HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΡΤ στην κορυφή του Ολύμπου

Η ΕΡΤ στην κορυφή του Ολύμπου

Για άλλη μια χρονιά η ΕΡΤ βρέθηκε στην κορυφή του Ολύμπου που συγχρόνως αποτελεί και την υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων (2.918) και συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών.

Καθημερινά και πολύ περισσότερο τα Σαββατακύριακα, χιλιάδες είναι αυτοί που ανεβαίνουν στο μυθικό βουνό για να απολαύσουν τις σπάνιες φυσικές και άγριες ομορφιές που μαγεύουν τον επισκέπτη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν αυτοί οι οποίοι ανεβαίνουν για πρώτη φορά , είτε μιλάμε για Έλληνες, είτε για ξένους, από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

 

Η φετινή ανάβαση έγινε από την Ελασσόνα και συγκεκριμένα από τα Καλύβια Ολύμπου , με διαφορετική σύνθεση, από τις προηγούμενες αναβάσεις.

Στην ομάδα προστέθηκε η εξαίρετη συνάδελφος, Κατερίνα Ρενιέρη, παρουσιάστρια της εκπομπής “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 και ERT NEWS που ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του μυθικού βουνού., ενώ η σκηνοθέτης Τάνια Χατζηγεωργίου πρόσθεσε στο ενεργητικό της άλλη μια ανάβαση στο μυθικό βουνό.

 

Οδηγός και σε αυτή την ανάβαση, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Γιώργος Καμάκας, με καταγωγή από τα Καλύβια Ολύμπου, γνωρίζει καλά τα μονοπάτια του βουνού και τον τρόπο να οργανώνει καλές αναβάσεις στο βουνό των θεών. Πολύτιμη η βοήθεια του Βασίλη Καζακλάρη και του πρώην προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Καλυβίων ” Ο ΜΥΤΙΚΑΣ”, Θανάση Γκόλτσιου.

ΕΡΡΤ ΟΛΥΜΠΟΣ

Από τα Καλύβια μέχρι το καταφύγιο του “Χρηστάκη” η ανάβαση έγινε με αυτοκίνητο, οδηγός ο “Αίσωπος” του Ολύμπου(Βασίλης Καζακλάρης) ο οποίος φρόντισε στη διαδρομή να κάνει αρκετές στάσεις για να δείξει τοπία και βότανα που φύονται στις πλαγιές του βουνού και να αφηγηθεί την διαδρομή που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων, όταν ανέβαζαν τα κοπάδια τους στον Όλυμπο. Σήμερα, αυτό δεν γίνεται καθώς οι συνθήκες εκτροφής των κοπαδιών έχει αλλάξει.

Στο καταφύγιο του “Χρηστάκη”, συναντήσαμε επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Εύβοια, Τρίπολη, αλλά και του εξωτερικού(Πολωνία, Ελβετία και Γερμανία). Η βραδιά κύλησε με παραμυθένιες αφηγήσεις από τον “Αίσωπο” του Ολύμπου, που για άλλη μια φορά έκλεψε την παράσταση μικρών και μεγάλων.

 

Η ανάβαση στην κορυφή ξεκίνησε νωρίς το πρωί και μετά από μικρές στάσεις η ομάδα βρέθηκε στον Μύτικα του Ολύμπου, απολαμβάνοντας την μαγεία που εκπέμπει το βουνό των θεών.

Κατά την ανάβαση μας στον υψηλότερο βουνό των Βαλκανίων και στην κορυφή του, τον Μύτικα (2.918), συναντήσαμε, οικογένειες, όπως, των Πολωνών με τις δυο μικρές τους κόρες, ανέβηκαν για πρώτη φορά, γνώριζαν για τον Όλυμπο, διδάσκονται στο σχολείο, μια οικογένεια από τη Νότια Αφρική, Βαλκάνιους, πολλές ομάδες ορειβατών από την Βουλγαρία, Γερμανούς, Ολλανδούς, Νορβηγούς, Αμερικανούς αλλά και από χώρες της Ασίας.

ΑΛΟΓ

Μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες, κάποιοι ανέβαιναν για πρώτη φορά, κάποιοι άλλοι για πολλοστή φορά. Όπως, η δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη με την ομάδα της που ανέβηκε και στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Σκολιό(2.912).

Βασικός κανόνας για τους ορειβάτες είναι ότι στο βουνό δεν πηγαίνεις μόνος σου, ειδικά στον Όλυμπο, ενημερώνεσαι για τις καιρικές συνθήκες, πριν ανεβείς και ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ολύμπου, τα αγριοκάτσικα είναι εκεί και μας περιμένουν, όπως και τα εκατοντάδες άλογα, ελευθέρας βοσκής, απόγονοι του Βουκεφάλα καθώς και τα γελάδια ελευθέρας βοσκής που τα συναντάς στις πλαγιές του μυθικού βουνού.

ΚΑΤΕΒ

Τα χιόνια που έπεσαν φέτος δεν ήταν πολλά και στον Όλυμπο, ωστόσο είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημεία όπου το χιόνι δεν λιώνει ούτε τον Αύγουστο.

Οι ορειβάτες έχουν δυο επιλογές για να ανέβουν στον Όλυμπο. Η μία είναι από την πλευρά του Λιτοχώρου και η άλλη από την πλευρά της Ελασσόνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί με το αυτοκίνητο του μέχρι το καταφύγιο “Χρηστάκη” (2.465) και στη συνέχεια να κινηθεί με τα πόδια.

Όποια διαδρομή επιλέξετε, αυτό που προέχει να γνωρίζετε είναι ότι ο Όλυμπος εκπέμπει μαγεία αλλά και κινδύνους για εκείνους που δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό.

ΠΗΓΗ