Ο Νικόλαος Χελιδόνης (1941 – 17 Αυγούστου 1996) ήταν Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στα Δελέρια Τυρνάβου το 1941. Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο για σπουδές στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Αποφοίτησε με άριστα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Κατίνα Κόκρα και απέκτησε δύο γιους και μια κόρη.
Ο Χελιδόνης έχασε την ζωή του ξαφνικά από ανακοπή ενώ ήταν Δήμαρχος Τυρνάβου κατά την διάρκεια του μεγάλου πανηγυριού στην γενέτειρα του Σαμαρίνα. Η αγαπημένη του σύζυγος Κατίνα άνοιξε το σπίτι της για το tirnavospress.gr και μίλησε για τον άντρα της, τον πατέρα, τον δάσκαλο και φυσικά τον δήμαρχο Νίκο Χελιδόνη.
Μιλώντας για εκείνον ξεκίνησε με το πόσο εργατικός ήταν. Από μικρός δούλευε και αν και η μεγάλη του αγάπη ήταν η γεωπονία σπούδασε δάσκαλος. Ως δάσκαλος υπηρέτησε σε σχολεία του Τυρνάβου και στο σχολείο του Άνω Αργυροπουλίου εκπαιδεύοντας και γαλουχώντας γενιές νέων. Ασχολήθηκε με τα κοινά αναπτύσσοντας μεγάλη συνδικαλιστική δράση, βοηθώντας έτσι στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου των εκπαιδευτικών.
Ήταν επί σειρά ετών σύμβουλος στο σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών του Ν. Λάρισας και διετέλεσε και Πρόεδρος αυτού. Η μακρόχρονη προσφορά του στα συνδικαλιστικά επιβραβεύτηκε τέλος με την εκλογή του ως μέλος, στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Οι εκλογείς του Τυρνάβου τον εξέλεξαν για πρώτη φορά ως δημοτικό σύμβουλο την τετραετία 1990 – 1994 και ως Δήμαρχο την επόμενη τετραετία 1995 – 1998.
Μιλώντας για τον σύζυγο της η κα Κατίνα ξεχειλίζει αγάπη και σεβασμό για έναν άνθρωπο που όπως τον χαρακτηρίζει ήταν ευγενικός, καλοσυνάτος, δεν κράταγε κακία για κανέναν και αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένεια του και τον τόπο.
Ο Νίκος Χελιδόνης εκλέχθηκε δήμαρχος αμέσως μετά τον κ. Δημήτρη Κουγιώνη θέλοντας με βιασύνη να φέρει την αλλαγή. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σεβόταν τους αντιπάλους του, όμως θυμάται ότι αυτό που τον στεναχωρούσε ήταν ότι άτομα του κόμματος του δεν τον δέχτηκαν.
Στη σύντομη θητεία του ως Δήμαρχος Τυρνάβου, από τον Ιανουάριο του 1995 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 17 Αυγούστου 1996, έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας πόλης, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ισοβαρής ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας.
Με συνεχείς προσπάθειες κατόρθωσε να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Τυρνάβου, ο Β’ οικισμός των εργατικών κατοικιών. Οριστικοποίησε την ένταξη του έργου της αποχέτευσης του Τυρνάβου στο Ταμείο Συνοχής. Εκτέλεσε πολλά έργα οδοποιίας και κατασκευής πλατειών. Με τις επιλογές του, συνετέλεσε γενικότερα στην ανάπτυξη του πνευματικού, μορφωτικού, κοινωνικού, βιοτικού και οικονομικού επιπέδου της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα όπως τονίζει η σύζυγος του ήταν αυτός που έκανε το Αρχοντικό του Καράσσου αυτό που είναι σήμερα με πολύ προσπάθεια αφού ήταν αρχικά στα χέρια των κληρονόμων. ”Ο Νίκος ήθελε όλα να γίνουν σε μια μέρα, σε έναν μήνα, βιαζόταν πάρα πολύ να προκόψει ο τόπος και αυτό τον άγχωνε.”, σχολίασε.
Τα αρχεία των εφημερίδων της εποχής που κράτησε η κα Κατίνα προκαλούν δέος και φανερώνουν την προσπάθεια του. Στην περίοδο της δημαρχίας του πολλοί άνθρωποι πέρασαν από το γραφείο του και πολλά ήταν όσα πέτυχε. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο για την επίσκεψη του κ. Νίκου Κατσαρού που σχολιάστηκε από τα τοπικά μέσα αφού οι δύο τους διατηρούσαν μια πολύ φιλική σχέση παρά την κομματική διαφορά με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής να στηρίζει πολύ τον Χελιδόνη.
Η κα Κόκρα – Χελιδόνη αναφερόμενη στον σύζυγο της τονίζει πως ξεχώριζε για τον σεβασμό του προς τους ανθρώπους χωρίς να κοιτάζει φύλο, εισόδημα, καταγωγή. Μερικά από τα παραδείγματα που έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό της ήταν η επιλογή του να βάλει το όνομα της στο κουδούνι του σπιτιού, η συμπεριφορά του σε τραπέζι που ζήτησε να φάνε όλοι μαζί (οι γυναίκες τρώγανε στην κουζίνα χωριστά από τους άντρες), ενώ ένα καλοκαίρι κάλεσε έναν Τσιγγάνο στο σπίτι για μπύρα γιατί όπως σχολίασε ο ίδιος αυτός είχε ανάγκη να δροσιστεί.
Ο εν ενεργεία Δήμαρχος έχασε την ζωή του εντελώς ξαφνικά χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας σκορπώντας την θλίψη. Ο κ. Ντόβας ανέλαβε τα ηνία του παγωμένου από τον χαμό αυτού του καλοσυνάτου ανθρώπου δήμου Τυρνάβου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο για την μεγάλη προσφορά του στη σύντομη θητεία του, τίμησε τον Νικόλαο Χελιδόνη, ονομάζοντας πλατεία της πόλης σε «πλατεία Δημάρχου Νίκου Χελιδόνη». Το παρόν έδωσαν πολύ επίσημοι και λαός του τόπου καθώς και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ο οποίος όπως επίσης αναφέρουν τα μέσα της εποχής, αγαπούσε τον Τύρναβο με την κα Κατίνα να αναφέρει πως ο Χελιδόνης προστάτεψε πολλές φορές τον Μητροπολίτη και συμπληρώνοντας το άρθρο της εφημερίδας θυμάται την στιγμή που ο Δήμαρχος εξέφρασε την στήριξη του στον Ιγνάτιο. Ο τότε Μητροπολίτης είπε στον Χελιδόνη: Μην κάθεσε κοντά μου γιατί κινδυνεύεις με τον ίδιο να απαντά, όσο είστε μαζί μου δεν θα φοβάστε τίποτα και κανέναν. Και από τότε τον προστάτευε και τον έκανε να νιώθει ασφαλής.
Από τις αναφορές και τις μνήμες της καταλαβαίνουμε πόσο λείπει από τον τόπο αυτός ο άνθρωπος. «Μας λείπει πάρα πολύ ο Νίκος σε μένα και τα παιδιά του. Λείπει από το σπίτι όσα χρόνια και να πέρασαν, λείπει από το σπίτι του και τον Τύρναβο.”
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: Facebook, Instagram, Google News, YouTube, X και TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.