Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα Του Αγίου Αχιλλίου πολιούχου Λάρισας

HomeΛΑΡΙΣΑ

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα Του Αγίου Αχιλλίου πολιούχου Λάρισας

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε με λαμπρότητα και παρουσία πολλών Μητροπολιτών σε Αρχιερατικο συλλείτουργο η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης κ Τυρνάβου κ Ιερώνυμου.

Παρόντες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο περιφερειακός σύμβουλος κ Θανάσης Παιδής, ο βουλευτής ΝΔ Λάρισας Χρήστος Κέλλας, η βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά, ο Δήμαρχος Λάρισας κ Ιωάννης Καλογιάννης, κ.α.

Μετά από 3 χρόνια πανδημίας η Λάρισα γιορτάζει με όλες τις τιμές στολισμένη με τα γιορτινά της τον πολιούχο της και προστάτη Άγιο Αχίλλειο.

Ο Όσιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 – 337 μ.Χ.). Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη. Εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες. Οι μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης.

Από τη νέα του θέση ο Αχίλλιος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε. Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.

Ο Αχίλλιος διακρίθηκε και στην Α’ Οικουμενική σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια, εναντίον του Αρείου. Και τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τις αρετές του, του έδωσε μεγάλη χρηματική δωρεά την οποία, όταν ο Αχίλλιος επέστρεψε στη Λάρισα, διέθεσε για να κτίσει ναούς και για τη μέριμνα των ασθενών και των φτωχών.

Όταν προαισθάνθηκε το θάνατο του, κάλεσε κοντά του όλους τους Ιερείς της επισκοπής του και τους έδωσε πατρικές συμβουλές για τα καθήκοντα τους.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Πηγή κειμένου της Βιογραφίας του Αγίου Αχιλλίου 

 

Φωτογραφίες Κωσταντίνος Παπαιωάννου