Μόλις δώδεκα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο διακινούν το 65% των fake news κατά των εμβολίων

HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Μόλις δώδεκα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο διακινούν το 65% των fake news κατά των εμβολίων

Προσοχή! Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εμπεριέχει μικροτσίπ προκειμένου να παρακολουθεί αδιαλείπτως τη ζωή μας ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με την παρέα του. Το στέλεχος της Covid-19 δημιουργήθηκε από φαρμακευτικές εταιρείες που αναζητούσαν εδώ και καιρό τρόπο προκειμένου να θησαυρίσουν και τελικά το πέτυχαν, ενώ ο ιός επί της ουσίας δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από την κοινή γρίπη. Κατ’ άλλους δε, απλώς… δεν υπάρχει.

Κορονοϊος: Πώς πλουτίζουν οι συνωμοσιολόγοι

Είναι προφανές πως η συνωμοσιολογία γνωρίζει πιένες. Εδώ και 18 μήνες που η πανδημία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, οι ψευδείς ειδήσεις (αγγλιστί fake news) έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς σε αυτό βοηθάει πολύ το Διαδίκτυο και κυρίως τα social media. Μια αβάσιμη κουταμάρα που μπορεί να σκεφτεί και να γράψει στο Twitter κάποιος π.χ. στην Ιταλία, μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχει φτάσει μεταφρασμένη στην γειτονική Ελλάδα ή στον μακρινό Καναδά προκαλώντας ανησυχία με αποτέλεσμα να ενισχύεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Με μια απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να διαβάσει ο καθένας ό,τι μπορεί να φανταστεί για τους λόγους που εμφανίστηκε ο κορονοϊός, για τον «εσκεμμένο» τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε και κυρίως για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν όσοι εμβολιάζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που διαδίδουν σωρηδόν όλες αυτές τις ψευδείς ειδήσεις; Από που ξεκινά η διασπορά των ψευδονέων στο Internet;

Μια ντουζίνα ανθρώπων διασπείρει τα fake news

Εάν πιστεύετε ότι πηγάζει από κάτι γραφικούς τύπους που έχουν μανία καταδίωξης, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο NPR των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περισσότερες ψευδές ειδήσεις που διαδίδουν οι αντιεμβολιαστές προέρχονται από μόλις… 12 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ναι, μόνο τόσους! Αυτή η δωδεκάδα παράγει το 65% της προπαγάνδας κατά των εμβολίων για την Covid-19 που διακινείται σε Facebook, Instagram και Twitter.

Μάλιστα το Facebook φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες να κλείσει τους περισσότερους από τους λογαριασμούς που διαχειρίζονται αυτά τα δώδεκα άτομα και να κατεβάσει πάνω από 16.000.000 αναρτήσεις, προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Γιατί άλλο πράγμα είναι να γράφεις πως ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι ή ότι η Γη είναι επίπεδη (κι όμως υπάρχει και σχετική σελίδα στο Facebook με χιλιάδες υποστηρικτές που το πιστεύουν), που στο κάτω – κάτω αυτό δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και άλλο να αναφέρεις ότι τα εμβόλια προκαλούν στείρωση, καρκινογένεση ή μυριάδες άλλες παθήσεις.

Θανατηφόρες συνέπειες

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα για παράδειγμα κατηγορούνται ευθέως για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να μην πετύχουν τη δημιουργία τείχους ανοσίας με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε χιλιάδες επιπλέον θύματα από τη νόσο.

«Ο εμβολιασμός των Αμερικανών είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αυτής της πανδημίας. Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια που διαδίδεται μέσω του Διαδικτύου έχει θανατηφόρες συνέπειες. Γι’ αυτό ζήτησα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κλείνοντας αυτούς τους λογαριασμούς που μεταδίδουν ψέματα» τονίζει η γερουσιαστής της Μινεσότα και γερουσιαστής Amy Klobuchar.

Αναφερόμαστε σε αναρτήσεις που παραβιάζουν την πολιτική ορθότητας και έρχονται σε αντίθεση με τα πορίσματα του συνόλου της ιατρικής κοινότητας και όχι για κείμενα που αφορούν απλώς μια διάθεση αρνητικού έναντι των εμβολίων που άλλωστε αυτό είναι θέμα γνώμης και είναι θεμιτό, όπως απόλυτα φυσιολογική είναι και η καχυποψία αρκετού κόσμου έναντι ενός νέου εμβολίου. Οι υποστηρικτές κατά των εμβολίων πάντως κάνουν λόγο για εξόφθαλμη λογοκρισία.

