Η Λάρισα η πόλη του καφέ………..και ο Βaristas δεν είναι απλά “καφετζής”, είναι ο guru του καφέ και αυτός που σέβεται την αγάπη πολλών για το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη και ο ίδιος ποτέ, μα ποτέ, δεν σταματά το ταξίδι της γνώσης, του πειραματισμού και της δημιουργίας στο κυνήγι της κατάκτησης του απόλυτου στόχου: να σερβίρει έναν καφέ που όποιος το δοκιμάζει θα πει ότι είναι κορυφαίος όλων!
Θεωρείται ένα σύγχρονο επάγγελμα, όμως πολλοί ισχυρίζονται πως απλά κάποιοι βρήκαν μια πιο μοντέρνα λέξη για να περιγράψουν τον κλασικό μπουφετζή ή τον παραδοσιακό καφετζή. Όμως κάνουν λάθος! Ο barista δεν είναι απλά κάποιος που φτιάχνει καφέ. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί πάντα να φτιάξει τον τέλειο καφέ και έχει αφοσιωθεί στο να δημιουργήσει τον πιο άψογο specialty coffee.
Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.
.Ο καφές (ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων) πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς εμπόρους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περιγύρου του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς τον χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον «βάπτισε» χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.
Τη δεκαετία του 1970, ο εργαζόμενος της Nestle, Eric Favre,…, έκανε τον γύρο της Ιταλίας, αναζητώντας τον τέλειο εσπρέσο. Τον βρήκε στη Ρώμη, στο καφέ Sant’Eustachio. Παρατήρησε ότι με τον τρόπο που τον ετοίμαζε ο μπαρίστα, άφηνε να περάσει περισσότερος αέρας, οξυγονώνοντας έτσι το ρόφημα και απελευθερώνοντας περισσότερη γεύση και μυρωδιά. Ο Favre επέστρεψε στην πατρίδα του, την Ελβετία, και προσπάθησε να βρει ένα τρόπο να εφαρμόσει το μυστικό του Ρωμαίου μπαρίστα στα πειράματά του. Τελικά δημιούργησε μία κάψουλα, που περιείχε συγκεκριμένη ποσότητα καφέ και η ίδια της η συσκευασία λειτουργούσε ως φίλτρο. Η κάψουλα τοποθετούνταν σε ειδική μηχανή, η οποία την τρυπούσε, αφήνοντας έτσι το νερό να περάσει μέσα από τον καφέ, με μεγάλη πίεση και ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η διαδρομή του καφέ από τις κατσίκες του βοσκού στην Αιθιοπία, μέχρι τις μηχανές του εσπρέσσο είναι μεγάλη, αλλά κάθε φορά που πίνουμε ένα καφέ, καθώς ξυπνάμε ή λέμε τα νέα μας στην παρέα, ξέρουμε ότι στο σύγχρονο πολιτισμό είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα.
Πηγή:www.mixanitouxronou.gr
blog.barista.gr