HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στον ΣΚΑΙ για τον Βουλευτή με το «Ζ»: Τέτοια συμβάντα δεν συμβάλλουν στην άμβλυνση των εντάσεων

Μάξιμος στον ΣΚΑΙ για τον Βουλευτή με το «Ζ»: Τέτοια συμβάντα δεν συμβάλλουν στην άμβλυνση των εντάσεων

«Και η Ρωσία και Ουκρανία είναι ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ. Έχουμε θέσει τις καλές μας υπηρεσίες στη διάθεση όλων, προκειμένου, στο βαθμό πού μπορούμε με τις μικρές μας δυνάμεις, να συμβάλλουμε στην αλληλοκατανόηση και στην επίλυση αυτής της οδυνηρής κατάστασης που προέκυψε μετά την ρωσική εισβολή».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ 100.3 και στην δημοσιογράφο κα Κατερίνα Δράκου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για το συμβάν με την εμφάνιση Ρώσου βουλευτού που έφερε στα ρούχα του το σύμβολο Ζ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας σε αυτόν τον διεθνή διακοινοβουλευτικό θεσμό είναι η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ορθοδόξων λαών, των χριστιανικών αξιών στον ευρωπαϊκό χώρο και η στενότερη συνεργασία των λαών.

Από τη στιγμή που προέκυψε η πολεμική σύγκρουση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό το γεγονός αναμφίβολα έχει αντίκτυπο και σε εμάς και στη λειτουργία της ΔΣΟ, γιατί και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ορθόδοξες χώρες και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ. Το ατυχές αυτό συμβάν έγινε στην αρχή της συνεδρίασης, όταν ξεκίνησα καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες.

Ξέρετε, λόγω των περιοριστικών μέτρων, των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και τη Λευκορωσία, δεν υπήρχε με φυσική παρουσία συμμετοχή βουλευτών των αντιπροσωπειών τους στο Μιλάνο. Επίσης και από τη Σερβία, συγκυριακά, λόγω των εκλογών που έχουν το επόμενο διάστημα.

Οπότε όταν δόθηκε ο λόγος στον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας για να χαιρετίσει την συνεδρίασή μας -η ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχε από ένα χώρο της ρωσικής κρατικής Δούμας- και αντελήφθην ότι ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, το οποίο είναι νέο μέλος, είναι βουλευτής ο όποιος συμμετέχει για πρώτη φορά στις εργασίες της ΔΣΟ, φορούσε ένα T-SHIRT στο οποίο ήτανε πάνω το σήμα Ζ, το έμβλημα που έχει ο ρωσικός στρατός στην εισβολή στην Ουκρανία, αμέσως αντέδρασα, ανακαλώντας τον στην τάξη. Ζήτησα να αποχωρήσει ή να αλλάξει περιβολή γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το βήμα ενός διεθνούς θεσμού όπως είναι η ΔΣΟ για προπαγάνδα τέτοιου είδους». 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι η κίνηση του Ρώσου βουλευτή «δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Νομίζω ότι γύρισε μπούμερανγκ στον συγκεκριμένο βουλευτή, που χρησιμοποίησε αυτή την τακτική. Όταν δεν συμμορφώθηκε, αμέσως αναγκάστηκα να επανέλθω ζητώντας και από τη ρωσική αντιπροσωπεία και από όλους τους συμμετέχοντες να διαφυλάξουμε το κύρος του διεθνούς θεσμού. Υπήρξε αποχώρηση, όπως φαίνεται και από το σχετικό βίντεο του βουλευτού, ο οποίος επανήλθε στην συνέχεια με άλλη περιβολή, χωρίς να υπάρχει το συγκεκριμένο λογότυπο, το έμβλημα το Ζ που χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή.

 

Είναι δυσάρεστες καταστάσεις αναμφίβολα». αν αιφνιδιάστηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα να συμβεί, να σας πω την αλήθεια. Μέχρι στιγμής, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν μας είχε δώσει τέτοιες αφορμές εύκολων τακτικισμών. Νομίζω ότι και η ίδια η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι πιο προσεκτική, όσον αφορά τη σύνθεσή της στο μέλλον, για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία δεν συμβάλλουν ούτε στη λειτουργία του θεσμού ούτε και στην άμβλυνση των εντάσεων, που συγκυριακά μπορεί να υπάρχουν».

 

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/TNZuSI7sXCo