Τι κερδίζουν τελικά οι συνωμοσιολόγοι

Τι έχουν να κερδίσουν εν τέλει όλοι αυτοί οι super spreaders (υπερμεταδότες) συνωμοσιολόγοι διασπείροντας τέτοιες ειδήσεις που επιχειρούν να καταρρίψουν με ψεύδη τα επιστημονικά δεδομένα και οι θέσεις τους φθάνουν εν ριπή οφθαλμού και στην Ελλάδα, συνήθως κακά μεταφρασμένες; Χρήματα, και μάλιστα πολλά! Πρόκειται για ακτιβιστές, εναλλακτικούς επιχειρηματίες υγείας και γιατρούς που συνήθως προωθούν τη «φυσική υγεία» και κερδίζουν είτε πουλώντας συμπληρώματα διατροφής και βιβλία ευεξίας, είτε μέσω διαφημίσεων στις ιστοσελίδες τους που τους αποφέρουν χιλιάδες ευρώ είτε χρηματικές χορηγίες από θαυμαστές τους ή όλα αυτά μαζί.

Ούτε παρανοϊκοί είναι, ούτε παραπλανημένοι ιδεολόγοι. Το κέρδος επιζητούν και για το λόγο αυτό παίρνουν ένα πραγματικό δεδομένο και το διαστρεβλώνουν εσκεμμένα, όπως π.χ. την είδηση για το θάνατο ενός προσώπου (αν είναι και διάσημο ακόμα καλύτερα) που το συνδέουν με το γεγονός ότι λίγες ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, είχε κάνει το εμβόλιο.

Πού αποσκοπούσε ο πατέρας του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Πατέρας του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ο 64χρονος σήμερα Andrew Wakefield. Βρετανός πρώην παθολόγος και ακαδημαϊκός που διαγράφηκε από τα ιατρικά μητρώα όταν παραποίησε τα επιστημονικά δεδομένα για να ισχυριστεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Κατηγορήθηκε πως είχε στήσει μια απάτη που εάν πήγαινε καλά, θα του απέφερε έως και 43 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αποκάλυψε η επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal το 2011 ο πάλαι ποτέ χειρουργός είχε ιδρύσει δύο εταιρείες στο όνομα της συζύγου του (τις Immunospecifics Biotechnologies Ltd και Carmel Healthcare Ltd) οι οποίες θα εκμεταλλεύονταν τον πανικό που ο ίδιος είχε προκαλέσει, πουλώντας τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων αυτισμού. Η επιχείρησή του αποτέλεσε την αιτία για να επανεμφανιστούν στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες περιοχές του κόσμου ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί, καθώς κάποιοι τον πίστεψαν και δεν έκαναν στα παιδιά τους ή στους εαυτούς τους τα απαιτούμενα εμβόλια.

Πούλαγε… οδοντόκρεμες κατά του κορονοϊού

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ακροδεξιός ραδιοφωνικός παραγωγός Alex Jones είχε φθάσει στο σημείο να συγκεντρώνει δύο εκατομμύρια ακροατές ανά εκπομπή και να έχει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στην ιστοσελίδα του, πείθοντας τους συμπατριώτες του ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια απάτη των φιλελεύθερων ελίτ. Ακολούθως άρχισε να πουλά μια οδοντόκρεμα, την SuperSilver ,που όχι μόνο λευκαίνει τα δόντια, αλλά… ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, όπως υποστήριζε. Μάλιστα όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κατόπιν έρευνας που έκανε, το 80% των κερδών της εταιρείας του Jones προέρχονταν από πωλήσεις προϊόντων που υπόσχονταν λύσεις σε φοβίες που ο ίδιος προωθούσε στους πολίτες. Μάλιστα τα κέρδη του φέρεται να έφθαναν έως και τα 10.000.000 δολάρια ετησίως!

Και ο ανιψιός του Τζον Κένεντι στους υπερμεταδότες fake news

Ανάμεσα στους δώδεκα νυν «super spreaders» συνωμοσιολόγους του κορονοϊού, συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και ο Αμερικανός δικηγόρος περιβαλλοντικών υποθέσεων και δικηγόρος Robert F. Kennedy Jr. (ανιψιός του δολοφονημένου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι). Αρχικά διέδιδε και αυτός ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε μοιραστεί αβάσιμες θεωρίες που συνέδεαν τον κορονοϊό με τα κυψελοειδή δίκτυα 5G με τον κορονοϊό και δήλωνε, χωρίς αποδείξεις, ότι ο θάνατος του θρύλου του μπέιζμπολ Hank Aaron στις 22 Ιανουαρίου φέτος, αποτελούσε «μέρος ενός κύματος ύποπτων θανάτων» που συνδέεται με τα εμβόλια. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί να τον πιστεύουν και να μην προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Νωρίτερα, οι ακόλουθοί του στον λογαριασμό που διατηρούσε στο Instagram είχαν αυξηθεί από 121.000 σε 454.000 μέχρι που τον έκλεισε το ίδιο το μέσο επειδή προωθούσε επανειλημμένα αντιεπιστημονικές θέσεις κατά των εμβολίων.