HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Σειρήνες Πολιτικής Άμυνας και καμπάνες χτύπησαν στον Τύρναβο – Στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων

Σειρήνες Πολιτικής Άμυνας και καμπάνες χτύπησαν στον Τύρναβο – Στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων

Μέχρι και στην πιο απομακρυσμένη γειτονιά του Τυρνάβου ακούστηκε σήμερα το πρωί της Δευτερα 2 Οκτωβρίου,  ο εκκωφαντικός και ανατριχιαστικός ήχος των σειρήνων αλλά και ο ήχος των καμπαναριών σε κάθε εκκλησία.

 

Ακόμα και αν οι πολίτες γνώριζαν ότι πρόκειται για άσκηση, οι μνήμες των παλαιοτέρων γύρισαν δεκαετίες πίσω. Η ενεργοποίηση των σειρήνων Πολιτικής Άμυνας σε όλη τη χώρα έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων».

 

Έτσι σήμερα στις 11 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού αεροπορικής επίθεσης. Επρόκειτο για ήχο διακοπτόμενο διαφορετικής έντασης και πέντε λεπτά μετά η σήμανση από τις σειρήνες λήξης συναγερμού, ήχος συνεχής και σταθερής έντασης.

Για πολλούς Έλληνες μεγάλης ηλικίας ο ήχος της σειρήνας έφερε στην επιφάνεια μνήμες του παρελθόντος. Τότε, τη Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν η Ιταλία κήρυττε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

Τον καιρό του Ελληνοϊταλικού πολέμου μέχρι την εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 και ο Τύρναβος δέχτηκε πολλές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς από τα ιταλικά αεροπλάνα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην περιοχή της Τούμπας. Κύριος στόχος των Ιταλών και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, όπου το νερό στον Τιταρήσιο ήταν σε υψηλά επίπεδα, ήταν να καταστρέψουν την παραδοσιακή μεγάλη τοξωτή γέφυρα του Τυρνάβου στην είσοδο της πόλης, ώστε οδικά να αποκόψουν την Κεντρική Ελλάδα από τη Δυτική Μακεδονία, αφού ήταν ο κεντρικός δρόμος που ένωνε αυτές τις δύο περιοχές της Ελλάδας.

Γέφυρα Τυρνάβου 1945

Επειδή όμως από το φόβο των αντιαεροπορικών που ήταν στη Γιάννουλη τα ιταλικά αεροπλάνα πετούσαν ψηλά μη καταφέρνοντας να πετύχουν το στόχο τους, τη γέφυρα δηλαδή, οι βόμβες έπεφταν στη γύρω περιοχή.

Τι έκαναν όμως οι εναπομείναντες κάτοικοι του Τυρνάβου για να προφυλαχτούν από τους βομβαρδισμούς; Όσοι είχαν υπόγεια κατέφευγαν εκεί, οι υπόλοιποι, πάντα αναφερόμαστε σε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους κρύβονταν σε στέρνες, ξεροπήγαδα, ενώ άλλοι δημιούργησαν, στις αυλές των σπιτιών ή σε ανοιχτούς χώρους λαγούμια σκεπασμένα με ξύλα και ξερά χόρτα ώστε να μην εντοπίζονται από ψηλά και κρύβονταν εκεί όταν ηχούσαν οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση.

thumbnail ΠΛΑΤΕΙΑ

Μετά τις επιθέσεις των Ιταλών ήρθαν στη συνέχεια εκείνες των Γερμανών όπου πάλι όταν οι σειρήνες ηχούσαν ο άμαχος πληθυσμός έτρεχε πάλι να κρυφτεί.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.