HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΞΙΜΟΣ: «Γροθιά» εναντίον του θρησκευτικού εξτρεμισμού: Ο κομβικός ρόλος Ελλάδας και Ρωσίας

ΜΑΞΙΜΟΣ: «Γροθιά» εναντίον του θρησκευτικού εξτρεμισμού: Ο κομβικός ρόλος Ελλάδας και Ρωσίας

Ελλάδα και Ρωσία επιζητούν την ομαλή συνύπαρξη των θρησκειών και αντιτάσσονται στον θρησκευτικό εξτρεμισμό μέσω των μελών τους στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Τι εξηγεί στο Sputnik o βουλευτής της ΝΔ και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Καθοριστικό χτύπημα στον θρησκευτικό εξτρεμισμό φιλοδοξεί να δώσει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ένας θεσμός που έχει ως βασικούς πυλώνες βουλευτές από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι στη ΔΣΟ μετέχουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων των πέντε ηπείρων, η Ελλάδα και η Ρωσία αποτελούν μόνιμα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, του εκτελεστικού οργάνου της ΔΣΟ.

Η πιο πρόσφατη απόφαση της ΔΣΟ αποσκοπεί στην απόρριψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού ανεξαρτήτως της προέλευσης του και στην καταδίκη κάθε απόπειρας εργαλειοποίησης της θρησκείας.

Αυτό κατέστη σαφές στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης αντιπροσωπειών της ΔΣΟ και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας εντός της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο Sputnik, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο οργανώσεων θα στέλνει μήνυμα συνύπαρξης και ειρήνης, εν μέσω μιας εποχής ταραχών και φανατισμού. Σκοπός μας μεταξύ άλλων αποτελεί να αναδείξουμε περιοχές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όπου ιστορικά καταγράφεται η ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων» υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος.

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΔΣΟ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμα Ιβάν Σουχάρεφ και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ Κώστας Μυγδάλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σουχάρεφ έφερε ως παράδειγμα προς ανάδειξη την περίπτωση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ουφά στη Μπασκιρία της Ρωσίας όπου η μουσουλμανική πλειοψηφία των κατοίκων διαβιεί σε κλίμα αρμονικής συνύπαρξης με τους πληθυσμούς ορθοδόξων χριστιανών.

«Αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι εμείς οι κοινοβουλευτικοί που συναπαρτίζουμε τη ΔΣΟ έχουμε κατορθώσει να αφήνουμε στην άκρη τα σημεία αντιπαράθεσης και να εστιάζουμε στο κοινό μας συμφέρον για την προστασία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και των ορθοδόξων πληθυσμών όπου γης» αναφέρει ο κ Χαρακόπουλος.

«Την ίδια στιγμή παραμένουμε ένας ανεξάρτητος διακοινοβουλευτικός οργανισμός, όμως οι δράσεις μας προβάλλονται, γίνονται κατανοητές και επικροτούνται από τις κυβερνήσεις μας, γεγονός που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα μας και οικοδομεί ένα brandname της ΔΣΟ ως αξιόπιστης οργάνωσης της διεθνούς ζωής» προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Με την Αγία Σοφία στο επίκεντρο οι δράσεις της ΔΣΟ

Όπως μας εξήγησε ο ΓΓ της ΔΣΟ, μια σειρά από πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των χριστιανικών παραδόσεων στην Ευρώπη, στην προώθηση του ζητήματος της προστασίας των Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Αξίζει να τονίσουμε ότι πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την αυθαίρετη και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και για την προστασία όλων των χριστιανικών μνημείων. Παραμένει μια απόφαση η οποία προκαλεί όχι απλά τους χριστιανούς και ιδιαίτερα εμάς τους ορθόδοξους, επειδή αναφερόμαστε στο οικουμενικό σύμβολο της ορθοδοξίας, αλλά κάθε πολιτισμένο πολίτη του κόσμου γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από την UNESCO» τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος.

Παράλληλα η ΔΣΟ προγραμματίζει μια συνάντηση ορθοδόξων με στόχο της συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στα μέσα του 2022.

«Τον Απρίλιο του 2022, επιδιώκουμε να διοργανώσουμε στην Ελλάδα μια συνάντηση εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Μέλλον της Ευρώπης» αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος.

 

Φωτεινό παράδειγμα υπέρ των εμβολιασμών κατά της πανδημίας έδωσε η Εκκλησία στη Λάρισα, ιδιαίτερη πατρίδα του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Από την πλευρά του ο κ Χαρακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιστήμη και η ορθοδοξία αλληλοσυμπληρώνονται.

«Η πρωτοβουλία του μητροπολίτη μας είναι η πλέον εύστοχη απάντηση για τον τρόπο συμβίωσης της πίστης με την επιστήμη που αξίζει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για έννοιες απολύτως αλληλοσυμπληρούμενες. Με την υπευθυνότητα όλων μας, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτής της δύσκολης δοκιμασίας της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί σχεδόν επί μια διετία. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα, με τη βοήθεια του Θεού, θα πετύχουμε την επαναφορά της κανονικότητας στις ζωές μας».