HomeΥΓΕΙΑ

Οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για πολλές λειτουργίες του σώματος – από την κυτταρική ανάπλαση μέχρι τη μυϊκή ανάπτυξη και φυσικά την υγεία του εγκεφάλου.

Οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα

Δεν είναι μυστικό· ο ύπνος είναι απαραίτητος για πολλές λειτουργίες του σώματος – από την κυτταρική ανάπλαση μέχρι τη μυϊκή ανάπτυξη και φυσικά την υγεία του εγκεφάλου. Και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications αποκάλυψε πρόσφατα νέα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τον κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες.

Μελετώντας τη σύνδεση ανάμεσα στην άνοια και τον ύπνο

Κατά την έρευνα μελετήθηκαν υπάρχοντα δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη με σχεδόν 8.000 Βρετανούς από το 1985, που διεξήχθη από το University College London. Ως μέρος του ερευνητικού project, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο κοιμούνταν αρκετές φορές στη διάρκεια 25 ετών. Κάποιοι από αυτούς επίσης φορούσαν ειδικές συσκευές καταγραφής ύπνου ώστε να δίνουν ακριβή στοιχεία για τη διάρκεια του ύπνου.

Στη συνέχεια, μια ομάδα ερευνητών μελέτησε κάθε πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στον ανεπαρκή ύπνο και στην πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποψιάζονταν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και τον κίνδυνο άνοιας, αλλά δεν είναι βέβαιοι πώς και πότε αυτή η σχέση ξεκινά. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια απορρυθμίζει τον ύπνο.

Το σημαντικό με αυτή την έρευνα είναι ότι άρχισε να παρακολουθεί τα μοτίβα ύπνου των ανθρώπων που διένυαν την 5η δεκαετία της ζωής τους, λίγο πριν δηλαδή χτυπήσει την πόρτα σε κάποιους ανθρώπους η άνοια.

 

7 ώρες ύπνου, η ιδανική διάρκεια

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Η συσχέτιση βρέθηκε, ωστόσο και πάλι οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό δεν αποδεικνύει μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον ύπνο και την άνοια.

Τούτου λεχθέντος, από μα ομάδα σχεδόν 8.000 συμμετεχόντων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μεσήλικες που σταθερά ο ύπνος τους ήταν λίγης διάρκειας είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια – ανεξαρτήτως κοινωνικο-δημογραφικών, καρδιομεταβολικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Οι συντάκτες της έρευνες συμπεραίνουν ότι οι 7 ώρες ύπνου είναι μια καλή διάρκεια, συγκριτικά με τις 6 ή λιγότερες ώρες. Αν και όπως προαναφέρθηκε δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον ύπνο και την άνοια, είναι σίγουρα σημαντικό όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό άνοιας να προσέχουν ιδιαίτερα την ποιότητα και ποσότητα ύπνου τους.