους πνεύμονες αφιλτράριστος, με μικροσωματίδια και αυτό είναι αρκετά επιβλαβές για τον οργανισμό. Εκτός αυτού, η εισπνοή από το στόμα οδηγεί σε μεγαλύτερη ποσότητα αναπνεόμενου αέρα από το επιθυμητό, δύο έως τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός, με αποτέλεσμα φαινόμενα αναπνευστικής κόπωσης και λαχάνιασμα. H καθιστική ζωή επιτείνει το πρόβλημα.

Ο υπεραερισμός μολυσμένου αέρα επιτρέπει την εισαγωγή περισσότερων ρύπων στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστερες. Η εισροή μεγαλύτερου όγκου αέρα αποτελεί, εξάλλου, σημαντικό πρόβλημα υγείας από μόνο του, διότι προκαλεί διαταραχή των αερίων του αίματος και του pH, αποσταθεροποιώντας το αίμα, τη χημεία του εγκεφάλου και την καλή αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, παρεμβαίνοντας στην υγιή λειτουργία του σώματος. «Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον επηρέασαν τόσο τον τρόπο, όσο και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Όσοι δεν αντιμετωπίζουν ρινικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν προβλήματα υγείας που απορρέουν από την εισπνοή των μικροσωματιδίων. Για εκείνους, όμως, που η ρινική αναπνοή δεν είναι δυνατή, λόγω ανατομικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία που τις περισσότερες φορές είναι μονόδρομος».