HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι 8 συχνοί μύθοι για τις φωτιές – «Κάνουν εμπρησμούς για να βάλουν ανεμογεννήτριες;»

Οι 8 συχνοί μύθοι για τις φωτιές – «Κάνουν εμπρησμούς για να βάλουν ανεμογεννήτριες;»

Σε ένα κείμενο με επιχειρήματα που καλύπτουν όσους απορούν, αναλύονται οι 8 μύθοι που υπάρχουν για τις φωτιές κάθε καλοκαίρι:

 

Κάνουν εμπρησμούς για να βάλουν ανεμογεννήτριες.

Βάσει νόμου (άρθρα 45-57 του Ν. 998/1979) οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές.
Οπότε δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως λόγος να βάλει κάποιος φωτιά σε δάση για ανεμογεννήτριες, άλλωστε οι καμένες δασικές εκτάσεις, βάσει Σ., ΔΕΝ αποχαρακτιρίζονται, αντίθετα κρίνονται αναδασωτέες.
Ωστόσο, μια καμμένη περιοχή δυσκολεύει την εγκατάσταση, διότι καθυστερεί συντριπτικά την έναρξη των έργων.

Μάλιστα οι ανεμογεννήτριες δύσκολα πιάνουν φωτιά, διότι συνοδεύονται υποχρεωτικά από έργα πυρόσβεσης, προστατεύοντας ένα σημαντικό εύρος γύρω τους.

 Ναι αλλά πολλοί εμπρηστές & ατιμωρησία.

Ναι & όχι.
Η ανθρώπινη αμέλεια δυστυχώς είναι η κυριότερη αιτία έναρξης πυρκαγιών: φέτος από τις 99 συλλήψεις για φωτιά (έως 14/6), μόλις οι 5 ήταν απο πρόθεση (στοιχεία ΕΛΑΣ). Μάλιστα το 15% των πυρκαγιών, ξεκινά από φυσικά φαινόμενα, πχ κεραυνούς (στοιχεία greenpeace).
Ναι, εμπρησμοί υπάρχουν, το 2021 στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας & Αττικής, σε 16 ημέρες του Αυγούστου έγιναν 26 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση, χωρίς να γνωρίζουμε πως κατέληξαν δικαστικά. Υπάρχουν και προβοκάτσιες και οι ψυχικά διαταραγμένοι, ωστόσο συνολικά δεν φαίνεται να είναι ο κανόνας, τουλάχιστον βάσει των επίσημων στοιχείων.

Ο Π.Κ. άλλαξε, το βασικό έγκλημα του εμπρησμού δασών έγινε από πλημμέλημα, ξανά κακούργημα, ενώ σε περίπτωση θανάτου, η ποινή είναι πλέον ισόβια δίχως αναστολή. Το αυτό ισχύει για την αμέλεια.

 Εντάξει, αλλά έχουν παρατήσει την Πυροσβεστική & την πρόληψη.

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους:
– Εναέρια
2019: 61
2023: 89

– Πυροσβέστες*
2019: 13.932
2023: 16.580

(*μόνιμο & μη προσωπικό)

– Πυροσβεστικά:
2019: 3.282
2023: 3.654

– 2019: κανένας μηχανισμός 112, ανύπαρκτη πολιτική προστασία, ως γενική γραμματεία με ωράριο γραφείου, ελάχιστος Προϋπολογισμός ενσωματωμένος στο ΥΠ.ΕΣ.

– Από τον Μάρτιο δόθηκε στους Δήμους κονδύλι ύψους 23,1εκ. μονο για έργα πυροπροστασίας, το μεγαλύτερο από ποτέ.

 Μόνο η Ελλάδα καίγεται κάθε χρόνο.

Μια αναζήτηση στον χάρτη EFFIS όπου παρουσιάζει τις φωτιές στην Ευρώπη, δείχνει μεγαλύτερες εστίες σε Σικελία, Ν. & Κ. Ιταλία & Τουρκία.

Ενδεικτικά το 2021, στις μεγάλες φωτιές σε Εύβοια & Αττική, η Ελλάδα ήταν 3η σε καμένες εκτάσεις στην ΕΕ, μετά από Τουρκία & Ιταλία.

Το 2022 δε η χώρα μας μείωσε δραματικά τις καμένες εκτάσεις, κατω από τον μέσο όρο της ΕΕ. ενώ στην Ευρώπη είχαμε νέο ρεκόρ καμένων εκτάσεων.

