Μέχρι και τον Μέσι επιστράτευσαν για πολιτική προβολή; Το δελτίο Τύπου που προκαλεί ερωτήματα

Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν από τους βουλευτές να τοποθετούνται για την ακρίβεια, την καθημερινότητα, την υγεία, την αγροτική παραγωγή και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, κάποιοι επιλέγουν να στέλνουν… δελτία Τύπου για τον Λιονέλ Μέσι και τον τελικό του Μουντιάλ.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Μέσι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ούτε ότι ένας πολιτικός μπορεί να έχει προσωπικές απόψεις, συναισθήματα ή αθλητικές προτιμήσεις. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Γιατί ένα τέτοιο κείμενο δεν αναρτήθηκε απλώς στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εστάλη ως επίσημο δελτίο Τύπου στα μέσα ενημέρωσης;

Το δελτίο Τύπου είναι εργαλείο θεσμικής ενημέρωσης. Προορίζεται για πολιτικές παρεμβάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες και ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Όταν μετατρέπεται σε μέσο προβολής προσωπικών σκέψεων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εύλογα δημιουργείται η εντύπωση ότι στόχος δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η διατήρηση του ονόματος του πολιτικού στην επικαιρότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί επιχειρούν να «καβαλήσουν» το κύμα ενός μεγάλου αθλητικού ή κοινωνικού γεγονότος. Όσο μεγαλύτερη είναι η δημοσιότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευκαιρία να συνδεθεί το πρόσωπό τους με ένα θέμα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μια κλασική τεχνική πολιτικού μάρκετινγκ.

Οι πολίτες όμως έχουν κρίση. Ξέρουν να ξεχωρίζουν πότε ένας πολιτικός εκφράζει αυθόρμητα μια προσωπική άποψη και πότε επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμη και τον τελευταίο χορό του Μέσι για λίγα λεπτά δημοσιότητας και μερικούς επιπλέον τίτλους στα μέσα ενημέρωσης.

Τελικά, το ερώτημα δεν είναι αν αγαπά κάποιος τον Μέσι. Το ερώτημα είναι αν η πολιτική επικοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί μέχρι και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου ως μέσο προβολής. Αυτό είναι που αξίζει πραγματικά να προβληματίσει.

Το τελευταίο ταγκό του Μέσι ή μια προσπάθεια πολιτικής προβολής;;