Η ιδέα της ένταξης της ζώνης αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ στην Unesco προτάθηκε από τον νέο υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας.
Την ώρα που οι πρώτες νιφάδες χιονιού καλύπτουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τις παιδικές χαρές στην πόλη-φάντασμα Πρίπιατ, στην απαγορευμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ, οι αρχές της Ουκρανίας επιθυμούν να συμπεριληφθεί η περιοχή στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Για να προστατεύσει τα ερείπια από το χρόνο και να ενθαρρύνει την άφιξη των επισκεπτών, το Κίεβο θέλει την ένταξη του Τσέρνομπιλ -την περιοχή που συνέβη η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία- στη «σκέπη» της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Η περιοχή του Τσέρνομπιλ είναι ήδη ένα διάσημο αξιοθέατο σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο 38χρονος επαγγελματίας οδηγός Maksym Polivko, κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας επίσκεψης με δημοσιογράφους του AFP.
«Δυστυχώς, αυτό το μέρος δεν έχει επίσημο καθεστώς», σημειώνει, ελπίζοντας για την ενίσχυση της «ανάπτυξης τουριστικών υποδομών».
Η ιδέα της ένταξης της ζώνης αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ στην Unesco προτάθηκε από τον νέο υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oleksandre Tkatchenko. «Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εδάφη της Ουκρανίας» και πρέπει να «διατηρηθεί για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε.
Εάν προχωρήσει το εγχείρημα, το Τσέρνομπιλ θα μπει στη λίστα που περιλαμβάνει μνημεία όπως η Ακρόπολη, το μαυσωλείο του Ταζ Μαχάλ και το Στόουνχεντζ.
Πηγή: kathimerini