HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

O barista είναι ο καλλιτέχνης που τον καφέ τον κάνει απόλαυση.

O barista είναι ο καλλιτέχνης που τον καφέ τον κάνει απόλαυση.

Η Λάρισα η πόλη του καφέ………..και ο Βaristas δεν είναι απλά “καφετζής”, είναι ο guru του καφέ και αυτός που σέβεται την αγάπη πολλών για το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη και ο ίδιος ποτέ, μα ποτέ, δεν σταματά το ταξίδι της γνώσης, του πειραματισμού και της δημιουργίας στο κυνήγι της κατάκτησης του απόλυτου στόχου: να σερβίρει έναν καφέ που όποιος το δοκιμάζει θα πει ότι είναι κορυφαίος όλων!

Θεωρείται ένα σύγχρονο επάγγελμα, όμως πολλοί ισχυρίζονται πως απλά κάποιοι βρήκαν μια πιο μοντέρνα λέξη για να περιγράψουν τον κλασικό μπουφετζή ή τον παραδοσιακό καφετζή. Όμως κάνουν λάθος! Ο barista δεν είναι απλά κάποιος που φτιάχνει καφέ. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί πάντα να φτιάξει τον τέλειο καφέ και έχει αφοσιωθεί στο να δημιουργήσει τον πιο άψογο specialty coffee.

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

 

.Ο καφές (ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων) πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς εμπόρους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περιγύρου του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς τον χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον «βάπτισε» χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.

Ο καφές έγινε το πιο δημοφιλές ρόφημα όχι μόνο των Αράβων, αλλά και των Περσών και των Τούρκων. Βενετοί έμποροι τον έφεραν στην Ιταλία.

Ο καφές έγινε το πιο δημοφιλές ρόφημα όχι μόνο των Αράβων, αλλά και των Περσών και των Τούρκων. Βενετοί έμποροι τον έφεραν στην Ιταλία.

 

Ο περίφημος βραζιλιάνικος καφές προέκυψε από την προσπάθεια του Francisco de Mello Palheta, που ταξίδεψε μέχρι τη Γουϊνέα, για να πάρει σπόρους από τους Γάλλους αποίκους.

Ο περίφημος βραζιλιάνικος καφές προέκυψε από την προσπάθεια του Francisco de Mello Palheta, που ταξίδεψε μέχρι τη Γουϊνέα, για να πάρει σπόρους από τους Γάλλους αποίκους.                                                                                                                            

Ο «αραβικός» ή «τούρκικος» καφές, όπως έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη, βράζεται μαζί με το νερό για πολύ λίγη ώρα, μέχρι που τα δύο υλικά αναμειγνύονται πλήρως.

Ο «αραβικός» ή «τούρκικος» καφές, όπως έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη, βράζεται μαζί με το νερό για πολύ λίγη ώρα, μέχρι που τα δύο υλικά αναμειγνύονται πλήρως.ύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Είναι ο καπουτσίνο που πίνετε πραγματικά καπουτσίνο; | LiFO

Ο «καπουτσίνο» Ο «καπουτσίνο» εμφανίστηκε στον 18ο αιώνα στην Αυστρία και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Διέφερε από τον «ελληνικό» στη μέθοδο παρασκευής, γιατί ο καφές φιλτράρονταν πριν φτάσει στο ποτήρι. Πήρε το όνομά του από τις καφέ ρόμπες που φορούσαν οι Καπουτσίνοι, ένα τάγμα μοναχών της καθολικής εκκλησίας..

 

Η πατέντα του Φαβρ οδήγησε στην ίδρυση ενός καινούριου τμήματος της Nestle, που ειδικευόταν στην παρασκευή του καφέ, το οποίο ονομάστηκε «Nespresso».

Ο «εσπρέσσο» «Espresso» σημαίνει «γρήγορο» στα ιταλικά και πράγματι, ο δημοφιλής καφές δημιουργήθηκε από έναν Ιταλό, τον Luigi Bezzera, που βιαζόταν να φύγει για τη δουλειά του τα πρωινά. Κατασκεύασε μία μηχανή που λειτουργούσε με ατμό, ο οποίος έσπρωχνε το νερό πάνω στους κόκκους του καφέ με τεράστια πίεση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «σφηνάκι» καθαρού καφέ, με έντονο άρωμα και γεύση. Ένα δυναμωτικό ρόφημα που αφύπνιζε τις αισθήσεις, μετά το ύπνο. Από το 1905 που κυκλοφόρησαν στην αγορά οι μηχανές του Bezzera, ο καφές espresso έγινε ο αγαπημένος των Ιταλών..

Τη δεκαετία του 1970, ο εργαζόμενος της Nestle, Eric Favre,…, έκανε τον γύρο της Ιταλίας, αναζητώντας τον τέλειο εσπρέσο. Τον βρήκε στη Ρώμη, στο καφέ Sant’Eustachio. Παρατήρησε ότι με τον τρόπο που τον ετοίμαζε ο μπαρίστα, άφηνε να περάσει περισσότερος αέρας, οξυγονώνοντας έτσι το ρόφημα και απελευθερώνοντας περισσότερη γεύση και μυρωδιά. Ο Favre επέστρεψε στην πατρίδα του, την Ελβετία, και προσπάθησε να βρει ένα τρόπο να εφαρμόσει το μυστικό του Ρωμαίου μπαρίστα στα πειράματά του. Τελικά δημιούργησε μία κάψουλα, που περιείχε συγκεκριμένη ποσότητα καφέ και η ίδια της η συσκευασία λειτουργούσε ως φίλτρο. Η κάψουλα τοποθετούνταν σε ειδική μηχανή, η οποία την τρυπούσε, αφήνοντας έτσι το νερό να περάσει μέσα από τον καφέ, με μεγάλη πίεση και ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η διαδρομή του καφέ από τις κατσίκες του βοσκού στην Αιθιοπία, μέχρι τις μηχανές του εσπρέσσο είναι μεγάλη, αλλά κάθε φορά που πίνουμε ένα καφέ, καθώς ξυπνάμε ή λέμε τα νέα μας στην παρέα, ξέρουμε ότι στο σύγχρονο πολιτισμό είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα.

Πηγή:www.mixanitouxronou.gr

blog.barista.gr