 Οι εκκενώσεις συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες, η Ισπανία (La Plamas) εκκένωσε 4.000 ανθρώπους. Στην ίδια φωτιά κάηκαν 20 οικίες και 3.500 στρέμματα.

Ο Καναδάς, χώρα που πρωτοπορεί στην πυρόσβεση, τον Μάιο απομάκρυνε συνολικά 50.000 πολίτες λόγω πυρκαγιών.

– Πρόκειται για διεθνή πρακτική: Διαβάζουμε στο surviving wildfires, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, πρώτο μέλημα των πυροσβεστικών αρχών είναι η διάσωση ανθρώπων, ώστε να κατευθύνουν πόρους στην διάσωση περιουσιών.

Μόνο στην Ελλάδα στέλνουν ξένους Πυροσβέστες.

Η αποστολή Πυροσβέστων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ είναι επίσημος μηχανισμός για το καλοκαίρι σε χώρες του νότου, το πρόγραμμα RescEU(Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πορτογαλία και όχι μόνο), οπότε Πυροσβέστες από βόρειες χώρες μετακινούνται προσωρινά σε πολλά κράτη που έχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τη θερινή περίοδο.

Όμως μόλις στις 8/6/2023, η ΕΕ έστειλε 300(!) Πυροσβέστες στον Καναδά λόγω των μεγάλων καταστροφών.

Μα δεν μπορούν να σβήσουν μια φωτιά με τόσα μέσα;

Αρχικά δεν είναι μια φωτιά. Στις 17/7 εκδηλωθηκαν 81(!) φωτιές σε όλη τη χώρα, μόνο σε αγροτικές & δασικές εκτάσεις, με 6 έως 8 μποφόρ σε πολλές περιπτώσεις.

Φυσικά σε καμία χώρα δεν έχουν βρει μηχανισμό να σβήνουν τις φωτιές με ένα άρθρο.
Ενδεικτικά:
– Πέρυσι στην Γαλλία ένα τεράστιο μέτωπο έκαιγε για 12(!) ημέρες, ενώ έγινε εκκένωση 36.000 ανθρώπων.

– Πέρυσι η Σλοβενία, μια χώρα που ΔΕΝ έχει τις ακραίες κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου, έκανε 10 ημέρες να ελέγξει ένα μεγάλο μέτωπο.
– Σύμφωνα με το USA Face the Facts, το 1981 στις ΗΠΑ η μέση δασική φωτιά κρατούσε μια εβδομάδα. Τώρα κράτα 36 ημέρες και αυτό διότι στην Καλιφόρνια μπορεί να καίνε φωτιές για 2 μήνες.

Η κλιματική κρίση πυροδοτεί φωτιές.

Και ναι και όχι.
Η κλιματική κρίση δεν οπλίζει το χέρι ενός εμπρηστή ή ενός τύπου με εγκληματική αμέλεια. Η κλιματική κρίση είναι αυτή που δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες εξάπλωσης των πυρκαγιών με ξηρασία, ισχυρούς ανέμους, πολλούς καύσωνες. Μπορεί όμως να δημιουργήσει και ισχυρότερες – συχνότερες καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φωτιά.

 Και όλα αυτά τα αναφέρεις για να πανηγυρίζουμε που συμβαίνουν και αλλού, ίσως και χειρότερα;

Αφενός η σωστή πληροφόρηση είναι χρυσός και σίγουρα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Αφετέρου όχι για πανηγυρισμό δεν είναι, αλλά για βαθιά θλίψη και περισυλλογισμό: Το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών θα γίνεται χειρότερο παγκοσμίως, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, ενώ οι ανθρώπινες δυνάμεις φαίνονται σχετικά αδύναμες στην καταστροφή.

Αυτό δεν αναιρεί τις αυτονόητες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για σωστή πρόληψη & ενισχυμένη πυρόσβεση, ούτε την ατομική ευθύνη.

Ούτε αναιρεί φυσικά τις ευθύνες όσων διαδίδουν fake news για τις πυρκαγιές, παροτρύνουν τον κόσμο να μην υπακούει τις εντολές των αρχών ή εύχεται να καεί το σπίτι του γείτονα επειδή δεν του άρεσε τι ψήφισε.

 Ακολουθούμε τις εντολές – συστάσεις των αρχών, φροντίζουμε για αυτονόητα μέσα πρόληψης στην περιουσία μας (ιδίως σε δασικές περιοχές) και συζητάμε με την οικογένεια μας ένα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

 

πηγή: 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.