HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητριες/τές του ΓΕΛ Τυρνάβου παρακολούθησαν την αρτοκλασία τιμώντας τον Άγιο Ανδρέα

Οι μαθητριες/τές του ΓΕΛ Τυρνάβου παρακολούθησαν την αρτοκλασία τιμώντας τον Άγιο Ανδρέα

Τον Άγιο Ανδρέα τον “πρωτόκλητο” τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι μαθητριες/τές του ΓΕΛ Τυρνάβου παρακολούθησαν την αρτοκλασία που τέλεσε ο πατέρας Ιάκωβος  στο εκκλησάκι που είναι χτισμένο σχεδόν δίπλα στο σχολείο τιμώντας με τη σειρά τους τη μνήμη του αγίου.

 

Παράλληλα τοποθέτησαν στο εκκλησάκι την εικόνα του αγίου Ανδρέα, της Παναγίας και του Χριστού, καθώς κι ένα καντήλι, για να μπορούν οι διερχόμενοι να το ανάβουν . 

1701339443309

Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

Ο Απόστολος Ανδρέας, αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ο πατέρας του λεγόταν Ιωνάς ή Ιωάννης και η μητέρα του Ιωάννα και ήταν όλοι ψαράδες Ο Αντρέας και ο Πέτρος βοηθούσαν τον πατέρα τους στο ψάρεμα. Ο Απόστολος Αντρέας κάποια στιγμή έφυγε από το σπίτι του και πήγε να μαθητεύσει κοντά τον Πρόδρομο.Αργότερα Ο ίδιος ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες Ανδρέας και Ιωάννης, ο ευαγγελιστής,συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού. Επειδή κλήθηκε πρώτος από τον Κύρι , ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Η ζωή του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, ήταν σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών.
Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.

Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του βρήκε πρόσφορο έδαφος και με τις προσευχές του θεράπευσε πολλούς ασθενείς. Μία ρωμαία τη Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, ακόμα και αυτή θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε. Μετά από αυτό πίστεψε στον Χριστό αλλά αυτό δεν άρεσε στον σύζυγό της, τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σταυρό με σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέδωσε τον εαυτό του στον Κύριο.

Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν πολύ τον θάνατο του.Ζήτησαν να τους δωθεί η σωρός του Αγίου αλλά ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Ο Θεός όμως κανόνισε αλλοιώς τα πράγματα.
Την ίδια μέρα, που πέθανε ο Άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το λείψανο του Αγίου και το ‘θαψαν με μεγάλες τιμές.

Όταν στον θρόνο του Βυζαντίου ανέβηκε ο Κωνστάντιος, ο γιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μέρος του ιερού λειψάνου το πήγαν από την πόλη των Πατρών στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των αγίων Αποστόλων. Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου φαίνεται πως έμεινε στην Πάτρα.

Ιερά Λείψανα: 

Στην πόλη της Πάτρας, μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 μ.Χ. η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 μ.Χ. λείψανα του Σταυρού, του μαρτυρίου του.

agiosbios.gr