HomeΥΓΕΙΑ

Νέο φάρμακο στην μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Νέο φάρμακο στην μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι το φάρμακο donanemab, κατά του Αλτσχάιμερ, επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση κατά περίπου το ένα τρίτο.

 

Η θεραπεία αντισωμάτων βοηθά στα αρχικά στάδια της νόσου. Λειτουργεί στη νόσο του Alzheimer, όχι σε άλλους τύπους άνοιας, όπως η αγγειακή άνοια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer μια ουσία που ονομάζεται αμυλοειδές που συσσωρεύεται στα διαστήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το donanemab, που παρασκευάζεται από την Eli Lilly, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το lecanemab που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Eisai και Biogen το οποίο δημιούργησε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο όταν αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει την ασθένεια.

Αν και εξαιρετικά ελπιδοφόρα, αυτά τα φάρμακα δεν είναι θεραπείες ή θεραπείες χωρίς κίνδυνο.

Το οίδημα του εγκεφάλου ήταν μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών στη δοκιμή donanemab. Για τους περισσότερους, αυτό επιλύθηκε χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, δύο εθελοντές, πέθαναν ως αποτέλεσμα επικίνδυνου οιδήματος στον εγκέφαλο.

Ένα άλλο φάρμακο αντισώματος για το Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται aducanumab, απορρίφθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψης στοιχείων ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό για τους ασθενείς.

Στη δοκιμή donanemab, οι ερευνητές εξέτασαν 1. 736 άτομα ηλικίας 60 έως 85 ετών με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ.

Οι μισοί από αυτούς έλαβαν μηνιαία έγχυση της θεραπείας και οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, επίσης γνωστό ως εικονικό φάρμακο, για διάστημα 18 μηνών.

Τα ευρήματα δείχνουν:

  • Το φάρμακο φαίνεται να έχει σημαντικό όφελος, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς
  • Εκείνοι που είχαν προηγούμενη νόσο και λιγότερο αμυλοειδές του εγκεφάλου κατά την έναρξη είχαν μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά την κάθαρση που παρατηρήθηκε στις τομογραφίες εγκεφάλου
  • Εκείνοι που έλαβαν το φάρμακο διατήρησαν επίσης μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής τους ζωής, όπως να είναι σε θέση να συζητήσουν τρέχοντα γεγονότα, να απαντήσουν στο τηλέφωνο ή να ακολουθήσουν χόμπι
  • Ο ρυθμός της νόσου, κρίνοντας από το τι μπορούσαν ακόμα να κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά, επιβραδύνθηκε κατά περίπου 20-30% συνολικά – και κατά 30-40% σε ένα σύνολο ασθενών που οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν
  • Υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της θεραπείας
  • Οι μισοί ασθενείς που έλαβαν donanemab ήταν σε θέση να σταματήσουν τη θεραπεία μετά από ένα χρόνο, επειδή είχε καθαρίσει επαρκείς εναποθέσεις εγκεφάλου

 

Το αμυλοειδές είναι μόνο ένα μέρος της πολύπλοκης εικόνας του Αλτσχάιμερ και δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία θα συνεχίσει να κάνει μεγαλύτερη διαφορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα αποτελέσματα του φαρμάκου μπορεί να είναι μέτρια, αλλά τα αποτελέσματα παρέχουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η αφαίρεση του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή την καταστροφική ασθένεια εάν υποβληθούν σε θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Ο καθηγητής Giles Hardingham από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Είναι καταπληκτικό να βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται πλήρως σήμερα. Περιμέναμε πολύ καιρό για τις θεραπείες του Αλτσχάιμερ, οπότε είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε απτή πρόοδο να συνεχίζει να επιταχύνεται στον τομέα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας συναρπαστικής και σημαντικής αλλαγής στο τοπίο της θεραπείας για άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από άνοια».

Η Δρ Susan Kohlhaas, από το Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο. Χάρη σε δεκαετίες έρευνας, οι προοπτικές για την άνοια και τον αντίκτυπό της στους ανθρώπους και την κοινωνία τελικά αλλάζουν και μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου η νόσος του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να γίνει θεραπεύσιμη».

 

Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ δήλωσε: «Αυτό είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ και η επιστήμη αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η ασθένεια».

Περίπου 720. 000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από αυτές τις αναδυόμενες νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εάν εγκριθούν για χρήση, αλλά η Εταιρεία Αλτσχάιμερ δήλωσε ότι το NHS «απλά δεν είναι έτοιμο να τις παραδώσει».

Το Lecanemab κοστίζει περίπου 27. 500 δολάρια (21. 000 λίρες) στις ΗΠΑ, όπου έχει άδεια.

Δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να κοστίσει το Donanemab και πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να πάρει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι ειδικοί του Αλτσχάιμερ δήλωσαν ότι η ύπαρξη δύο φαρμάκων θα βοηθήσει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην τιμή.

Η εποπτική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου NICE λέει ότι έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την αξιολόγηση του donanemab για τη θεραπεία της ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή της ήπιας άνοιας που προκαλείται από τη νόσο του Alzheimer.

Με πληροφορίες από το BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.