HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μια πολύ κακή μέρα η χθεσινή για τον Ζάκεμπεργκ

Μια πολύ κακή μέρα η χθεσινή για τον Ζάκεμπεργκ

«Πρωτόγνωρες» εμπειρίες υποχρεώθηκαν να ζήσουν εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας του πολύωρου blackout που υπέστη το Facebook, το οποίο προκάλεσε πολυεπίπεδες παγκόσμιες αναταράξεις, πυροδοτώντας ακόμη και ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας. Τεράστια η ζημιά, οικονομική και επιχειρηματικής φήμης, για τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Οι δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram) και οι δύο εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (WhatsApp και Messenger) του κολοσσού της Καλιφόρνιας υπέστησαν χθες, Δευτέρα, μια πρωτόγνωρη βλάβη, η οποία βύθισε το Facebook σε μια διπλή κρίση μετά και τις αποκαλύψεις μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

«Δισεκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν», πρόσθεσε.

«Προς την τεράστια κοινότητα των ανθρώπων και των εταιρειών σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τις υπηρεσίες μας και με χαρά μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι επανέρχονται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter το Facebook στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, έπειτα από περίπου επτά ώρες που διήρκησε η βλάβη.

Η τεχνική βλάβη προέκυψε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της. Αιτία, η πρώην υπεύθυνη προϊόντων του Facebook Φράνσις Χόγκεν, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Κυριακή.

Σήμερα η Φράνσις Χόγκεν αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι αποκαλύψεις αυτές έδωσαν νέα τροφή στους πολλούς επικριτές του Facebook, τις τέσσερις πλατφόρμες του οποίου χρησιμοποιούν κάθε μήνα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Δείχνουν ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες «για την ισχύ που έχουν συγκεντρώσει οι γίγαντες του διαδικτύου», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οικονομικό στραπάτσο για τον Ζάκεμπεργκ

Μέσα στις έξι περίπου ώρες που διήρκεσε το #Facebookdown, το οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει ακόμη και το ανταγωνιστικό Twitter, ο όμιλος, ο οποίος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως, έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

Το γεγονός είναι ότι οι πλατφόρμες του ομίλου παρέμειναν για πολλές ώρες εκτός λειτουργίας, δημιουργώντας τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους η δουλειά των οποίων βασίζεται σημαντικά στη λειτουργία των συγκεκριμένων κοινωνικών δικτύων, είχε ως αποτέλεσμα και τη «βουτιά» της μετοχής της εταιρείας κατά σχεδόν 6% στη Wall Street, κάτι που σημαίνει απώλειες πολλών δισ. δολαρίων για τους επενδυτές.

Αλλά το «μαύρο» έπληξε και τον ίδιο τον CEO του κολοσσού. Σύμφωνα με το Forbes, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ έχασε τις τελευταίες ώρες κοντά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας στο νούμερο έξι της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα… 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

#Facebookdown: Ελλιπείς εξηγήσεις και άνοδος άλλων εφαρμογών

Η εταιρεία ακόμη δεν έχει δώσει επισήμως εξηγήσεις για τη βλάβη. Σύμφωνα με ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, η τεράστια τεχνική βλάβη ενδέχεται να συνδέεται με ενημερώσεις των δρομολογητών.

Οι ίδιοι οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ με ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

Την ατυχία του Facebook εκμεταλλευθήκαν οι ανταγωνιστές του. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρασε από την 56η στην 5η θέση των δωρεάν εφαρμογών με τις περισσότερες μεταφορτώσεις στις ΗΠΑ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το SensorTower.

«Οι εγγραφές στο Signal αυξήθηκαν (καλώς ήρθες σε όλο τον κόσμο)», έγραψε στο Twitter αυτή η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Blackout στο Facebook: Ατυχής σύμπτωση ή «κουκούλωμα»;

Το περιστατικό έριξε νερό στον μύλο των επικριτών του Facebook διότι κατέδειξε πόσο επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Πολλοί μάλιστα χαρακτηρίζουν κάθε άλλο παρά σύμπτωση το γεγονός ότι το «μαύρο» στις πλατφόρμες της εταιρείας συνέπεσε με τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων από τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χόγκεν, η οποία προ ημερών είχε προβεί σε αποκαλύψεις μέσω της εφημερίδας Wall Street Journal ενώ την ίδια μόλις μέρα είχε αποκαλύψει την ταυτότητά της μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά».

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, με πάνω από δέκα χρόνια πείρα σε εταιρείες τεχνολογίας και έχοντας πλέον αποχωρήσει από το Facebook, η Χόγκεν προέβη σε μια σειρά αποκαλύψεις για τις τοξικές επιπτώσεις του Facebook και του Instagram στην κοινωνία.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η Wall Street Journal αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους και την ψυχική τους υγεία.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους, όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Εξάλλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, η Χόγκεν αναμένεται να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να προχωρήσουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία για το Facebook, κάτι που πολλοί από αυτούς επιθυμούν.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι καπνοβιομηχανίες απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση αντέδρασε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τη χρήση ζώνης, η κυβέρνηση αντέδρασε», πρόκειται να δηλώσει. «Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο» με το Facebook.

Μετά τις αποκαλύψεις της Χόγκεν, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας άρχισαν να διαδίδουν ότι από μόνο του το Facebook «έριξε» το σύστημα προκειμένου να έχει χρόνο να σβήσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία

Δεν είναι πάντως λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το στραπάτσο οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση. Τη θεωρία της κυβερνοεπίθεσης ενισχύουν τόσο οι αναφορές των New York Times ότι οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων της Facebook στα γραφεία της εταιρείας δε λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη μπορούν να πάνε στα γραφεία τους για να ασχοληθούν με την επίλυση του προβλήματος, όσο και με την αναφορά της ιστοσελίδας privacyaffairs.com ότι σε δημοφιλές forum που σχετίζεται με την «ηλεκτρονική «πειρατεία» ένας hacker αναφέρει ότι έχει διαθέσιμα προς πώληση τα προσωπικά δεδομένα που έχουν ανεβάσει στο Facebook πάνω από 1,5 δισ. χρήστες του.

 

Πηγή